Nedelja svesti o mozgu

Zanimate zašto te miris bakinih kolača vraća u prošlost bolje nego bilo koji vremeplov? Pitaš se da li mislima može da se izazove bolest mozga? Zašto večito zaboravljaš imena ljudi koje tek upoznaš? Kako te čula varaju? Na ove i mnoge druge zagonetke o najmističnijem ljudskom organu otkrij odgovore na ovogodišnjoj manifestaciji Nedelja svesti o mozgu!

Tradicionalno, treće nedelje marta u Beogradu održava se jedina manifestacija u celini posvećena fascinantnim tajnama čovekovog mozga, Nedelja svesti o mozgu. Obuhvatiće brojna zanimljiva predavanja iz oblasti neuronauka, tribine, posete laboratorijama, interaktivne radionice i izložbe, festival kratkog filma i bogat program posvećen najmlađima. Ulaz na sve događaje je, kao i do sada, besplatan.

Fotografija 1

Nedelja svesti o mozgu 2016. nosi atraktivan slogan „Sedam svetskih čula“, čime se posebna pažnja usmerava na odnos čulnih senzacija i mozga. Relacija čula i mozga predstavlja vodeću tematikunaučneizložbene postavke u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauke i umetnosti i ujedno predstavljaglavnu temu festivala kratkog filma – novog dela programa manifestacije organizovanog u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Smotra kratkometražnog filma okupiće na jedno mesto naslove koji će nam dočarati mističan odnos čula i mozga viđen očima mladih umetnika.

Renomirani predavači Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije, predstavnici Srpskog saveta za mozaki Instituta za Molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo govoriće o neobičnim temama; biće reči o psihogenim neurološkim poremećajima, različitim mehanizmima pamćenja i pacijentu HM, krvnim sudovima mozga, perifernim nervima, moždanoj tečnosti i mnogim drugim predmetima neuronaučnih istraživanja. Srpski savet za mozak ̶ član Evropskog saveta za mozak (EuropeanBrain Council) putem tribine predstaviće javnosti program ove organizacije čiji je cilj da ne samo stručnoj, već i široj javnosti ukaže na sve veće opterećenje koje psihijatrijska i neurološka oboljenja nose za društvo u celini.

Fotografija 2

Širok program Nedelje svesti o mozgu čine i zabavne radionice za decu koje će biti održavane svakog dana manifestacije u određenim terminima, dok će u subotu, 19. marta,u Galeriji nauke i tehnike celodnevni program „Budi i ti neuronaučnik!“ biti u potpunosti posvećen najmlađima i podrazumevaćebrojne edukativne i interaktivne aktivnosti.

Edukativni, naučnopopularni, umetnički i tribinski program manifestacije održaće se u prostorijama Kulturnog centra Beograda, Galeriji nauke i tehnike SANU-a, Biblioteci grada Beograda i drugim brojnim lokacijama u Beogradu.

Fotografija 3

Nedelja svesti o mozgu 2016. obuhvatiće i posete laboratorijama, neuronaučne kafee, pab kviz u Zaokretu, filmske projekcije u Topolskoj 18 i druge uzbudljive naučnopopularne sadržaje.

Nedelju svesti o mozgu već šestu godinu zaredom organizuju mladi naučnici i entuzijasti Studentske sekcije Društva za neuronauke Srbije. Pogledajte kako smo se proveli prošle godine https://www.facebook.com/BawSrb/photos_stream?ref=page_internal

Pratite nas na https://www.facebook.com/BawSrb/

Više informacija na sajtu http://neuronauke.com/

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: