Izveštaj – Karijera u farmaciji

Karijera u farmaciji kao centralni godišnji događaj u oblasti karijernog razvoja studenata na Farmaceutskom fakultetu, koji je realizovan kao dvodnevni edukativno-sajamski program21. i 22. maja 2015. godine na Farmaceutskom fakultetu. Tokom dva dana dešavanja događaj je posetilo više od 500 studenata, predstavnika kompanija/ustanova i udruženja, profesora i prijatelja projekta.

Cilj projekta je da se u saradnji sa farmaceutskim institucijama i kompanijama koje su spremne da ulažu u budućnost, pruži šansa mladim i ambicioznim ljudima da se upoznaju sa potrebama budućih poslodavaca i da u skladu sa svojim afinitetima i stečenim znanjima prepoznaju kompaniju/ustanovu sa kojom bi započeli svoju uspešnu poslovnu karijeru. Projekat je studentima omogućio da se informišu o novim tendencijama i aktuelnostima iz sveta farmacije, da kroz Karijerni forum na zanimljiv način od gostiju iz različitih sfera farmaceutske struke saznaju više o razvoju karijere kao i da svoje veštine unaprede kroz prezentacije i specijalizovane edukativne radionice kompanija. U okviru programa priređen je i zabavni program.

Projekat koji su realizovali studenti Farmaceutskog fakulteta podržali su Univerzitet u Beogradu – Farmaceutski fakultet, Centar za razvoj farmaceutske i biohemijske prakse i Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu.

Karijera u farmaciji realizovana je zahvaljujući partnerima i učesnicima projekta: Roche, Hemofarm, Benu, Farmanea, AbelaPharm, PharmaSwiss, Srspsko apotekarsko društvo, Društvo medicinskih biohemičara Srbije i Lilly.

Studentima i mladim diplomcima su tokom prvog dana dešavanja na raspolaganju bile radionice Centra za razvoj karijere Univerziteta u Beogradu: CV klinika, karijerni info desk i simulacija intervjua za posao, istog dana održane su radionice kompanije AbelaPharm: „Od ideje do gotovog suplementa“ i Farmanea radionica: „Formula uspešnog farmaceuta“.

Drugogdana studenti su imali priliku da svoja znanja i veštine unaprede kroz specijalizovane radionice kompanija Hemofarm: „Organizaciona kultura“, Roche: „Innovate.Act.Now!“ i Benu: „Veštine komunikacije sa različitim tipovima klijenata u farmaceutskoj praksi“.

U okviru Okruglog stola koji je moderirala prof. dr Ljiljana Tasić predstavnici kompanija/ustanova i udruženja, profesori i nastavnici, stejkholderi iz oblasti farmacije i predstavnici studenata diskutovali su na temu „Karijera farmaceuta u industriji zdravlja“.

Centralno dešavanje događaja započelo je pozdravnim govorom dekana Farmaceutskog fakulteta prof. dr Zorice Vujić:″Karijera u farmaciji je jedinstveni događaj koji se po prvi put održava na Farmaceutskom fakultetu. Veliki odziv studenata i pozitivni utisci nas obavezuju da ovakvo okupljanje ponovimo i sledeće godine″. Dalje su sledila obraćanja prof. dr Ljiljane Tasić (rukovodioca CzRFiBP), dipl. ph Ivana Petrovića (Roche), mr ecc Mariore Andraš-Tomić (Hemofarm), mr ph Nele Janković (Farmanea), mr ph Marije Petrović (Benu), mr ph spec Davora Korćoka (AbelaPharm), koji su u svojim govorima izrazili nadu da će ovakav veličanstven događaj postati tradicija.Dok je govor ispred Organizacionog odbora, osnivač „Karijera u farmaciji“, mr ph Nikola Milenkovićzavršavao citatom: ″Ponekad ljudi za koje to niko ne bi pomislio, mogu da urade nešto što niko ne može da zamisli″zamišljeni pogledi u masi duž najvećeg amfiteatra Farmaceutskog fakulteta koji nikada nije bio puniji isijavali su radoznalost i prekinuli nestrpljivost čime je zvanično otvoren danima iščekivan događaj projekta „Karijera u farmaciji“.

1. Svecano otvaranje
Pozdravni govori (sa leva na desno): Ivan Petrović, Marija Petrović, Ljiljana Tasić, Mariora Andraš-Tomić, Nikola Milenković, Zorica Vujić, Davor Korćok, Nela Janković.

Nakon pozdravnih govora usledio je natup Hora Farmaceutskog fakulteta „Raskovnik“.

Predavanje Dragana Savića „Efikasna komunikacija sa teškim ljudima“ prethodilo je Karijernom forumu kojim je moderirao mr ph Pavle Zelić, menadžer za odnose sa javnošću i međunarodnu saradnju ALIMS-a. Karijerni forum je pružio mogućnost studentima i mladim diplomcima da čuju priču iz prakse i na zanimljiv način sagledaju razvoj karijere, prednosti i mane posla kojim se bave gosti iz različitih sfera farmaceutske delatnosti: dipl. ph Miloš Milenković (direktor prodaje Roche-a), dipl. ph spec Ružica Nikolić (ex pomoćnik Ministra zdravlja), Jasna Urošević (odgovorni farmaceut u apoteci Kragujevac), Nada Majkić-Singh (profesor medicinski biohemičar), Nataša Knežević (rukovodilac kvaliteta/QP JGL-a) i Snežana Večerkov (ekspert proizvodne divizije MSD-a).

„Karijera u farmaciji“ je edukativno-sajamski događaj od prvorazrednog značaja za studente farmacije koji je postavio mnoge ambiciozne ciljeve za svoje, nadamo se tek prvo od mnogih izdanja. Trebalo je da edkujuje studente o mogućim karijerama, upozna ih sa poslodavcima, pruži im motivaciju, znanje i veru u bolju budućnost koja je u njihovim rukama. Imajući u vidu gromoglasne aplauze, neprestano prisustvo studenata na svim programima, aktivno učešće svih bitnih gostiju, i mnogo mudrih saveta i konkretnih zaključaka, očigledno je da se sa ciljevima i uspelo na najbolji mogući način“istakao je moderator foruma mr ph Pavle Zelić.

Uspehh2111h
deo Organizacionog tima

Predstavnici kompanija zaključili su da je značajno da se ovakvi događaji oraganizuju kontinuirano, kako bi studenti bili u kontaktu sa dešavanjima u farmaceutskoj praksi, dobili kompletnu sliku vezano za ponudu i tržište rada, bili u neposrednom kontaktu sa poslodavcima i samim tim predstavili sebe na pravi način. Takođe, jako je značajna karijerna CV baza kandidata koju će poslodavci dobiti, što studentima, takođe, daje mogućnost, da u trenutku potrebe kompanije za određenim profilom zaposlenja i određenom pozicijom, budu kontaktirani od strane poslodavca.

„Upravo sam naučila da je pravi farmaceut multidisciplinarna ličnost, da je to jedno od zanimanja koje podrazumeva kontinuiranu edukaciju, praćenje aktuelnosti i da uvek teži savladavanju novih veština tj. da se trudimo da ne odvajamo nauku i praksu i da bez isključenja negujemo sva svoja interesovanja, jer mi smo budući farmaceuti“– studentkinja treće godine.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: