Studentski dom „Patris Lumumba“

Studentski dom Patris Lumumba
Studentski dom Patris Lumumba

Studentski dom Patris Lumumba, popularno poznat kao Patris, izgrađen je 1962. godine. Najveći broj brucoša svake godine useli se upravo u ovaj dom.

Na Severnom bulevaru, tokom 1961. godine, započeta je izgradnja studentskog doma Patris Lumumba. Predviđeno je da ovo novo studentsko naselje ima šest objekata. U septembru iste godine počelo se sa izgradnjom objekta broj III, osmospratnice sa 105 studentskih soba. Do kraja 1962. godine izgrađeno je svih šest objekata. Ovim se dobilo još 1.137 mesta za stanovanje studenata beogradskog Univerziteta.

U godinama koje su usledile, Patris je više puta renoviran. Ipak, zbog lošeg stanja u kome se zgrada nalazila, II blok je iseljen 1996. godine. Zbog nedostatka novca, radovi na II bloku završeni su 2013. godine, dok je godinu dana ranije potpuno renoviran i otvoren studentski restoran u okviru doma. Sa renoviranjem II bloka, broj studentskih soba popeo se na 443.

Devojke su useljene u IV, V i VI blok, a mladići u I i III, dok je II blok mešovit. Uslovi stanovanja razlikuju se po blokovima, budući da su oni različitih kategorija. Prvi i drugi blok su I kategorije, treći blok je IV kategorije, četvrti i peti su III kategorije, a šesti II kategorije. Prvi blok predstavlja jedan od najlepših studentskih domova u gradu i namenjen je samo studentima, ne i studentkinjama.

Sadržaj soba u domu Patris Lumumba podrazumeva krevete, radne stolove, stolice, lampe, plakare, police i direktnu telefonsku liniju. Stanari prvog i drugog bloka imaju pogodnosti u vidu hodnika sa čajnom kuhinjom i sobnog kupatila. U svim ostalim blokovima, kupatila su spratna. Priključak za satelitsku televiziju imaju stanari prvog i četvrtog bloka. Studentski dom Patris poseduje internet, video nadzor i fizičko obezbeđenje.

U okviru doma nalazi se i studentski restoran, klimatizovane čitaonice, studentski klub i TV sala, kao i perionice veša.

Više o ostalim zabavnim sadržajima u Beogradu pogledajte na: BIOSKOPI U BEOGRADU

Stanari Patrisa koji su zainteresovani za fizičku rekreaciju mogu koristiti sportski teren, salu za stoni tenis, teretanu i salu za fitnes.

Upravnik: Dragan Minić

Linije gradskog prevoza:

  • Autobus: 25, 27 ,27Е, 27,32, 74
  • Tramvaji: 3, 12
Kapacitet: 1.020 mesta
Kategorija: I, II, III, IV
Adresa: Ljubice Luković 1
Tel. 011 2076 003