Uz minimalan trud ostvarite maksimalan uspeh

Koliko puta vam se dogodilo da ste proveli nedelje, mesece spremajući neki ispit, čitajući stotine stranica, bubajući do kasno u noć... i na kraju, pali ste ispit! Desilo vam se, zar ne? Kao i svima nama. U takvim trenucima se zapitamo kako je moguće?! Uzroci mogu biti brojni ali postoji nešto što će se u većini slučajeva provući kao zajednički faktor – rasplinuli smo se u tom učenju, bili smo suviše detaljni, išli smo previše u „širinu“, na kraju „pregoreli“ smo!
Startup Stock Photos

S druge strane neko od kolega utrošio je znatno manje vremena na učenje i ostvario je veći uspeh. Kako je to moguće, opet se pitamo?! Upoznaćemo vas sa takozvanim Pravilom 80/20, odnosno Paretovim pravilom. Osnovni princip koji stoji u srži ovog pravila glasi da sa 20% uloženog truda i vremena ostvarimo 80% rezultata. Ukoliko uradimo samo 20% najbitnijih stvari, ostvarićemo 80% uspeha. Prema ovom pravilu, sa mnogo manje uloženog vremena i truda možete ostvariti ne samo iste ili slične rezultate (kao da ste učili po čitav dan), već možete ostvariti znatno više uspeha samo ukoliko budete skoncentrisani na najbitnije.

Paretov princip u učenju znači da realno 20% aktivnosti u učenju donosi 80% uspeha; 80% rezultata u učenju dolazi od 20% uloženog napora; 80% uspeha u učenju, ostvarite za samo 20% provedenog vremena. To ne znači da ćemo, ako na učenje potrošimo samo 20% našeg vremena, položiti sve ispite. Ne, možete uložiti i 120% svog vremena ukoliko ništa ne promenite, ideja je da vam je potrebno samo 20% vremena ukoliko se fokusirate na prave informacije, najbitnija pitanja i da onda možete očekivati 80% uspeha. Naravno da to nije lako, ali uz vežbu moći ćete da primenite ovo pravilo ne samo na učenje nego i na druge aspekte života.

Kako je nastalo ovo pravilo?

Princip 80/20 ime je dobio prema Vilfredu F. Paretu (1848-1923), italijanskom inžinjeru, ekonomisti i sociologu, koji je sproveo istraživanje o raspodeli nacionalnog bogatstva u Italiji i na osnovu svojih istraživanja došao do zaključaka da oko 20% porodica u Italiji poseduje 80% kapitala. Kasnije dr. Džozef M. Juran prepoznao je u ovome univerzalni princip i primenio ga na različite sfere života. Pa tako možemo pronaći ovo pravilo i u ovim svakodnevnim primerima:

  • 20% talentovanih donosi 80% uspeha firmi
  • 20% klijenata donosi 80% prihoda firmi
  • 20% reči čini 80% teksta
  • 20% odeće iz našeg ormana nosimo 80% vremena

Razumeli ste suštinu. U svakoj oblasti života, ne samo u učenju, trudite se da otkrijete kojih to 20% aktivnosti će vam doneti 80% rezultata. Postavite sebi manji broj ciljeva, ali pravih i vrednih ciljeva, kako bi ovaj princip radio za vas. Princip je jednostavan kada razumete njegovu suštinu, nemojte raditi mnogo a nepromišljeno, već radite manje tako što ćete učiti i raditi pametno i to na pravim stvarima!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: