Studentski dom „Rifat Burdžević“

Studentski dom Rifat Burdžević
Studentski dom Rifat Burdžević

Studentski dom Rifat Burdžević prvi je studentski dom izgrađen posle Drugog svetskog rata, tačnije 1948. godine. Jedan deo kapaciteta doma predviđen je za smeštaj stranih studenata iz Evrope, Azije i Severne Amerike koji redovno studiraju u Srbiji ili su na programu razmene.

Tokom 1946. godine osnovan je dom za studente Poljoprivredno-šumarskog fakulteta u Zemunu koji je dobio ime Rifat Burdžević-Tršo. Ovaj dom je kasnije zatvoren a studentskom domu na Zvezdari, izgrađenom 1948. godine, dato je ime Rifat Burdžević.

U svim kasnijim planovima za renoviranja i dograđivanja studentskih domova, studentski dom Rifat je uvek bio uključen, tako da je do sredine osamdesetih poprimio izgled kakav i danas ima. Pored smeštajnog kapaciteta, od samog početka ovaj dom imao je i studentski restoran.

Ovaj izuzetno uređen objekat čini dvospratna zgrada na čijem se prvom spratu nalaze ženske a na drugom muške sobe kojih ima ukupno 187. Sobe u domu Rifat Burdžević opremljene su osnovnim sadržajima poput kreveta, radnih stolova, stolica, lampi, plakara, polica, direktne telefonske linije, priključka za satelitsku televiziju i internetom. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne, pri čemu su sobe stranih studenata mini apartmani I kategorije.

Studentima su na raspolaganju čitaonica, studentski restoran, studentski klub, perionica veša i prodavnica komercijalnog tipa. Specifičnost doma čini prijatna atmosfera, blizina Zvezdarske šume, sportskog centra Olimp, stadiona FK Hajduk, Bulevar kralja Aleksandra i Zvezdara teatar.

Više o ostalim pozorištima u Beogradu pogledajte na: POZORIŠTA U BEOGRADU

Video nadzor, kao u svim ostalim domovima, na zavidnom je nivou. Studentski dom Rifat Burdžević poseduje i fizičko obezbeđenje.

Prema anketama koje se vrše među studentima, studentski restoran Rifat ocenjen je kao najbolji među studentskim restoranima u Beogradu.

Upravnik: Mladen Čukanović

Linije gradskog prevoza:

  • Autobus: 46, 55, 77, 79
  • Tramvaji: 5, 6, 7, 14
  • Trolejbusi: 28, 40
Kapacitet: 367 mesta
Kategorija: II
Adresa: Milana Rakića 77
Tel. 011 3812 300, 3812 400, 3812 500