Životne lekcije Alberta Ajnštajna

Albert Einstein nam je zasigurno ostavio u zaveštanje mnogo više od Teorije relativiteta i čuvene jednačine E=mc2. On je dokaz da svako od nas može učiniti nemoguće uz naporan rad.

Tokom života, Ajnštajn je tražio harmoniju i sklad u svemu, ne samo u svojim naučnim otkrićima, već u čitavom svetu i ljudima. Koliko god poželeli da razumemo i proniknemo u um ovog pomalo ekscentričnog genija, on će zauvek ostati misterija.

1. Prati svoju radoznalost

“I have no special talent. I am only passionately curious”

Pratite svoju radoznalost, ona će vas konstantno voditi dalje u nova otkrića. Prisustvo radoznalosti I želja za znanjem izdvajaju vas od proseka. Istražujte teme koje vas interesuju I intrigiraju, tražite odgovore na sva svoja pitanja I iznenadićete se kako svet izgleda posmatran očima radoznalog istraživača.

2. Sve je u istrajnosti

“It’s not that I’m so smart; it’s just that I stay with problems longer.”

Istrajnost je karakteristika koja odlikuje ne samo Ajnštajna, već sve uspešne ljude. Istrajnost u svojim težnjama i radu je ono što ih je dovelo do velikih otkrića.

Da li verujete da svaki problem može imati bar jedno rešenje? Ako istrajemo u želji da neki problem rešimo, sagledamo ga iz svih uglova i pristupimo mu na sve moguće načine, sigurno ćemo pronaći bar jedno rešenje. Stoga ne plašite se prepreka, ukoliko vas odlikuje istrajnost, prevazići ćete svaki problem!

3. Pravite greške

“A person who never made a mistake never tried anything new.”

Istina je da ukoliko ne pokušate i na tom putu ne napravite neku grešku nećete ništa ni postići. To znači da se morate suočiti sa strahovima i zakoračiti u nepoznato. Usudite se da otkrivate, ali se usudite i da pravite greške. To je stav koji razdvaja uspešne i neuspešne. Nikada nećete naučiti da prevaziđete sopstvene strahove ukoliko ne pokušate i ne pogrešite pokušavajući.

4. Znanje proističe iz iskustva

“Information is not knowledge. The only source of knowledge is experience.”

Šta je prvo što pomislite kada ugledate neku osobu koja odiše znanjem i sposobnošću da obavlja svoj posao? Mislite lid a je ta osoba to sve negde naučila, iz knjiga, iz skripti, iz brojnih lekcija i predavanja? Grešite, te osobe poseduju pre svega veliko iskustvo! Iskustvo i već doživljene situacije zaslužne su za to što vam se čini da oni sve obavljaju s lakoćom.

5. Jednostavnost

“If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.”

Poznata vam je situacija kada vam neko objašnjava jednostavnu činjenicu na “grandiozan” način, koristeći “velike” reči? Nema potrebe komplikovati stvari! Što se više trudimo da nešto učinimo i predstavimo komplikovanim i složenim, to sve manje razumemo samu suštinu. Setite se vaših najboljih profesora. Kako vam oni objašnjavaju lekcije? Jednostavno, koristeći razumljiv vokabular i na način koji je razumljiv svima. Ukoliko su stvari jednostavne, nemojte iz činiti komplikovanima. Oni koji to čine i pokušavaju da budu “pametni” time što će koristiti velike reči, u suštini ni sami ne razumeju šta govore. Jer ukoliko ne znate kako to da objasnite detetu od 6 godina, ni vi sami to ne razumete.

6. Kreativnost

“Creativity is contagious, pass it on.”

Inspirišite druge da rade ono što vole. Koristite svoju kreativnost i stvarajte, nikad ne znate kako će vaš rad uticati na druge i možda inspirisati njih da oni stvaraju. Jer kreativnost jeste zarazna, prenesite je dalje!

7. Sharing

“Student is not a container you have to fill but a torch you have to light up.”

Da li ćete zapamtiti predavanje i informacije koje vam neko samo prezentuje bez ikakvog žara i duha ili informacije koje vam neko prenosi na inspirativan način, sa istinskom željom da vam ti predoči? Mi nismo prazni sudovi u koje treba sipati znanje, u nama treba zapaliti onu iskru znatiželje da to što čujemo i naučimo i poželimo da primenimo.

8. Budite otvoreni za znova saznanja

“Learning is experience. Everything else is just information.”

Učenje je životno putovanje. Nije dovoljno jednostavno prikupiti informacije, potrebno je te informacije primeniti. Potrebno je da naučite i razumete kako stvari funkcionišu, a kako ne. ali znajte da učenje nije uniformisan proces i isti za sve, svi mi doživljavamo naša lična putovanja.

Foto: www.biography.com

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: