Studentski dom „Žarko Marinović“

Studentski dom Žarko Marinović
Studentski dom Žarko Marinović

Studentski dom Žarko Marinović nalazi se u Zemunu u Ulici Cаrа Dušаnа 254. S obzirom na to da raspolaže kapacitetom od svega 155 mesta, on je i najmanji studentski dom Studentskog centra Beograd. U njemu su uglavnom smešteni brucoši (dve trećine kapaciteta), a ostala mesta popunjavaju studenti starijih godina.

Istorijat ovog doma seže do 1956. godine, kada je u Zemunu osnovan Internat Više pedagoške škole za ekonomiju domaćinstva.
Zadatak mu je bio da studentima pruži mogućnost za praktično izvođenje nastave, ishranu i smeštaj. Mogao je da primi 110 studenata koji su u njemu boravili po 10 meseci.

Ovaj internat danas je studentski dom Žarko Marinović. Inicijativom Univerziteta i Republičke zajednice usmerenog obrazovanja, 1986. godine pripojen je Studentskom centru Beograd i danas predstavlja najmanji objekat ove ustanove.

Ovaj studentski dom broji 46 studentskih soba. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. U ovih 46 soba smešteno je 155 studenata. Najviše je četvorokrevetnih soba, čak 31, u kojima su kreveti spratni. Sobe su muške i ženske a spratovi mešoviti. Sobe sadrže osnovnu opremu u vidu kreveta, radnih stolova sa stolicama i lampama, plakara, polica i direktne telefonske linije. Kupatila su zajednička (spratna).

Najveći deo stanara doma Žarko Marinović su studenti Visoke medicinske i Kriminalističko policijske akademije, budući da dom deli deo zgrade sa ove dve obrazovne ustanove, a u blizini se nalazi i Poljoprivredni fakultet. Lako je doći i do svih ostalih visokoškolskih ustanova smeštenih na Novom Beogradu.

Specifičnost doma ogleda se u tome što najveći broj stanara čine brucoši. Studenti smatraju da je studentski restoran u okviru ovog doma jedan od najboljih studentskih restorana u Beogradu.

Dom raspolaže TV salom i klubom, perionicom veša, studentskim restoranom i čitaonicom.

Više o ostalim čitaonicama i bibliotekama u Beogradu pogledajte na: BIBLIOTEKE U BEOGRADU

Studentski dom Žarko Marinović je opremljen internetom, video nadzorom i fizičkim obezbeđenjem.

Upravnik: Radomir Jelić

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 17, 73, 84, 704, 706, 707
Kapacitet: 155 mesta
Kategorija: IV
Adresa: Cara Dušana 254, Zemun
Tel. 011 3713 400