Studiranje u inostranstvu: Studiranje u Italiji

Zašto studirati u Italiji?

Poslednjih godina sve više mladih iz naše zemlje odlučuje se da nastavi školovanje na nekom od uglednih univerziteta u Evropi i svetu, smatrajući da će to doprineti njihovom budućem profesionalnom razvoju. Italija je oduvek bila omiljena destinacija ljudima iz naših krajeva, kako zbog svoje blizine, lepote, turizma, šopinga, tako i zbog mogućnosti da mladi steknu obrazovanje na odličnim fakultetima.

Univerzitete u Italiji pohađa veliki broj mladih studenata iz Srbije. Kao razloge za školovanje baš u ovoj zemlji navode sledeće:

 • raznolika ponuda studijskih kurseva
 • lepota Italije i njena vekovna istorija
 • odlični nastavni programi na fakultetima
 • želja za usavršavanjem italijanskog jezika

Za upis na željeni fakultet u Italiji, potrebno je ispoštovati određeni protokol. Proces odabira studijskog kursa, upisa, dobijanja vize i polaganja prijemnog ispita nije lak, ali nije ni nemoguć. Školovanje u Italiji u skladu je sa evropskim programom visokog obrazovanja, stoga podrazumeva tri godine osnovnih akademskih studija i dve godine specijalizacije ili master akademskih studija.

Ovim putem, pokušaćemo da vam korisnim savetima olakšamo i približimo proces upisa na željeni fakultet u Italiji, te da vam prenesemo savete kako da brže i jednostavnije aplicirate na neki od fakulteta.

Univerziteti u Italiji

bolonja-talijaPredložićemo vam nekoliko univerziteta po našem izboru, kako bismo vam olakšali odluku o nastavku školovanja i približili potencionalni izbor fakulteta. Prilikom izbora morate imati u vidu veliki broj informacija o samom fakultetu i mogućnostima studija na istom. Neke od ključnih informacija obuhvataju:

 • poziciju univerziteta u mestu gde se nalazi
 • troškove života
 • mogućnost stipendiranja

Informacije o datim univerzitetima bazirane su na istraživanjima britanskog časopisa Tajms, Univerziteta u Šangaju Shanghai Jiao Tong University, kao i na našim pretragama i iskustvima studenata koji su pohađali ili još uvek pohađaju nastavu u Italiji.

Britanski Tajms tradicionalno sastavlja svoju listu uglednih svetskih univerziteta na osnovu mišljenja više od 5.000 inostranih naučnika i profesora (koji nisu mogli da ukažu na svoj matični univerzitet). Kao kriterijumi uzeti su u obzir broj naučnih publikacija, odnos između nastavnika i učenika, i broj studenata i profesora iz drugih država.

Tradicionalna lista eminentnih univerziteta prema Univerzitetu u Šangaju kreira se prema drugim kriterijumima – posmatran je broj studenata, broj nagrađivanih profesora, broj uglednih i često citiranih istraživača u svojim kategorijama, kao i broj i značaj objavljenih naučnih publikacija.

U cilju objektivnosti, naša lista istaknutih fakulteta u Italiji izgrađena je na osnovu oba istraživanja, za koje smatramo da su validni u ocenjivanju.

Spisak svih univerziteta u Italiji možete pronaći na linku: www.cestor.it/atenei/indice.htm

Takođe, kompletne liste univerziteta možete konsultovati putem:

Odabrali smo šest univerziteta koje vam predlažemo da uzmete u obzir prilikom odabira:

logo_sapienza1. Università La Sapienza di Roma (www.uniroma1.it) – Sa 700 godina istorije, 145 000 studenata, La Sapienza  je najveći univerzitet u Evropi, a drugi u svetu, posle univerziteta u Kairu. Nalazi se gotovo u samom centru Rima. Odlične ocene po klasifikaciji Tajmsa, za prirodne nauke (40. na svetu),  humanističke nauke (60.), univerzitet  se  takođe ističe i u društvenim naukama (111.), u medicini i biologiji (219.). Dobre preporuke su i za istraživanja u oblasti arheologije i biologije. Veliki broj studenata iz naših krajeva upisano je na ovaj univerzitet. Razlog je i sama činjenica da se univerzitet nalazi u jednom od najlepših gradova na svetu, a s druge strane je i jedan od najskupljih za život.

2. Università di Bologna (www.unibo.it) – Univerzitet u Bolonji mnogi smatraju prvim univerzitetom u Evropi, a kao godina osnivanja uzima se 1088. Prema Tajms rangiranju najboljih italijanskih univerziteta nalazi se na prvoj poziciji i odličan je u određenim oblastima, kao što su humanističke nauke i umetnosti (40. na svetu), društvene nauke (94.), medicina i biologija (113.), prirodne nauke (134.). U Šangaju je rangiran na sedmom mestu među italijanskim univerzitetima. Takođe, odlično je pozicioniran u istraživanjima u industrijskom inženjeringu i informatici.

3. Università di Firenze (www.unifi.it) – Ovaj Univerzitet je umetničko i kulturno nasleđa Firence i to ga čini jedinstvenim u svetu. Università  di Firenze, sa svojim slavnim poreklom i istorijom, čuva tradiciju i danas živom. Dvanaest fakulteta i 60 000 studenata, vrlo široka ponuda studijskih kurseva, čine ga veoma poznatim. Tajms rangiranjem, univerzitet se nalazi  u humanističkim naukama na 138. mestu na svetu, u prirodnim naukama (159.), u društvenim naukama (256.), informacione tehnologije (286). Šangaj ga svrstava na osmo mesto. Univerzitet  je istaknut u istraživanjima u hemijskoj i farmaceutskoj industriji.

4. Università Statale di Milano (www.unimi.it) – Po rangiranju Univerziteta u Šangaju, Università Statale di Milano ocenjen je kao najbolji italijanski univerzitet, ali Tajms ga ne spominje. Osnovan je 1924. godine na temelju postojećih institucija i nema sumnje da nosi veliku tradiciju i ugled. Ako vas zanimaju tehničke nauke, mozda je Politecnico di Milano pravi izbor za vas, ili Accademia di belle arti BRERA, ako ste opredeljeni za umetnost.

5. Università di Padova (www.unipd.it) – četvrti italijanski univerzitetet na rang listi u Šangaju. Tajms naglašava dobre performanse u humanističkim naukama i stavlja ga na 169. poziciju na svetu, u nauci i medicini (190.),  prirodnim naukama (194.). Dobro je ocenjen i u fizičkim naukama, veterini i rudarsko-geološkim istraživanjima.

6. Università di Torino (www.unito.it) – Univerzitet u Šangaju rangira ga na peto mesto među italijanskim univerzitetima, međutim, po Tajmsu se nalazi na 189. poziciji u društvenim naukama. Odlično pozicioniran u biološkim naukama, dobar u pravu. Najčuveniji fakultet je Politehnički, na koji svake godine dolazi hiljade studenata iz svih krajeva Italije.

Fakulteti u Italiji

fakultet-italijaSpisak svih fakulteta u Italiji, po regijama i mestima gde se nalaze, sa njihovim adresama i kontaktima, možete pogledati na sajtu: www.cestor.it/atenei/facolta.htm

Izbor fakulteta je bitan za vašu profesionalnu budućnost i zato budite obazrivi da u tome ne pogrešite. Prednosti  jednih u odnosu na druge mogu biti:

 • veličina grada u kom se fakultet nalazi
 • uslovi života budućih studenata
 • mogućnost da vam predavač  bude  svetski priznat naučnik
 • blizina aerodroma sa low-cost letovima (od učenja se nekada treba i odmoriti, nije baš sve napisano u knjigama)

Kako se upisati na fakultet u Italiji? 

rim3Upis na neki od italijanskih fakulteta sastoji se iz nekoliko faza. Tokom aprila i maja trebalo bi da posetite Italijanski kulturni centar u Beogradu u kojem možete dobiti sve potrebne informacije.

Pripremite prevod maturske diplome ili potvrde o pohađanju završnog razreda srednje škole.  Naravno, dokumenta moraju biti prevedena na italijanski jezik od strane ovlašćenog sudskog tumača na kojeg vas mogu uputiti i u Italijanskoj ambasadi. Takođe, ova dokumenta moraju biti i overena takozvanim Haškim pečatom. Overa se vrši u sudu na teritoriji opštine koja je izdala dati dokument. U Beogradu ovo možete obaviti u Prvom opštinskom sudu u Ustaničkoj ulici i Palati pravde (Savska 17a). Za overu dokumenata uglavnom vam je potreban jedan dan.

Ukoliko nastavljate započete studije, neophodno je da, kao i za diplomu, prevedete i overite potvrde o položenim ispitima, nastavni plan i program za svaki ispit koji želite da vam priznaju na italijanskom fakultetu. Treba odmah napomenuti da priznavanje ispita nije automatsko, već će se, ukoliko budete primljeni na fakultet, sastati posebna komisija koja će razmatrati svaki ispit posebno. Imajte ovo u vidu kada tražite plan i program vaših položenih ispita.

U Italijanskon kulturnom centru, ili na njihovoj web stranici https://iicbelgrado.esteri.it/sr/, možete preuzeti predupisne formulare, koje je, uz priložene dve fotografije, neophodno overiti u Italijanskoj ambasadi.

Potrebne formulare možete preuzeti i na sajtu Ambasade Italije:  https://ambbelgrado.esteri.it/ambasciata_belgrado/sr/

Nakon što ste prikupili, preveli i overili svu potrebnu dokumentaciju, neophodno je da u Italijanskom kulturnom centaru zvanično podnosite zahtev za upis na odabrani fakultet. Ovom prilikom morate podneti i fotokopije ovih dokumenata u dva primerka. Nakon podnete aplikacije, morate sačekati pozivno pismo sa izabranog fakulteta. Odgovor sa fakulteta trebalo bi da dobijete polovinom avgusta, praktično posle čuvenog italijanskog  praznika ferragosto. Predlažemo vam da kontaktirate Italijanski kulturni centar već početkom avgusta meseca. Kada vam u Italijanskom kulturnom centru uruče pozivno pismo, obavestiće vas i o datumu polaganja ispita poznavanja italijanskog  jezika.

Koliko košta studiranje u Italiji?

Trevi_Fountain,_Rome,_Italy_2_-_May_2007
Foto: Wikimedia Commons

Cena školarine za određeni fakulteta zavisi od vaše imovinske situacije, odnosno primanja vaših roditelja i određuje se na osnovu modela ISEE. Ovaj model se pominje u delu za stipendije i na osnovu njega školarina može iznositi vrednost od 1.000 do 3.000 eura. Ukoliko ispunjavate uslove za stipendiju (bez obzira da li ste je dobili), u većini slučajeva bićete oslobođeni prve rate i platićete samo regionalnu taksu (oko 130 eura). Druga rata bi u tom slucaju iznosila oko 400-500 eura.

Vize za studiranje u Italiji    

Pozivno pismo sa fakulteta vam ujedno daje pravo da tražite italijansku studensku vizu koja je obavezna za studiranje u Italiji.

Za vizu će vam biti potrebni:

 • formular www.esteri.it/visti/pdf/Formulario_Visto_Nazionale.pdf
 • jedna fotografija
 • pasoš koji je validan barem tri meseca duže od isteka vize (viza ima trajanje od četiri meseca i po njenom isteku morate je, direktno u Italiji, zameniti boravišnom dozvolom – Permesso di soggiorno)
 • dokaz da posedujete sredstva za život u Italiji (morate raspolagati sumom od 350,57 eura za svaki mesec školske godine, odnosno oko 4.000 eura godišnje). Kao dokaz da posedujete ova sredstva možete, na primer, pokazati izvod iz vašeg bankovnog računa ili bankovnu garanciju.
 • dokaz da imate adekvatan smeštaj u Italiji (ugovor o zakupu sobe ili stana, Dichiarazione d’ospitalità).

Ovaj tip vize je besplatan.

Više informacija na: www.esteri.it/visti/home.asp

Permesso di soggiorno – Stranci koji žele da provedu u Italiji više od tri meseca moraju posedovati Permesso di soggiorno (dozvola boravka). Od trenutka ulaska u Italiju imate rok od osam dana da podnesete zahtev, osim u slučaju kada imate neku od viza za boravak u ovoj zemlji. Bilo bi poželjno da dva meseca pre isteka vize, podnesete zahtev za izdavanje dozvole boravka. To je dokument koji legalno omogućava boravak u Italiji i traži se iz nekoliko razloga: studiranje, posao, itd.

Dodatne informacije možete naći na ovom linku: www.poliziadistato.it/articolo

Dichiarazione d’ospitalità  je formular kojim vlasnik stana kod koga ćete boraviti za vreme vašeg studiranja potvrđuje i garantuje da će vam omogućiti boravak i smeštaj. Više informacija možete naći na ovom sajtu: www.esteri.it/visti/pdf/invito_t.pdf

Stipendije za studiranje u Italiji

Studiranje u Italiji može biti prilično skupo i zato bi trebalo da ozbiljno uzmete u obzir i stipendije za koje možete da konkurišete, a koje italijanska vlada preko regionalnih institucija stavlja na raspolaganje. Pravo na ove stipendije imaju svi studenti upisani na italijanske državne univerzitete, koji zadovoljavaju ekonomske uslove i imaju dovoljan broj položenih ispita. Najvažnije je da znate da se ove stipendije dodeljuju preko Azienda per il diritto allo studio,  koja se nalazi u gradu u kojem je i sedište vašeg univerziteta.

Obavezno obratite pažnju na rokove za prijave koji uglavnom ističu krajem avgusta!

Ako se prvi put upisujete na fakultet u Italiji, tek ćete krajem avgusta dobiti pozivno pismo od fakulteta, i potom u septembru polagati testove za upis.

To znači da zahtev za stipendiju podnosite pre nego što ste zaista upisani!

U prvoj fazi morate da popunite elektronske formulare, a po dolasku u Italiju predajete na uvid original dokumenta (prevedena i overena od strane naših institucija). Vaša ekonomska situacija će biti razmatrana na osnovu  ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente) što u osnovi predstavlja indikator  kojim se upoređuju  vaša primanja sa primanjima onih koji dolaze iz drugih sredina. Ukoliko budete primljeni na fakultet, imate određeni rok u kojem morate da dostavite institutu potvrdu o upisu i uplatnicu o plaćenoj taksi. Ukoliko ne platite takse na vreme, možete IZGUBITI stipendiju!

Na konkursu za stipendiju možete biti klasifikovani na jedan od sledećih načina:

IDONEI BENEFICIARI: čestitamo, dobili ste oko 4.500 eura koji će vam biti isplaćeni u dve rate.

IDONEI MA NON BENEFICARI: ovo znači da ispunjavate uslove za stipendiju, ali  je niste dobili. Region ne daje stipendije svima koji ispunjavaju uslove, već samo onima za koje ima dovoljno sredstava u fondovima. Praktično ste nisko na listi. Ako vam je za utehu, u ovom slučaju ćete verovatno imati pravo na jeftine obroke u studenskoj menzi.

NON IDONEI: ne ispunjavate uslove za stipendiju

Kao što smo rekli, uz ekonomske, morate da ispunite i uslove vezane za vašu studentsku karijeru.

Pretpostavimo da ste srećni, da ste tek upisali prvu godinu i odmah dobili stipendiju. U ovom slučaju morate da zaradite najmanje deset kredita do avgusta naredne godine ili vam se može desiti, bar teoretski, da vam agencija za dodelu stipendije traži povraćaj novčanih sredstava. Ukoliko želite da odnovite stipendiju i za narednu godinu, u avgustu morate imati 25 kredita. Za treću godinu će vam biti potrebno oko 80 kredita (svaki položeni ispit nosi određeni broj kredita, da bi doplomirali na trogodišnjem fakultetu morate da skupite 180 kredita).

Proverite na sajtu Azienda per il diritto allo studio  tačnu raspodelu kredita za vaš fakultet.

Pored državnih stipendija koje smo opisali, možete probati da nađete i neku od privatnih institucija koje stipendiraju studente.