Studentski dom „4. april“

studenski-dom-4.april_
Studentski dom 4. april

Studentski dom 4. april izgrađen je 1965. godine i čine ga dva paviljona. Nalazi se na Voždovcu, u blizini Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole, kao i Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta.

Planovi za veliki i moderan dom datiraju od 1950. godine. Studentski dom 4. april izgrađen je 15 godina kasnije sa smeštajnim kapacitetom od 855 mesta i fiskulturnom salom, kao prvim objektom takve vrste u Beogradu koji je izgrađen u okviru jednog studentskog doma. Prvobitno su oba bloka imala po četiri sprata. Peti sprat je dograđen 1988. godine, i od tada ovaj dom ima prepoznatljiv, današnji izgled.

Dom se satoji iz dva bloka, A i B, koji se razlikuju po kvalitetu smeštaja. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Sadrže krevete, radne stolove sa stolicama i lampama, plakare, police, direktnu telefonsku liniju, internu kablovsku televiziju, hodnik sa čajnom kuhinjom i kupatilo (u bloku A). Kupatila u bloku B su spratna.

U ženskom paviljonu, takozvanom bloku A sobe su uglavnom prve kategorije, sa čajnom kuhinjom i zasebnim kupatilima. Sobe u muškom B bloku su druge kategorije, a kupatila su zajednička. Nameštaj u sobama je uobičajen, a sve sobe imaju internu kablovsku televiziju i direktnu telefonsku liniju.

Specifičnosti doma su moderno opremljena teretana, otvoreni tereni za fudbal, rukomet, košarku i odbojku, sportska sala sa stolovima za stoni tenis i blizina sportskog centra Banjica.

Više o ostalim sportskim centrima u Beogradu pogledajte na: SPORTSKI OBJEKTI U BEOGRADU

Studentski dom 4. april ima bogatu infrastrukturu. Dom ima studentski restoran, perionicu veša, čitaonicu, TV salu, fiskulturnu salu, salu za stoni tenis, sportske terene za fudbal, košarku i odbojku, moderno opremljenu teretanu, ambulantu Studentske poliklinike. U blizini doma nalazi se i gril restoran i prodavnica.

Kompletan objekat je pod stalnim video nadzorom.

Upravnik: Mirko Janić

Linije gradskog prevoza:

  • Autobusi: 33, 47, 48, 50
  • Tramvaji: 9, 10, 14
Kapacitet: 857 mesta
Kategorija: I (blok A), II (blok B)
Adresa: Vojvode Stepe 320
Telefon: 011 3955 887