Diplomatska simulacija za 25 studenata u Beogradu

U Beogradu će od 10. do 12. aprila biti organizovana diplomatska simulacija u kojoj će 25 studenata iz pet evropskih zemalja - Srbije i zemalja Višegradske grupe - iz prve ruke iskusiti kako je biti na čelu diplomatije, saopštilo je juče Udruženje BEUM.

Kako je navedeno u saopštenju, zahvaljujući projektu „Simulacija Višegradska grupa + Srbija“ odabrani učesnici trodnevnog simuliranog sastanka ministara spoljnih poslova će tražiti rešenja za međunarodne izazove kao što su migracija i energetska bezbednost.

Glavni cilj projekta je aktivno uključenje mladih ljudi u rešavanje aktuelnih evropskih problema, a međusobna saradnja će im omogućiti da prošire svoje vidike i da usavrše svoje veštine pregovaranja.

Simulirani sastanak predstavnika Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije će se održati u prostorijama Ambasade Češke u Beogradu, a studenti će formirati timove od po pet članova i svaki tim će predstavljati po jednu nacionalnu delegaciju.

Teme o kojima će se diskutovati će se baviti zajedničkim interesima zemalja Višegradske grupe i Srbije, a pored pregovora, studenti će upoznati predstavnike zemalja Višegradske grupe u Beogradu, posetiti njihove ambasade, ali i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Svi zainteresovani studenti iz Srbije, moći će da se prijave za projekat  do 17. februara putem zvaničnog sajta www.jdi-vse.cz učešće je besplatno za studente iz Srbije, ali su mesta ograničena.

„Kroz ovaj projekat, omogućićemo mladima ne samo da razgovaraju o tim izazovima, već i da predlože sopstvena rešenja. Za par godina, baš ove generacije mladih će morati da reše te probleme“, rekla je za Tanjug koordinatorka projekta Kristina Valentova.

Koordinator projekta u Srbiji Đorđe Đorđević ukazao je na važnost povezivanja mladih iz Srbije sa mladima iz zemalja Višegradske grupe ocenjujući da domaći studenti mogu da nauče dosta od studenata iz tog regiona.

Diplomatsku simulaciju organizuje Omladinska diplomatska inicijativa iz Praga (JDI), u saradnji sa Udruženjem BEUM iz Beograda i Ambasadom Češke u Beogradu, uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda.

Projekat se održava povodom obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Višegradske grupe i ovogodišnjeg češkog predsedavanja, a finansijska podrška obezbeđena je preko Međunarodnog višegradskog fonda i Fakulteta za međunarodne odnose Ekonomskog univerziteta u Pragu.

Više informacija može se pronaći ovde.

Izvor: Tanjug/RTV

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: