Eko fest – vode kao javno dobro

Od 4. do 6. novembra, Zelena omladina Srbije organizuje osmi Eko fest. Eko fest je festival filma, diskusija, izložbi i radionica koji se održava jednom godišnje. Prethodnih godina, Eko fest se bavio temama poput nuklearne energije, organske poljoprivrede, genetski modifikovane hrane, reciklaže, održivog transporta u gradovima, prirodnih nepogoda i klimatskih politika. Tema koja će biti u fokusu ovogodišnjeg Eko festa je „Voda kao javno dobro“.

Voda je izvor postojanja svih živih bića na planeti Zemlji, i apsolutno je neophodno zaštititi je i sačuvati za naredne generacije. Svedoci smo svakodnevnog narušavanja kvaliteta uz smanjenje dostupnosti, koju prati dodatno povećanje cena javnih dobara a među njima i vode kao jednim od najbitnijih. Kao izvor života i svakodnevna neophodnost potrebno je da se izvorišta, vodotoci i mreže vodosnabdevanja stave pod demokratsku kontrolu celokupnog društva.

Tokom festivala analiziraćemo trenuto stanje i upravljanje vodama kako u Srbiji tako i na internacionalnom planu. Kritički ćemo pristupiti vodnim politikama i samoj privatiaciji vodoizvorišta, vodoprivrede i vodozaštite.

Festival će se održati od 4 – 6. novembra 2016, u Magacinu u Kraljevića Marka 4.

Petak / 4. novembar

Prvi dan festivala počinjemo svečanim otvaranjem, zatim sledi predavanje „Zašto su nam potrebna javna dobra?“ koje će vas upoznati sa osnovnim pojmovima i vrednostima u vezi sa javnim dobrima. U nastavku večeri, kroz filmove, i diskusije krenućemo da istražujemo značaj vode kao javnog dobra. 18:00 otvaranje Eko festa

18:15 – 19:45 predavanje „Zašto su nam potrebna javna dobra?“

20:00 – 22:00 film „Water – The Great Mystery “ i diskusija nakon filma

Subota / 5. novembar

Drugog dana tokom predavanja „Kvalitativno-kvantitativno stanje voda u Srbiji- sadašnje stanje i projekcije“ i diskusije bavićemo se analizom stanja voda u Srbiji, projekcijama budućnosti uz pokušaj definisanja alternativa trenutnom stanju. U nastavku programa, nakon predavanja, očekuje nas još jedan dokumentarni film koji će pratiti diskusija.

18:00 -19:30 predavanje „Kvantitativno-kvalitativno stanje voda u Srbiji sadašnje stanje i projekcije“, Dr Ratko Bajčetić

20:00 – 22:00 film „Flow for the love of water“ i diskusija nakon filma

Nedelja / 6. novembar

Poslednjeg dana festivala očekuje nas panel diskusija „Privatizacija vode i trenutne vodne politike“. Tokom tribine biće predstavljeni slučajevi privatizacije vode na nacionalnom i internacionalnom nivou uz kritiku tržišnih modela privatizacija. Panel diskusija bi trebala da pokrene i diskusiju o alternativnim politikama i borbi za društvenu kontrolu nad prirodnim dobrima.

18:00 – 19:45 panel debata „Privatizacija vode i vodne politike“, Nada Vidović, Matija Jovanović, Iva Marković

20:00 – 21:45 film „Blue gold: world water wars“ i diskusija nakon filma

21:45 – 22:00 zatvaranje festivala

Ulaz je kao i na sve događaje Zelene omladine Srbije SLOBODAN.

Vidimo se!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: