5 fascinantnih činjenica o IGRI PRESTOLA

Na male ekrane konačno stiže šesti serijal Igre prestola. Serija zasnovana na istoimenim bestselerima epske-fantastike postala je najgledanija na svetu, a prvu epizodu ovog serijala možete pogledati večeras na kanalu HBO u 20 časova.

Pored intrigantnih događaja u samoj seriji, evo nekoliko zanimljivih činjenica o dešavanju iza kamere, koje je objavio ’Interesting literature’.

  1. Veliki serijal R.R. Martina ’Igra leda i vatre’ inspirisana je kornjačama, kućnim ljubimcima, koje je on imao kao mali. Mladi Martin je smišljao priče o svojim kornjačama dok se igrao sa njima, ali kako su kornjače umirale jedna za drugom, on je izmišljao kako je to morala biti posledica zlobne zavere da međusobno ubijaju jedna drugu. On je 2012. godine izvajio: „Imao sam igračku zamak pun malih kornjača. Svima sam im dao imena i pošto su živeli u zamku imenovao sam ih u viteze i kraljeve… a onda sam izmišljao priče o tome kako su ubijali i izdali jedni druge, kako su se borili oko kraljevstva. Tako da Igra prestola zapravo počinje sa kornjačama.“
  2. U Sjedinjenim Državama 2012. godine 146 beba je nazvano Kalisi, zbog poznate junakinje Igre prestola. To je titula koja pripada poznatoj kraljici Deneris Targarijen, koja je jedan od omiljenih likova fanova knjiga i televizijskih serija. Po svemu sudeći Deneris je manje prihvaćeno ime.
  3. Zmak Brzorečje deli ime sa prvim rečima romana Džejmsa Džojsa. Uvodne reči njegovog romana Fineganovo buđenje su upravo ’riverrun’ odnosno delo počinje na pola rečenice, tako da nema početne reči. I dalje ne postoje tačni dokazi da li je ovo Martinova potvrda Džojsovih dela ili je samo puka slučanost, koja je veoma intrigantna.
  4. Serijal romana je Džordža Martina delimičnoje inspirisan romanom Roberta Frosta.Frostova pesma ’Vatra i led’ iz 1920. godine bila je delom inspiracija za Martinov naslov Pesma leda i vatre. Književni uticaj je česta pojava ali postoje i drugi faktori koji su uticali na naslov. Kontrast led – vatra sažima različite svetove, bića i temperament karaktera koji se nalaze u knjigama.
  5. Potomci Čarlsa Dikensa i Čarlija Čaplina. Hari Lojd koji glumi princa Viserisa Targarijena je pra-pra-praunuk Čarlsa Dikensa. Brat lepe Deneris završava veoma loše svoj život u romanu, a glumi ga direktan Dikensov potomak. Još jedan lik u ovoj seriji je tumačen od strane glumice sa veoma poznatim korenima. Reč je o Uni Čaplin. Čarli Čaplin je bio oženjen ćerkom Eugena Onelija, tako da mlada glumica ima gene poznatih sa čak dve strane, a u seriji glumi Talisu, ženu Roba Starka koja umire u trećoj sezoni.

Foto: Printscreen, YouTube

Izvor: BizLife

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: