Teški i laki jezici za učenje

Institut za spoljna pitanja Američkog Stejt Departmenta sastavio je rang listu svetskih jezika na osnovu vremena potrebnog za njihovo savladavanje. Dobijena lista je sastavljena na osnovu kriterijuma složenosti jezika, dostupnim sredstvima i motivaciji učenika. Treba uzeti u obzir da je lista sastavljena uzimajući u obzir izvorne govornike engleskog govornog područja.

Najjednostavniji jezici za one sa engleskog govornog područja su španski, francuski, portugalski i italijanski. Da bi se postiglo dovoljno znanje pomenutih jezika potrebno je od 23 do 24 nedelja aktivnog učenja ili od 575 do 600 nastavnih časova. Ovi jezici su za englesko govorno područje laki zbog bliskosti sa engleskim. Na listi „lakih” jezika se takođe nalaze holandski, švedski, južnoafrički i norveški.

voxy language graphic.png - Copy

Interesantna činjenica predstavlja potrebno vreme za učenje srpskog jezika koji spada u srednje teške jezike za englesko govorno područje. Za učenje srpskog učenicima je potrebno u proseku 44 nedelje ili 1.110 sati aktivne nastave. Pored srpskog u ovu klasu jezika spadaju hindu, ruski, vijetnamski, turski, poljski, tajlandski, grčki, hebrejski i finski.

voxy language graphic.png - Copy (2)

Za „Engleze” najteži prema ovoj listi su jezici sa dalekog istoka. Ovi jezici zahtevaju u proseku 1,69 godina ili 88 nedelja aktivnog učenja. Englezima, Amerikancima, Australijancima i ostalim narodima kojima je maternji jezik engleski za učenje mandarinskog jezika potrebno je u proseku 2.200 sati aktivnog učenja. Svaki od navedenih “teških“ jezika nosi taj epitet zbog posebnih razloga. Japanski, kineski i korenski zahtevaju memorisanje preko hiljadu jedinstvenih karaktera. Ovi jezici su tonalni i prilikom menjanja tona dolazi do promene značenja. Arapski je težak za čitanje, s čim se ne bih složio obzirom na moja iskustva sa ovim jezikom.

voxy language graphic.png - Copy (3)

Dali se i vi slažete sa ovom listom i koji je jezik po vama najlakši?

Autor: Naser Maslar

Izvor grafikona: http://projectyo.blogspot.com/2014/12/international-youth-forum-in-tokyo.html

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: