Studiranje u inostranstvu: Studiranje u Kanadi

Zašto se odlučiti na studiranje u Kanadi?

 • o-CANADIAN-FLAG-facebookZato što je Kanada zemlja sa vrlo visokim životnim standardom, a ipak je finansijski pristupačnija za inostrane studente od SAD ili Velike Britanije
 • Zato što se na svim studijskim programima podstiče sticanje praktičnog iskustva kroz volontiranja i prakse
 • Zato što se u svakoj visokoobrazovnoj ustanovi nalaze jako dobro organizovana udruženja i centri za pomoć inostranim studentima u adaptaciji na život i studiranje u Kanadi
 • Zato što postoje odlični uslovi za zaposlenje u toku i nakon studija, kao i za dobijanje trajne boravišne vize po završetku studija
 • Zato što je humor sastavni deo kanadske varijante engleskog jezika i Kanađani ga obilato koriste – ali nikada sa namerom da nekoga uvrede
 • Zato što se Kanađani ponose svojim slobodoumljem i multikulturalizmom i važe za izrazito pristupačnu i gostoljubivu naciju
 • Zato što je Kanada rodna zemlja velikih imena poput Džima Kerija, Majkla Dž. Foksa, Rajana Goslinga, Rejčel Mekadams, Judžina Levija (setite se Američke pite), Erika Mekormaka, Leslija Nilsena, Donalda Saderlenda, da ne pominjemo Neli Furtado, Selin Dion, Nila Janga, Pola Enku, i naravno – Robin Šerbatski iz popularnog sitkoma Kako sam upoznao tvoju majku
 • Zato što samo u Kanadi možete videti Nijagarine vodopade (Niagara Falls), jezero Ontario (Lake Ontario), Stenovite planine (Rocky Mountains) i mnoge druge predele i znamenitosti

Koliki su troškovi studiranja u Kanadi?

Ukoliko ne uzimamo stipendije u obzir, za pokrivanje godišnjih troškova studiranja u Kanadi u proseku je neophodno izdvojiti između 15 000 i 30 000 kanadskih dolara, što je pristupačnije u odnosu na SAD ili Veliku Britaniju.

Na sledećem linku možete pronaći spisak faktora koje će činiti ukupan trošak vašeg studiranja u Kanadi (školarina, smeštaj, prevoz), kao i prosečne iznose školarina za strane studente za 2013/2014. godinu http://www.universitystudy.ca/plan-for-university/what-does-it-cost-to-study-in-canada/.

U tabeli ispod možete pronaći još neke od prosečnih cena izraženih u kanadskim dolarima:

Iznajmljivanje jednosobnog stana u većem gradu (mesečno) $700 – $1,100
Iznajmljivanje jednosobnog stana u manjem gradu (mesečno) $500 – $700
Mesečni paket za mobilni telefon $40-60
Mesečni internet paket $40
Namirnice za jednu osobu (mesečno) $200 – $300
Obrok u restoranu brze hrane (po osobi) $4 – $6
Obrok u restoranu (po osobi) $10 – $25
Kafa za poneti $1.70
Benzin (po litru) $1.15 – $1.50
Bioskopska karta $11.50 – $13

 

Kako odabrati željeni univerzitet i fakultet za studitanje u Kanadi?

montreal-McGill-University
Montreal, McGill University

Kao i u većini zemalja, i u Kanadi postoje državni i privatni univerziteti, raspoređenih po provincijama na sledeći način:

 • 11 univerziteta u Britanskoj Kolumbiji
 • 8 univerziteta u Alberti
 • 6 univerziteta u Saskačevanu
 • 6 univerziteta u Manitobi
 • 32 univerziteta u Ontariju
 • 19 univerziteta u Kvebeku
 • 4 univerziteta u Nju Brunsviku
 • 9 univerziteta u Novoj Škotskoj
 • 1 univerzitet na Njufaunlendu i Labradoru
 • 1 univerzitet na Ostrvu Princa Edvarda

Kvalitet visokoškolskog obrazovanja reguliše se kroz zakonodavstvo svake provincije, kao i kroz interne regulative svakog univerziteta. Kontrola kvaliteta je rigorozna, o čemu svedoči i činjenica da Asocijacija univerziteta i koledža u Kanadi (Association of Universities and Colleges of Canada), zvanično nacionalno telo koje obuhvata kanadske univerzitete, privatne i državne, preispituje i redefiniše kriterijume kvaliteta na svakih 5 godina.

Visokoobrazovne institucije u Kanadi dele se na dve grupe:

 • Visokoobrazovne institucije koje mogu da izdaju univerzitetske diplome o završenim akademskim studijama, odnosno diplome o završenim osnovnim, master ili doktorskim studijama. Uglavnom se nazivaju univerziteti (universities), ali postoje i institucije pod drugim nazivima (college, university college, institute, school),I zajedničko im je upravo pravo na izdavanje ovih diploma
 • Visokoobrazovne institucije koje mogu da izdaju diplome o završenim strukovnim studijama, i uglavnom se nazivaju koledži (colleges).
Univerziteti u Kanadi (po provincijama)
Alberta
British Columbia
Manitoba
New Brunswick
Newfoundland
Nova Scotia
Ontario
Prince Edward island
Quebec
Saskatchewan

 

U zavisnosti od visokoobrazovne institucije, nastava se može izvoditi na engleskom ili na francuskom jeziku, iako pojedine institucije nude mogućnost izvođenja nastave na oba jezika.

Na sledećim internet stranicama možete pretražiti onlajn baze koje sadrže informacije o oko 15 000 studijskih programa, kao i linkove od programa ka fakultetima i univerzitetima koji ih nude http://www.universitystudy.ca/search-programs/, http://www.studyincanada.com/Schools/.

Ukoliko želite da se najpre informišete o svakom univerzitetu ponaosob, a potom odabere studijski program, posetite sledeći link http://www.universitystudy.ca/canadian-universities/.

Na sledećem linku možete pronaći rang listu svih univertziteta u Kanadi za 2014. godinu http://www.4icu.org/ca/ .

Jako je važno temeljno istražiti, jer prijavljivanje na više fakulteta/studijskih programa istovremeno može biti jako skupo, imajući u vidu da se prijava u većini slučajeva plaća.

Kako se upisati na fakultet u Kanadi?

Vancuver, Kanada
Vancuver, Kanada

Po pronalaženju željenog studijskog programa, prvi korak ka studiranju u Kanadi jeste prijavljivanje na željeni univerzitet, odnosno fakultet ili koledž. Poželjno je prijaviti se godinu dana pre željenog započinjanja studija. Prilikom prijave, neophodno je uzeti u obzir da pojedini studijski programi mogu početi u prolećnom, jesenjem ili zimskom semestru, i prema tome se upravljati.

Prilikom same prijave, neophodno je pratiti uputstva sa internet stranice odabranog univerziteta, jer različiti univerziteti mogu imati različite zahteve. Neki omogućavaju onlajn prijavljivanje, dok drugi iziskuju slanje prijavne dokumentacije putem pošte. Neophodno je napomenuti da se prilikom prijave plaća određena prijavna taksa, koja se ne refundira.

Strani student su takođe u obavezi da prilože dokaz o poznavanju jezika na kome se izvodi nastava. Kada je u pitanju engleski, to je najčešće sertifikat o položenom TOEFL ispitu. Iako različiti univerziteti i fakulteti imaju različite kriterijume koji se tiču minimalnog skora na ispitu neophodnom za upis, minimalni skor je u proseku 600 (paper-based), odnosno 80 (computer-based).

Kada je u pitanju francuski jezik, u zavisnosti od univerziteta i stepena studija, možete se opredeliti za polaganje ispita DELF B2 ili DALF (C1 ili C2). Neophodno je podrobno i blagovremeno se raspitati o jezičkim zahtevima željenog fakulteta pre same prijave na željeni studijski program, kako biste imali vremena za pripremu određenog ispita i njegovo uspešno polaganje.

Više informacija o samim ispitima možete dobiti na sledećim linkovima http://french.about.com/od/francophonie/a/dilf-delf-dalf.htm, a preporučljivo je i direktno kontaktirati Francuski institut u Srbiji putem telefona 011/302 36 00 ili lično na adresi Zmaj Jovina 11 u Beogradu.

Za studiranje u Kanadi takođe je neophodno dobijanje studentske dozvole (study permit), koja nije isto što i privremena boravišna viza (Temporary Resident Visa). Zahtev za studentsku dozvolu podnosi se Ambasadi Kanade najmanje tri meseca pre planiranog putovanja, kako bi bilo dovoljno vremena za obavljanje lekarskog pregleda, ukoliko se ustanovi da je on neophodan. Preporučljivo je prijaviti se odmah po dobijanju potvrde o prijemu na željeni fakultet.

Formular se popunjava na francuskom ili engleskom jeziku, i nije potrebno overavati ga pečatom sudskog tumača. Na sledećim linkovima možete pronaći detaljan spisak dodatnih dokumenata neophodnih za podnošenje zahteva za dobijanje studentske dozvole http://www.canadainternational.gc.ca/serbia-serbie/study-etudie/index_ser.aspx?lang=eng, http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/student.asp. Obratite pažnju na to da se prevodi dokumenata kao što su diplome ili uverenja o diplomiranju u velikom broju slučajeva moraju overiti pečatom sudskog tumača.

fall-52723_640Na sledećem linku pogledajte neke od centara za međunarodne studente, smeštenih na samim univerzitetima, a razvrstanim po provincijama: http://www.canadian-universities.net/Campus/International-Students-Alberta.html

 

Koje su mogućnosti stipendiranja studija u Kanadi?

Toronto Kanada
Toronto Kanada

Budući da je Kanada poznata po negovanju svog multikulturalizma, Kanadske institucije nude inostranim studentima brojne stipendije i druge finansijske olakšice za studiranje.

Na sledećem linku možete pretražiti stipendije koje su u ponudi, u zavisnosti od studijskog programa, fakulteta/univerziteta ili provincije http://www.studyincanada.com/Scholarships/

Koje su mogućnosti zaposlenja u toku i nakon studija?

Ukoliko student dobije studentsku dozvolu, nije neophodno da ima i zasebnu radnu dozvolu (work permit) ako želi da radi na kampusu svog univerziteta. Za više informacija, konsultuje sledeći link http://www.cic.gc.ca/english/study/work-oncampus.asp.

Međutim, ukoliko student nađe posao van kampusa, obično je neophodno dobiti zasebnu radnu dozvolu. Ova dozvola ističe u isto vreme kada i studentska dozvola i omogućava studentu da radi maksimalno 20 sati nedeljno u toku jedne akademske godine. Međutim, od 1. juna 2014. godine, moguće je raditi van kampusa i bez radne dozvole, ali se moraju zadovoljiti određeni kriterijumi, od kojih je najvažnije posedovanje validne studentske dozvole. Za više informacija, konsultujte sledeći link http://www.cic.gc.ca/english/study/work-oncampus.asp.

Na sledećem linku možete pronaći informacije o radu na poziciji studenta saradnika ili stažiste http://www.cic.gc.ca/english/study/work-coop.asp, dok na sledećem linku možete pronaći informacije o dobijanju radne vize po završetsku studija na nekom od kanadskih univerziteta http://www.cic.gc.ca/english/study/work-coop.asp.