Studentski dom „Košutnjak“

Studentski dom Košutnjak
Studentski dom Košutnjak

Studentski dom Košutnjak nalazi se u predivnom okruženju parka Košutnjak, daleko od saobraćajne gužve i vreve centra. Dom je izgrađen 1963. godine, a renoviran 1986. godine.

Savet za prosvetu Narodnog odbora grada Beograda odobrio je 1960. godine investicioni program za izgradnju Internata za smeštaj Visoke škole za fizičko vaspitanje, kapaciteta od 424 ležaja. Projektovane su četiri zgrade, jedna za smeštaj ženskog i tri za smeštaj muškog dela Internata.

Dom kakav danas znamo, koji se sastoji iz dve zgrade, bloka, A i bloka B, sagrađen je 1963. godine. Sredinom 1970. godine, studentski restoran koji je dotad bio u sastavu Fakulteta za fizičko vaspitanje, pripojen je Ustanovi Studentski centar Beograd. Tako su studenti beogradskog Univerziteta dobili još jedan dom, funkcionalan, uređen , okružen sportskim terenima i zelenilom – studentski dom Košutnjak.

Najveći deo stanara ovog doma su studenti Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje. Dom ima dva bloka – A i B. Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne. U sobama studentskog doma Košutnjak nalaze se kreveti, radni stolovi, stolice, lampe, plakari i police, kupatilo, hodnik sa čajnom kuhinjom, direktna telefonska linija i interna kablovska televizija. Stanari imaju i mogućnost štampanja dokumenata iz svojih soba. Dom je opremljen video nadzorom i elektronskim bravama. Infrastruktura doma obuhvata čitaonicu sa crtaonicom, studentski restoran, studentski klub, TV salu i sportske terene.

Studentski dom Košutnjak nalazi se blizu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Šumarskog fakulteta i Više hotelijerske škole. Pored toga, ova lokacija je utoliko zanimljivija studentima jer se u neposrednoj blizini nalazi i park/šuma Košutnjak, koji je jedno od najpopularnijih izletišta i mesta za rekreaciju u Beogradu. Ovo mesto pruža studentima mogućnost korišćenja otvorenih bazena, veštačkih ski staza i drugih zanimljivih sadržaja.

Više o ostalim sportskim centrima u Beogradu pogledajte na: SPORTSKI OBJEKTI U BEOGRADU

Upravnik: Aleksandar Pap

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 23, 53  
Kapacitet: 333 mesta
Kategorija: I
Adresa: Blagoja Parovića 156
Telefon: 011 3530 200