Studentski dom „Slobodan Penezić“

Studentski dom Slobodan Penezić
Studentski dom Slobodan Penezić

Studentski dom Slobodan Penezić nalazi se na Zvezdari, u Ulici Bana Ivaniša bb. Ovaj dom predstavlja mirnu studentsku kuću od tri zgrade, smeštene u mirnom kraju Zvezdare, u blizini Sportski centar Olimp i Zvezdarske šume.

Pored Gradske bolnice, 1962. godine počelo se sa izgradnjom tri zgrade sa kapacitetom od 500 do 550 ležajeva. Gradnja je završena 1964. godine. S početkom školske 1964/65. godine, prva generacija studenata useljena je u novi dom, nazvan po narodnom heroju Slobodanu Peneziću Krcunu. U narednim decenijama, u Peneziću su u više navrata vršeni radovi na unapređenju uslova za stanovanje i društveni život studenata-stanara.

Dom broji 378 studentskih soba. Idealan je za učenje i odmor jer je zaštićen od gradske buke. Dom se sastoji od tri bloka, tri odvojene zgrade u kojima su sobe jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, a ukupan broj raspoloživih mesta je 759. U prvom bloku se nastanjuju uglavnom devojke, dok su druga dva rezervisana za mladiće. U svakoj sobi postoji priključak za internet.

Penezić je smešten u mirnom kraju Beograda, a odlične uslove za učenje u domu upotpunjavaju klimatizovane čitaonice koje se nalaze u svakom paviljonu. Dom nema svoj restoran, pa njegovi stanari pravo na ishranu ostvaruju u restoranu susednog doma Rifat Burdžević udaljenog oko 200 metara.

Više o ostalim studentskim restoranima u Beogradu pogledajte na: STUDENTSKI RESTORANI U BEOGRADU

Dom je okružen uređenim zelenim površinama, a u neposrednoj okolini nalaze se brojne prodavnice i lokali. Uslovi za bavljenje sportom su odlični, jer pored sportskih terena osvetljenih reflektorima u blizini doma je Sportski centar Olimp kao i Zvezdarska šuma.

U okviru doma postoje  čitaonica, TV sala, kafe klub, perionica veša, teretana i sportski tereni. Studentski dom Slobodan Penezić poseduje video nadzor i fizičko obezbeđenje.

Upravnik: Borko Janković

Linije gradskog prevoza:

  • Autobus: 46, 55, 77, 79
  • Tramvaji: 5, 6, 7, 14
  • Trolejbusi: 28, 40
Kapacitet: 759 mesta
Kategorija: II
Adresa: Bana Ivaniša bb
Tel. 011 3400 384