Forum Mediji u Srbiji u digitalnom dobu

Dom omladine Beograda, Izdavačka kuća CLIO i udruženje Biblioteka plus pozivaju vas na drugu sesiju foruma Mediji u Srbiji u digitalnom dobu tema: Mladi kao medijska publika i medijska pismenost uvodno predavanje Endi Radok (Univerzitet Monaš, Melburn), autor knjige Mladi i mediji (Clio, 2015). Učesnici panel diskusije: Milena Dragićević Šešić, Univerzitet umetnosti, Aleksandar Luj Todorović, Univerzitet umetnosti, Ana Martinoli, Fakultet dramskih umetnosti, Dalibor Petrović, Filozofski fakultet, Đorđe Krivokapić, Fondacija Šer.

Panel će se održati u petak, 8. aprila od 10 do 15 časova, u Domu omladine Beograda (Makedonska 22), Sala Amerikana.

Učešće na Forumu je besplatno.
Obezbeđen je simultani prevod i radni materijal.
Prijave možete slati na e-poštu info@clio.rs do srede, 6. aprila u 17h.
Broj mesta je ograničen.

Forum Mediji u Srbiji u digitalnom dobu pokrenut je s ciljem da okupi domaće i inostrane stručnjake i ponudi delotvoran susret struke sa najnovijim teorijskim i praktičnim iskustvima uz istovremeno promišljanje sopstvenih pozicija i mogućnosti za rešavanje uočenih problema.

Prva sesija Foruma održana je 4. marta 2016. u Medija centru Beograd, a program skupa bio je zasnovan na knjizi Evropski mediji u digitanom dobu, autora Ričarda Ruka, predavača na Školi za ekonomiju i pravo u Berlinu (HWR Berlin School of Economics and Law), ujedno i učesnika ovog skupa. Pored njega u diskusiji su učestvovali dr Miroljub Radojković, profesor na Fakultetu političkih nauka, dr Rade Veljanovski, takođe profesor na Fakultetu političkih nauka, Dragan Janjić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Vladan Joler iz Šer fondacije. Snimak foruma možete pogledati ovde https://www.youtube.com/watch?v=YoB17U2k-g8.

Druga sesija posvećena je mladima kao publici i medijskoj pismenosti, a uvodno predavanje održaćeEndi Radok, autor knjige Mladi i mediji (Clio 2015).

ENDI RADOK (Andy Ruddok)
profesor je  na australijskom Univerzitetu Monaš, bavi se istraživanjem medija i redovno objavljuje knjige i radove u stručnim časopisima, posvećene nasilju u medijima, političkim ličnostima, reality televiziji, kampanjama za zdrav život, sportu u medijima, teoriji masovnih komunikacija i slično. Pre knjige Mladi i mediji objavio je i knjigeUnderstanding Audiences (2001) i Investigating Audiences (2007). Radio je kao predavač na univerzitetima u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Kini i na Novom Zelandu. Među omiljenim temama su mu medijska publika, korisnici medija i politika popularne kulture.

Endi Radok
MLADI I MEDIJI
prevela sa engleskog Jelena Petrović
broširani povez, latinica, F 23.5 x 16, S 298

Kako mladi reaguju na reklame za alkoholna pića? Da li su mediji zaista uzrok masovnih oružanih napada u školama? Da li su strahovanja zbog uticaja nasilja u medijima na mlade opravdana? Ove i druge aktuelne teme u vezi s medijima obrađuju se u knjizi, a studentima i istraživačima daju se dragoceni saveti o izboru predmeta istraživanja, pristupu naučnom radu i strukturisanju medijskih studija.
Autor ove zanimljive studije nastoji da odgovori na pitanja zašto je društvo zabrinuto zbog uticaja medija na mlade i da li su mladi danas tek bespomoćne žrtve medijskih korporacija i politike koju one zastupaju, ili im pak, medijska pismenost omogućava da prozru namere kreatora medijskog sadržaja i iskoriste medijsku pažnju u vlastitom interesu.
Način na koji mladi koriste medije ili na koji su u njima predstavljeni zanimljiva je tema za proučavanje, jer pokazuje kako mediji struktuiraju ideje pomoću kojih shvatamo svet. Mladost, u smislu identiteta, više ne pripada samo mladima; to je atribut koju mnogi prisvajaju, i to uz pomoć medija. Predstave o mladima u medijima mogu mnogo reći o tome kako mediji kreiraju društvenu stvarnost. Dubljom analizom tog pitanja ova knjiga povezuje medijska istraživanja s dužim tradicijama u društvenoj istoriji.

Sadržaj
1. Zašto omladinski mediji
2. Razumevanje medijske sadržine
Društveni i kulturni pristupi medijskim uticajima
3. Razumevanje uticaja tehnologije medija
Omladina, bunt, društveni mediji i društvena istorija
4. Razumevanje globalne medijske industrije
Kina, reality televizija i upravljanje medijima
5. Razumevanje korisnika medija
Devojke, mobilni telefoni i identitet
6. Razumevanje nasilja u medijima
Oružani napadi u školama, reportaže u medijima i uokvirivanje društvene stvarnosti
7. Razumevanje oglašavanja i marketinga
Studenti i alkohol
8. Razumevanje političke komunikacije
Barak Obama, konvergencija medija i medijatizovana intima
9. Razumevanje slavnih ličnosti
Bam Mardžera i uloga sporta u medijskoj konvergenciji
10. Razumevanje kritičkog istraživanja medija
Deca vojnici, medijske kuće i medijsko obrazovanje
11. Epilog: Pisanje knjige Omladina i mediji
12. Bibliografija
13. Indeks pojmova

Preuzmite program skupa ovde: Program – Mediji u Srbiji u digitalnom dobu II.

Izvor: KOMS

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: