Poziv na konferenciju – Pakt za mlade

U ponedeljak, 19. septembra u Domu omladine Beograda biće održana Konferencija Pakt za mlade. Teme konferencije biće jačanje partnerstava za podsticanje zapošljivosti i socijalnog uključivanja mladih, uloga poslovnog sektora u podsticanju zapošljivosti mladih kao i diskusija o modelima i merama za uključivanje mladih na tržište rada. Gosti i panelisti konferencije biće brojni domaći stručnjaci i eminetni gosti iz inostranstva, predstavnici međunarodnih udrženja kao što su Silija Mur- članica Upravnog odbora CSR Europe, Lora Lubenova- članica Upravnog odbora European Youth Forum, gosti iz regiona i mnogi drugi.

Evropski Pakt za mlade zasniva se na zajedničkim nastojanjima biznis lidera i Evropske Unije da stvore kulturu partnerstva biznisa i obrazovanja kako bi povećali šanse mladim ljudima da pronađu posao. Pakt je inicirala Evropska mreža za društveno odgovorno poslovanje (CSR Europe), kao apel poslovnoj zajednici, socijalnim partnerima, obrazovnim institucijama i drugim zainteresovanim stranama da razviju i učvrste saradnju i podršku u zapošljavanju mladih i socijalnom uključivanju. Zajedno, oni će podržati stvaranje 10.000 partnerstava između biznis sektora i obrazovnih institucija, sa zajedničkim ciljem za ostvarivanjem najmanje 100.000 novih kvalitetnih praksi, obuka i radnih mesta za početnike. Evropska komisija obezbeđuje tehničku podršku Paktu i pomoć pri implementaciji ovih projekata.

Prema podacima dva istraživanja u našoj zemlji na ovu temu „Istraživanje o položaju i potrebama mladih u Srbiji II“, iz novembra prošle godine, kao i „Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije“, iz juna ove godine, statistika pokazuje da je čak 50.9% mladih u Srbiji dugoročno nezaposleno, dok je 23.4 meseca, odnosno gotove dve godine potrebno mladoj osobi da stekne prvo zaposlenje koje se smatra stabilnim.

Agendu možete preuzeti ovde – pakt-za-mlade_-agenda

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: