Poziv za vanmrežne (freemover) prijave u okviru CEEPUS programa

Obaveštavamo sve zainteresovane da do 30. novembra traje konkurs za prijave za vanmrežne mobilnosti (freemover) u okviru CEEPUS programa (Srednjeevropski program univerzitetske razmene). Vanmrežne prijave odnose se na pojedince koji apliciraju izvan mreža, odnosno, čije visokoškolske institucije nisu deo neke od CEEPUS mreža, a želeli bi da ostvare mobilnost na visokoškolskoj instituciji u nekoj od CEEPUS zemalja.

Za freemover vrstu mobilnosti na sajtu www.ceepus.info mogu aplicirati studenti različitih nivoa studija, kao i predstavnici nastavnog osoblja na visokoškolskim institucijama.

U procesu kreiranja elektronske aplikacije, studenti se mogu prijaviti u okviru jedne od tri kategorije: kao studenti (za boravke duže od 3 meseca, u cilju ostvarivanja kreditne mobilnosti), za kratkoročne studijske boravke (u cilju istraživanja za potrebe npr. diplomskog rada, master ili doktorske teze), kao i za kraću ekskurziju (npr. letnje škole u organizaciji neke CEEPUS visokoškolske institucije u trajanju od nekoliko dana). U motivacionom delu neophodno je objasniti akademsku svrhu boravka na određenoj instituciji, u skladu s kategorijom u okviru koje se kandidat prijavio. Pored elektronske prijave na sajtu www.ceepus.info, studenti treba da pribave 2 pisma preporuke s matične institucije, kao i potpisano i overeno prihvatno pismo od institucije prijema, koja prilažu uz svoju elektronsku prijavu. Obrasci koje je neophodno ispuniti – Pismo preporuke (Freemover Letter of Recommendation) i Prihvatno pismo (Freemover Letter of Acceptance) dostupni su na sajtu www.ceepus.info.

S druge strane, nastavno osoblje se uvek prijavljuje u okviru kategorije Teacher, bez obzira da li se radi o kraćim predavačkim aktivnostima na letnjim školama ili o npr. jednomesečnom boravku na partnerskoj instituciji. Prilikom prijavljivanja predavači treba da pribave potpisano i overeno Prihvatno pismo (Freemover Letter of Acceptance) od institucije na kojoj žele da realizuju svoje predavačke aktivnosti, te da taj dokument prilože u okviru svoje elektronske prijave na sajtu www.ceepus.info. Formalni preduslov za prijavljivanje u okviru kategorije Teacher jeste i realizacija min. 6 predavačkih sati po nedelji boravka, što se bliže pojašnjava u motivacionom delu prijave kandidata, gde se može ukratko opisati nastavni plan za period boravka na određenoj instituciji.

Za bliže informacije o kategorijama mobilnosti, institucijama koje učestvuju u CEEPUS programu, podacima o stipendijama, ali i za sam proces prijavljivanja, molimo da posetite sajt www.ceepus.info.

Izvor: erasmusplus.rs

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: