Studentski dom „Kralj Aleksandar I – Lola“

Studentski dom Kralj Aleksandar I
Studentski dom Kralj Aleksandar I

Studentski dom Kralj Aleksandar I se još popularno naziva i Lola. Svojom spoljašnjom autentičnošću i luksuzno uređenim enterijerom, jedan je od najlepših i najsavremenijih studentskih domova. Moderno je opremljen i broji 195 studentskih soba.

Ovaj dom otvoren je u aprilu 1928. godine, a ime nosi po osnivaču, Kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Kralj Aleksandar I Karađorđević odlučio je da izgradi prvu „kuću“ za studente, 1926. godine, na zemljištu koje je poklonila Opština beogradska, na uglu ulica Kralja Aleksandra i Kraljice Marije.

Ova „kuća za studente“ danas kao i prvog dana, nosi naziv Kralj Aleksandar I, nalazi se na istom mestu na kome je i otvorena 1. aprila 1928. godine, u centru Beograda, u blizini najvećeg broja fakulteta, u parku pored spomenika Vuku Karadžiću. Drugi svetski rat prekinuo je školovanje mladih a dom je izgubio svoju svrhu.

U martu 1946. godine, posle oslobođenja Beograda , završetka rata i uspostavljanja nove vlasti, dom ponovo prima studente ali u ovom periodu nosi naziv po narodnom heroju: Ivo Lola Ribar. Iako se 2004. godine domu vraća naziv Kralj Aleksandar I, studenti ga još uvek zovu Lola.

Time je ovo i najstariji studentski dom na Balkanu. Spada u najpopularnije među studentima, ne samo zbog toga što se nalazi u centru grada, već i zbog raskošnog enterijera i autentičnosti. Zgrada studentskog doma Kralj Aleksandar I danas je pod zaštitom države.

Studentski dom Kralj Aleksandar I u ponudi ima jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe, a ukupan kapacitet je 526 mesta. Tokom godine jedan deo kapaciteta služi kao hostel, ali u letnjoj sezoni taj kapacitet je znatno veći.

U okviru doma nalazi se jedan od najboljih studentskih restorana, ali i komercijalni restoran sa baštom. U svakoj sobi se, pored osnovnog sadržaja, nalazi i čajna kuhinja i zasebno kupatilo. Svaka soba ima direktnu telefonsku liniju i internu kablovsku televiziju. Studenti na raspolaganju imaju i čitaonicu i perionicu veša. Dom je opremljen video nadzorom.

Sobe u studentskom domu Kralj Aleksandar I raspolažu osnovnom opremom u vidu kreveta, stolica, radnog stola, polica, plakara, lampi, ali i čajnom kuhinjom, kupatilom, direktnom telefonskom linijom i internom kablovskom televizijom.

Upravnik: Radislav Mitrić

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 25, 26, 27, 32, 65, 74
  • Tramvaji: 2, 5, 6, 7, 12, 14
Kapacitet: 526 mesta
Kategorija: I
Adresa: Bulevar kralja Aleksandra 75
Tel. 011 3400 452