Studentski dom „Mika Mitrović“

Studentski dom Mika Mitrović
Studentski dom Mika Mitrović

Studentski dom Mika Mitrović, izgrađen šezdesetih godina prošlog veka, namenjen je studentima rekonvalescentima i invalidima i nаlаzi sе u Ulici Krаlја Vlаdimirа 33. Mesta u domu se dodeljuju na osnovu zdravstvenog stanja, a raspodela se vrši prema propisima Ministarstva prosvete.

Radovi na zgradi studentskog doma Mika Mitrović započeti su 1954. godine, sa prvobitnom idejom da to bude Dom za stara lica. Međutim, po završetku radova 1957. godine, veliki broj studenata bolovalo je od tuberkuloze, pa se na Univerzitetu smatralo neophodnim postojanje jednog doma za smeštaj rekovalescenata od ove bolesti.

Do 1960. godine, tu je smešteno 190 studenata. Proširenje doma isplanirano je iste godine ali je dokumentacija za adaptaciju i dogradnju rađena tek 1964. godine. Do 1964. godine dom je raspolagao sa 82 sobe u kojima je 100 do 120 ležaja bilo rezervisano za bolesne studente. Do kompletnog renoviranja doma 2012. godine, u studentskom domu Mika Mitrović bili su smešteni isključivo studenti sa invaliditetom, hroničnim bolestima i rekovalescenti, kao i njihovi personalni asistenti.

Danas je studentski dom Mika Mitrović najmoderniji objekat u sklopu Ustanove studentski centar Beograd. Potpuno je renoviran u skladu sa potrebama studenata-stanara i zahtevima studentskog standarda. Apartmani u prizemlju, kojih ima 12, u potpunosti su prilagođeni studentima sa invaliditetom. Smeštaj je obezbeđen i njihovim personalnim asistentima. Renoviran je i studentski restoran u okviru doma. Ostatak kapaciteta koji podrazumeva 67 soba na spratu, rezervisan je za sve ostale studente koji su kunkurisali za smeštaj u ovom domu.

Više o ostalim studentskim domovima u Beogradu pogledajte na: STUDENTSKI DOMOVI U BEOGRADU

Sobe u domu Mika Mitrović su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne. Opremljene su krevetima, radnim stolovima, stolicama, lampama, plakarima, policama, direktnom telefonskom linijom i priključkom za satelitsku televiziju. U njima se takođe nalazi i hodnik sa čajnom kuhinjom. Kupatila su zajednička za jedan sprat.

U svim sobama postoji priključak za internet i kablovski TV sistem. Smešten u mirnom delu Voždovca, ovaj dom nudi izvanredne uslove za učenje i odmor od gradske vreve.

Infrastrukturu doma čine i studentski restoran, čitaonica, perionica veša, studentski klub, TV sala, internet centar, sportski teren. Dom ima video nadzor i obezbeđenje. Studentima je na raspolaganju i ambulanta Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, kao i sportski tereni. Svi sadržaji su prilagođeni studentima sa posebnim potrebama, a ovaj dom je i često mesto organizovanja različitih studentskih manifestacija i takmičenja.

Stanari doma Mika Mitrović često organizuju sportska takmičenja, tematske večeri i druženja.

Upravnik: Radoslav Đorović

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 25, 27, 27Е, 32, 74
  • Tramvaji: 3, 12
Kapacitet: 162 mesta
Kategorija: II
Adresa: Kralja Vladimira 33
Tel. 011 3954 779