Prijavite se za Evropski događaj za mlade 2016.

Evropski parlament je u oktobru objavio poziv mladima da se prijave na EYE 2016, Evropski događaj za mlade zamišljen kao forum mladih stanovnika Evropske unije i susednih država na kojem im se pruža prilika da izraze svoje ideje i stavove o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima.

Na Evropskom događaju za mlade 2016. (EYE, od eng. European Youth Event) , konferenciji koja će se održati u maju u Evropskom parlamentu pod motom „Zajedno možemo ostvariti promene“, očekuje se gotovo sedam hiljada mladih iz cele Evrope, objavili su organizatori.

EYE je je prvi put održan 2014. godine u Strazburu  kada je šest hiljada mladih razgovaralo s političarima, novinarima i među sobom o pet tema – velikoj nezaposlenosti među mladima, digitalnoj revoluciji, budućnosti EU, održivom razvoju i evropskim vrednostima.

Unutar tih celina organizovano je preko sto panela o pitanjima poput govora mržnje, aktuelnosti Orvelovog Velikog brata, internet policiji, romskoj zajednici u Evropi, Fair trade proizvodima, volontiranju ili Kanadi kao novoj energetskoj sili koja će zameniti Rusiju.

Osim panela održane su radionice, selo mladih, festival u organizaciji Evropskog Foruma mladih, razna događanja na otvorenom i koncerti grupa Asian Dub Foundation i La Fanfare en Pétard.

Organizovana je i simulacija Evropskog parlamenta u kojoj su mladi „glumili“ evroparlamentarce. Uloge su im podeljene srazmerno odnosu stranaka u pravom parlamentu, a svako je dobio cilj koji je zastupao. Na kraju se glasalo, a pobedio je onaj ko je uspeo postići da se njegov stav izrazi u izglasanoj legislativi.

Pitala sam se kako je to biti zastupnik Evropskog parlamenta. U Briselu sam imala priliku promatrati i pratiti rad poslanika, ali sam bila tiho i ništa nisam govorila. Ovde sam imala priliku izraziti se„, rekla je Bugarka Emilia Chechtova, mlada evroparlamentarka na jedan dan, koja je dobila ulogu zastupati evroskeptičnu EFD, Evropu slobode i demokratije.

Celi prošlogodišnji EYE bio je propraćen Evropskim medijskim danima za mlade (EYMD – European Youth Media Days), u sklopu kog je 120 mladih novinara iz cele Evrope izrađivalo medijske sadržaje, neke od kojih su objavili u posebnom izdanju časopisa Orange.

Završni izveštaj  skupa predat je poslanicima Evropskog parlamenta kao izvor inspiracije i vodič o nadama i interesima mladih Evropljana. Učesnici konferencije su predstavili najkonkretnije iznesene ideje pred sedam odbora Evropskog parlamenta.

EYE se vraća u 2016., prijave su otvorene za sve one koji žele učestvovati, a objavljen je i prvi nacrt programa konferencije koja će se održati 20. i 21. maja.

„Zajedno možemo ostvariti promene“ službeni je moto, a očekuje se gotovo sedam hiljada mladih starosti od 16 do 30 godina iz cele Evrope.

Slično kao i prvi put, prihvataju se jedino grupne prijave (najmanje 10 članova) koje će se primati sve dok se ne ispuni maksimalna kvota od sedam hiljada posetilaca, ili do kraja godine. Ukoliko neko nema grupu, po društvenim mrežama povezanih s EYE-om može pronaći svoje buduće kolege. Učesnici sami snose sve troškove putovanja.

Program već sadrži preko 50 aktivnosti, a popis se nadopunjuje radionicama i događajima koje osmišljavaju učesnici. Grupe mogu prijaviti aktivnosti od marta iduće godine.

EYE 2016. imaće pet glavnih tema:

· Rat i mir: perspektive za mirnu planetu

· Apatija ili participacija: dnevni red za živu demokratiju

· Isključivanje ili pristup: rešavanje nezaposlenosti među mladima

· Stagnacija ili inovacija: svet rada budućnosti

· Propast ili uspeh: novi načini za održivi razvoj Evrope.

Više informacija o programu može se naći na službenim stranicama i društvenim mrežama pod haštagom #EYE2016.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: