Poziv mladima na omladinsku razmenu

Pozivaju se mladi iz Bosne i Hercegovine da se prijave za razmenu mladih ‘Don't dream it – be it’. Broj mesta za mlade iz BiH je ograničen. Prednost imaju mladi koji su već učestvovali u PRONI aktivnostima.

Prijava treba da sadrži pismo motivacije i osnovne KONTAKT podatke o vama. Prijave šaljite na email pronievs@gmail.com.

ROK za slanje prijava je 20.7.2014. do 17.00h.

Predviđeni period za razmenu je od 17. do 26.08.2015. u Odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici.

“Don’t dream it – be it” zajednički je projekt mladih iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Rezultat je prošlogodišnje uspešne razmene mladih iz ovih triju zemalja pod nazivom Connect, tokom koje je uspostavljena kvalitetna saradnja Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Crvenog križa Županja s organizacijama YMCA Srbija iz Bačkog Petrovca, te PRONI iz Brčkog. Mladi iz triju zemalja zajednički su osmislili temu i sadržaj razmene, a s ciljem podizanja kvaliteta života mladih, posebno mladih s manje mogućnosti. Želja nam je osnažiti mlade kako bi bolje raspolagali resursima u svojim zajednicama, te ih iskoristili za izgradnju vlastite budućnosti i kvalitetnijeg života, pružajući im mogućnost sticanja dodatnih veština i znanja na informalan, zabavan način.

Glavna tema projekta su zdravi stilovi života mladih. Osnovni cilj projekta je povećanje kvaliteta života mladih, posebno mladih s manje mogućnosti.

Specifični ciljevi projekta su:

  1. stiecanje veština i znanja u oblasti zdravih stilova života (ishrana, fizička aktivnost, odgovorno polno ponašanje, nenasilna komunikacija)
  2. doprinos u razvoju odgovornosti mladih prema zdravlju
  3. doprinos u razvoju prosocijalnih stavova i vrednosti kod mladih, samopoštovanja i samopouzdanja
  4. svesnost postojanja problema zavisnosti kod mladih
  5. međukulturalno učenje i širenje socijalne mreže i mreže međusobne podrške među mladima

Osnaživanjem mladih za usvajanje zdravih stilova života doprinosi se povećanju kvaliteta njihovih života. Usvajanjem znanja i veština o zdravlju, prevenciji zavisnosti, reproduktivnom zdravlju, kvalitetnom provođenju slobodnog vremena, nenasilnoj komunikaciji, volontiranju kao važnom odabiru za mentalno zdravlje, učesnici postaju kompetentniji, sposobniji i spremniji živeti zdravije i kvalitetnije, ali i podstaći ljude oko sebe da urade isto. Kroz neformalnu i informalnu edukaciju mladi imaju priliku učiti na zanimljiv, kreativan i moderan pristup obogaćen brojnim primerima i vlastitim iskustvom, čime jačaju svoje životne veštine poput donošenja odluka, rešavanja problema, kritičkog razmišljanja i komunikacijskih veština. Želimo mladima proširiti njihove vidike, pružiti im mogućnost sticanja novih iskustava i veština, te ih povezati s drugim mladima, kako bi si izgradili mrežu društvene pomoći i bili jedni drugima oslonac. Vjerujemo kako će im sudjelovanje u projektu uvelike pomoći u razvijanju zdravih stilova života, tolerancije prema različitostima, potaknuti učenje o drugim kulturama. Vjerujemo da je jedan od najboljih načina za društveno uključivanje, osnaživanje osjećaja zadovoljstva sobom i korisnosti, te stjecanje važnih vještina upravo volontiranje, koje želimo potaknuti u projektu, a koje ćemo promicati u našim zajednicama i nakon što projekt završi. U ovom projektu radit ćemo na promicanju pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja, kao i na jačanju svijesti o vrijednosti i važnosti volonterskog rada, kao jedne od vrijednosti Europske Unije, navode organizatori.

O sudionicima:

U projektu će sudjelovati ukupno 30 mladih učesnika (plus 6 vodiča) i to: 10 iz Hrvatske + 2 vodiča, 10 iz Srbije + 2 vodiča i 10 iz Bosne i Hercegovine + 2 vodiča. Svi učesnici u projektu će biti punoljetne mlade osobe u dobi od 18 do 29 godina.

Troškovi:

Ishranu, osveženje i put od Brčkog do Rogoznice i nazad plaća organizator. Ukoliko izabrani učesnici iz BiH ne budu iz Brčkog, dužni su sami platiti sebi put od mesta stanovanja do Brčkog i natrag.

Izvor: mladi.info

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: