Učite na vreme

Učenje se definiše kao proces u koji se mora investirati i vreme i energija. Na taj način naučeno postaje efektivno. Naravno da ne treba ni samo učiti, već i družiti se sa prijateljima, ići u bioskop ili na koncert, baviti se sportom. Organizacija je ključ svega, a ako redovno učite gradivo, imaćete više vremena da se posvetite sebi, prijateljima i porodici tokom studija.

Mnogi nisu svesni  da odloženo gradivo zahteva mnogo više energije. Skupljaju se poslednji atomi snage, da bi se savladalo gradivo, ali to može samo da dovede do kontraproduktivnog. Učiti na vreme je osobina koju treba posedovati, jer vam studiranje neće pasti teško i zaista može da postane najlepši deo vašeg života.

Ne morate previše gradiva prelaziti u toku dana, ali je poželjno svakog dana učiti. Ako odredite da je pet strana dnevno dovoljno, onda učite pet strana dnevno. Na vreme nabavite svu potrebnu literaturu. Izabrate i pravo mesto gde ćete učiti.

Potrebno je pronaći mesto gde se osećate prijatno i gde možete da na miru da učite. Nekome je lakše da uči u svojoj sobi, nekome u čitaonici; ukoliko ste najproduktivniji u učenju dok ležite na krevetu ili sedate u bašti, ne menjajte naviku, jer ste pronašli najbolje mesto za vas.

Ukoliko imate mogućnosti odvojite sat–dva posle predavanja/vežbi i pročitajte obrađeno gradivo. Efekat će biti veći, nego kada krenete sve odjednom da učite. Ako pravilno raspodelite obaveze i učite na vreme, onda će vam ostati dovoljno vremena za neki hobi ili druženje sa prijateljima.

reading-216862_640

Mnogi od nas odlažu učenje do poslednjeg minuta.  Popularno nazvani „kampanjci” nisu manje uspešni od svojih kolega koji mnogo ranije kreću sa pripremama za ispit, ali su zasigurno izloženi većem stresu i pritisku od njih. Ukoliko vam je navika da ispit pripremate tek u poslednjem trenutku, pokušajte bar jednom da promenite tu praksu. Možda će vam prijati promena i manji pritisak. Ako vam je problem motivacija da učite kada ste sami, jedan od odličnih načina da ostanete u toku sa gradivom jeste da se organizujete sa kolegama, koji uče na vreme i imaju dobro organizovan studentski život, da učite zajedno. Razmenićete iskustva, mišljenja i dobiti par dobrih saveta koji se tiču tehnike pamćenja.

Bićete i opušteniji.

I kada se približi dan ispita ili kolovijuma na vama je samo da ponavljate naučeno. Smireniji ste i možete na vreme da legnete i da se naspavate, ujutru na vreme ustanete, smireni stignete na faklutet i zablistate.

Ne budite lenji, učite na vreme!

Foto: Pixabay

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: