Studije, troškovi i zaposlenje – kako ih uskladiti

Školarina na fakultetu, privatan stan, ishrana, prevoz, neophodna literatura, sve ono što čini život studenta u velegradu često iziskuje dodatne izvore prihoda, jer roditelji često nisu u prilici da finansiraju sve studentske potrebe, naročito ako na kućnom budžetu imaju više od jednog studenta.

Studentski krediti omogućavaju plaćanje školarine, a za svakodnevne potrebe studenti mogu da se snađu nalaženjem sezonskog posla ili pomoću stipendija. Krediti banaka za finansiranje školarina se kreću od 50.000 do 1.000.000 dinara sa rokom otplate od 12 do 84 meseci. Uslovi se veoma razlikuju od banke do banke, pa je savet da se obiđe što više banaka kako bi se našao najpovoljniji kredit.

Pojedine banke nude i grejs period otplate kredita, a treba se raspitati u bankama da li pokrivaju i druge troškove osim školarine. Kredit za studiranje mogu da uzmu roditelji ili sami studenti ako su zaposleni. Budžetski studenti mogu da konkurišu i za dobijanje studentskog kredita od države, a kriterijumi za utvrđivanje redosleda kandidata na rang-listi jesu ostvaren uspeh u prethodnom školovanju i socijalno-ekonomski status porodice.

Oni koji to žele i ispunjavaju uslove mogu da konkurišu i za studentske stipendije, kako državne za budžetske studente, tako i stipendije stranih država, firmi ili fakulteta koje omogućavaju školovanje u zemlji.

studentski krediti
Ukoliko vam se u toku studiranja ukaže prilika da uporedo i radite, u skladu sa svojim mogućnostima, procenite da li je to dobra ideja ili ne. Generalno govoreći, to jeste dobar potez jer donosi dodatnu zaradu. Osim toga, prethodno radno iskustvo u mnogome olakšava stvari kasnije kada završite studije. Ipak, nije cilj ni da se zaposlite i onda u potpunosti zapostavite svoje fakultetske obaveze. Najbolje je naći balans između uspešnog studiranja i dobre prilike da počnete da zarađujete.

Nije lako uvek uklopiti honorarni posao sa obavezama na fakultetu, pa se studenti često odlučuju za sezonske poslove kada imaju manje obaveza. Najbolja adresa za to su studentske zadruge. Ovi sezonski, povremeni poslovi uglavnom budu plaćeni na sat. Spektar poslova koje studenti mogu raditi jesu od vozača, programera, operatora, prodavača, promotera, foto-modela, hostesa, portira, šankera, pomoćnog osoblja u kuhinji, fizičkih poslova…

Za učlanjenje u studentsku i omladinsku zadrugu potrebni su lična karta, indeks i otvoren račun ili štedna knjižica u nekoj od banaka, kao i godišnja članarina koja je oko 300 dinara.

U nastavku teksta vam nudimo nekoliko saveta kako da budete uspešni na oba polja, da ostanete dobar student i da zaradite novac.

1. Budite organizovani

Pre svega je veoma važno da budete dobro organizovani. S obzirom na to da imate jednu obavezu više, ne možete pripremu ispita da ostavite za samo nekoliko dana pre zakazanog datuma. To je nekada izvodljivo ukoliko imate nedelju dana pred ispit rezervisanih samo za učenje. Međutim, ukoliko imate radno vreme, koliko god ono fleksibilno bilo, zahteva potpuno prilagođeni ritam života vašim potrebama. Isplanirajte dobro svoje vreme odlaska na fakultet, spremanja ispita i ostalih fakultetskih obaveza van onog vremena kada ste zauzeti poslom.

ID-10092518

2. Napravite kalendar svojih obaveza

Lakše ćete uspeti da se organizujete ako budete vodili kalendar ili planer. U tom planu ostavite prostora za neplanirano prekovremeno posvećivanje poslu ili vanredne termine za obaveze na fakultetu. Prijatelji i članovi vaše porodice takođe treba da budu upućeni  u vaše obaveze kako bi vam olakšali ili vas bar ne opterećivali nekim drugim porodičnim obavezama.

3. Kontrolišite stres

Iako je stres neizostavna komponenta ukoliko studirate i radite istovremeno, neophodno je da naučite da ga kontrolišete. Koliko god se trudili da stres sprečimo, on je vrlo često neizbežan. Ipak, vremenom treba da naučite kako da se sa njim nosite. Koliko god možete i kada god možete posvetite vreme svom odmoru i opuštanju. Bavljenje sportom je odličan način da se oslobodite stresa i prikupite energiju.

4. Izdvojite vreme za sebe

Uključite u svoj kalendar obaveza i vreme koje je samo za vas (koliko god to isprva delovalo nemoguće). Makar to bilo i nekoliko minuta dnevno, pročitajte nekoliko stranica knjige, pogledajte nešto na televiziji, popijte kafu u društvu koje vam prija. Nije rešenje ni da se pretvorite u mašinu. Ukoliko u svoju svakodnevicu ne budete uključili ona sitna zadovoljstva koja život znače, bićete nezadovoljni. A nezadovoljne osobe nisu produktivne ni u poslu ni u učenju.

thumbs up large_7658149332-1

5. Budite pozitivni

Ipak, budimo realni. Ne možete raditi i studirati i imati vremena za sve. Naravno, treba biti pozitivan i ne očajavati. Osim toga, retki su oni kojima se pruži prilika da studiraju i usput solidno zarade. Iskoristite to. Ne očajavate zbog vremena koje nemate za neke svoje druge afinitete, budite srećni zbog onoga što dobijate kao krajnji rezultat. Razmislite o progresu koji ostvarujete, o tome kako se pravilno izgrađujete kao ličnost i kao intelektualac i o tome kako sebi na vreme krčite put uspešne karijere.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: