Otputuj u Norvešku na najveći međunarodni studentski festival – dovoljno je da znaš engleski!

Budi deo najvećeg međunarodnog festivala za studente koji će se održati u norveškom gradu Trondheimu od 9. do 19. februara 2017. godine! Participacija je besplatna, a prijave su otvorene od 1. septembra.

Međunarodni studentski festival (ISFiT) osmišljen je s ciljem da stvori bolju budućnost za mlade širom sveta, a prvi put je realizovan 1990. godine. Održava se svake druge godine i uvek se bavi socijalnim političkim temama međunarodne važnosti.

Ove godine tema će biti diskriminacija i očekuje se više od 450 studenata iz raznih zemalja za koje su organizatori pripremili 18 radionica i bogat kulturni program (performansi, ceremonije, koncerti). Svi koji se prijave, uz motivaciono pismo treba da prilože i pismo u kojem navode koje radionice bi želeli da pohađaju i zašto. Spisak radionica nalazi se na službenoj stranici festivala.

Festival se temelji na konceptu razmene ideja i dijalogu jer upravo to su rešenja za izazove današnjice, smatraju organizatori. Želja im je da stvore konstruktivnu raspravu koja prevazilazi ideološke i nacionalne granice.

14124903_10154350339943213_2614271253119031707_oTako se u sklopu kulturnog dela programa odvijaju rasprave koje vode uvaženi govornici. Kad kažemo uvaženi, zaista to i mislimo jer je tokom dosadašnjih festivala rasprave vodilo 6 dobitnika Nobelove nagrade za mir, neki od njih su José Ramos Horta, Desmond Tutu i Dalai Lama koji je 1994, kada mu je prvi put ponuđeno da učestvuje na ISFiT-u, odlučno rekao: „Otkažite druge dogovore. Ovo je važnije.“ Pročitajte kako je izgledala poseta Dalai Lame prošlogodišnjem izdanju festivala.

Tokom festivala odvija se i ceremonija dodele Studentske nagrade za mir koja je osnovana 1999. godine na inicijativu ISFiT-a. Ova nagrada dodeljuje se studentima i studentskim organizacijama koje su svojim aktivnostima promovisali mir, ljudska prava i demokratiju, a dobitnika bira nezavisna komisija. Za Studentsku nagradu za mir možete se prijaviti ovde.

Uslovi za učestvovanje na ISFiT-u: morate imati status studenta u februaru 2017. godine, imati bar 18 godina, dobro govoriti engleski jezik i popuniti online prijavu do 30. septembra.

Što bi još trebalo da znate?

Svi studenti biće smešteni kod različitih porodica u Trondheimu. Što se tiče troškova putovanja, možete se obratiti organizatorima ISFiT-a za finansijsku pomoć, ali treba uzeti u obzir da je taj fond ograničen i da se pomoć može dodeliti samo manjem broju učesnika.

Detaljnije o tome kako napreduje organizacija i kako je bilo prošlih godina potražite na Facebooku.

Izvor: mojfaks.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: