P2P: Challenging Extremism (P2PCE) SP15

EdVenture Partners (EVP) i Omladinski odbor za obrazovanje (OOO) uz podršku Stejt Dipartmenta SAD pozivaju zainteresovane studente da učestvuju u globalnoj inicijativi P2P: Challenging Extremism (P2PCE). Odabrani kandidati imaće priliku da pokrenu i vode kampanju protiv nasilja i ekstremizma na Internetu, kao i šansu da svoju kampanju predstave u Vašingtonu D.C. u januaru 2016!

Terorističke i ekstremističke grupe za koje se ispostavilo da vrlo dobro vladaju upotrebom tehnologije i društvenih medija predstavljaju sve veći izazov mnogim zemljama. One vrlo uspešno predstavljaju „džihad“ kao super, nešto što je zanimljivo, privlačno i prijemčivo mladim ljudima širom sveta, što za posledicu ima povećan broj novih ekstremista. S obzirom na ovu sve snažniju pretnju, potrebno je stvoriti onlajn prostor koji će, umesto da manipuliše mladim ljudima, oslabiti moć i uticaj ovih grupa. Od suštinskog je značaja da društva pokrenu snažnije i uticajnije onlajn odgovore na ovu pojavu i dobiju tu bitku.

Program se sastoji iz dve faze: razviti i primeniti kampanje i poslati onlajn poruku protiv ideologije nasilnog ekstremizma, pokrenuti i razviti globalnu kampanju i okupiti pristalice borbe protiv nasilja na Internetu.

EVP program je sredstvo kojim će mladi ljudi, društvene mreže i aktivne zajednice pomoći borbu protiv nasilnog ekstremizma i okupljanja njegovih pristalica. Ova ideja može biti ostvarena samo uz pomoć studenata iz celog sveta koji su digitalno pismeni i svesni uticaja društvenih mreža na društvo. Studenti će pokrenuti digitalne kampanje koje su značajne i sa kulturološkog aspekta, a koje će okupiti studente sa razvijenom građanskom svešću, kao i manje aktivne građane.

Timovi iz celog sveta raspolažu budžetom od $2,000 kako bi sproveli svoju kampanju. Studenti će navedena sredstva koristiti kako bi primenili različite onlajn strategije, video sadržaje, aplikacije za mobilne telefone i druge digitalne mogućnosti u cilju edukacije, motivacije i uticaja na aktivnu omladinu, ali i na pasivne građane. Program obuhvata i međunarodno takmičenje na kraju kog najuspešniji timovi dobijaju priliku da osvoje stipendiju kako bi rezultate svojih kampanja predstavili partnerima u Vašingtonu D.C. i kako bi se takmičili za novčanu nagradu.

BEZBEDNOST: Bezbednost studenata koji učestvuju na programu izuzetno je važna. Ovaj program nije osmišljen kao borba protiv bilo koje ekstremističke grupe; osnovni cilj programa je osmišljavanje kampanja koje će poslužiti u svrhu edukacije javnosti o borbi protiv ekstremizma kao pojave, u kakvom god obliku da se ispoljava. S obzirom da se program organizuje pod pokroviteljstvom Stejt Dipartmenta SAD, neophodno je da sam program bude u potpunosti transparentan.

PREUZMITE APLIKACIONI FORMULAR

Više info na http://ooo.org.rs/p2p-challenging-extremism-p2pce-sp15/

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: