Šta posle fakulteta?

Prilikom studija, većina studenata nestrpljivo očekuje kraj učenja i stresa koji prati pripreme i polaganje svakog ispita. Međutim kako se bliži poslednji ispit, pojavljuje se i novo pitanje - šta nakon fakulteta?

Odluka o tome šta raditi posle fakulteta predstavlja jednu od stresnijih stavki u životu svakog studenta. Postavlja se pitanje, kako odlučiti u kom pravcu želite da započnete život akademskog građanina?

Uz par saveta koje smo pripremili za vas, saznajte kako da se nosite sa odgovornošću koja vas čeka po završetku studija.

  1. Upišite master

Veliki broj studenata nakon osnovnih studija upisuje master, kako bi stekli nova saznanja ali vrlo često i odložili suočavanje sa nekim novim teškim odlukama i jednim novim svetom, naročito ukoliko još uvek nisu sigurni da li žele da počnu da rade. Ukoliko se i nakon diplomiranja niste pronašli u određenom poslu, master studije mogu biti odlično rešenje, jer vas mogu usmeriti na neku novu oblast, ali i pružiti dodatno obrazovanje za poziv koji ste već odabrali. Više od toga, za master studije možete da se odlučite u zemlji, kao i u inostranstvu, i one mogu predstavljati prekretnicu u vašem životu. Ukoliko pripadate grupi studenata koja nije zadovoljna svojim prvim izborom fakulteta ili ste jednostavno tokom vremena promenili interesovanja, master studije mogu da vam pomognu da steknete nove željene kvalifikacije.

  1. Praksa

Ukoliko nemate prethodno radno iskustvo iz oblasti za koju ste se školovali, prijavite se na praksu koja će vam omogućiti da steknete radne navike, kao i da saznate kako zaista izgleda posao za koji ste se odlučili. Razmislite o tome u kojoj oblasti ili kompaniji želite da radite i informšite se na njihovom sajtu u sekciji karijera o tome da li postoji mogućnost obavljanja prakse u toj kompaniji. Većina ozbiljnijih firmi rado otvara vrata diplomcima, a iskustva i znanja koja praktikanti stiču su veoma korisna i mogu im u velikoj meri pomoći u sticanju stalnog zaposlenja. Od vas se očekuje da imate inicijativu, zato vam savetujemo da se prijavite na neku od praksi i na taj način obezbedite neohodna znanja koja će vam trebati prilikom obavljanja narednog posla.

  1. Potražite prvi posao

Potraga za prvim poslom može potrajati, posebno ukoliko nemate prethodno radno iskustvo.  Nećemo vam ponavljati važnost praksi tokom studija, jer već ovde biste bili u prednosti u odnosu na ostale kolege. Za početak napravite LinkedIn profil, koji će predstavljati vaš online cv i putem kojeg ćete se povezati sa kolegama sa fakulteta i potencijalnim poslodavcima i HR menadžerima . Na ovoj mreži moći ćete da pratite i oglase za posao koji su prilagođeni kandidatima koji poseduju vaša znanja i veštine. Pre nego što pristupite traženju posla na nekom od sajtova sa oglasima, porazgovarajte sa svojim mentorima, profesorima sa fakulteta i obavestite ih o tome da ste završili fakultet i želite da započente svoju karijeru u određenoj oblasti. Bitno je da ne očekujete od drugih da reše vaše probleme, pa samim tim budite zahvalni na svakoj pomoći, čak i ako se radi samo o savetu ili nekoj informaciji. Važno je  da napravite dobar cv i da se prijavljujete na oglase za kandidate koji odgovaraju vašem profilu. Bitno je da znate da može proći određeni period dok vas pozovu na prvi razgovor. Prilikom intervjua se potrudite da budete profesionalni, obratite pažnju na odevanje i nemojte kasniti. Veoma je važno da ne odustanete već nakon nekoliko razgovora, jer kao što je već navedeno, proces traženja posla zahteva vreme. Zato budite istrajni! Za početak pogledajte aktelne oglase za posao na portalu SBU – Poslovi klikom na OGLASI ZA POSAO.

  1. Preuzmite rizik

Ukoliko vam se desi da vas posao odvede u drugi grad, prihvatite taj rizik, iako bi moglo da predstavlja veliku promenu u vašem životu. U dvadesetima  iskoristite prilike koje ćete kasnije u životu teže moći da prihvatite. Putujte u inostranstvo ili drugi grad ukoliko vaš posao iz snova to zahteva. Jednoga dana ćete biti zahvalni za svaku pruženu šansu koju ste uspeli da ugrabite.

  1. Ostanite u kontaktu sa kolegama sa fakulteta

Nakon završetka fakulteta, pored prijatelja tokom godina ćete steći i brojne poslovne kontakte koji će vam značiti u karijeri. Velika je verovatnoća da ćete neke od kolega sa fakulteta sretati u budućnosti na poslovima kojima se budete bavili. Iz tog razloga, kao i mnogih drugih, ostanite u dobrim odnosima i održavajte kontakt sa kolegama sa fakulteta, iz razloga što vas povezuju slična interesovanja i možda ćete jednog dana poželeti da ostvarite sa njima zajedničku saradnju ili radite na zajedničkomprojektu. Takođe, prilikom potrage za novim poslom, moći ćete da komunicirate sa svojim kolegama koji su već zaposleni u kompanijama koje vas zanimaju.

  1. Nikad ne prestajte da učite

Većina studenata smatra da se završetkom fakulteta završava i period učenja, ali ukoliko želite da napredujete u poslu potrebno je da konstanto radite na svom usavršavanju, praćenju novina u poslovanju i učenju stranih jezika. U savremenom poslovnom svetu samo sticanje diplome nije dovoljno. Znanje drugih stranih jezika pored engleskog uveliko može pomoći vašem napredovanju na poslu, ukoliko se zaposlite u nekoj od brojnih inostranih  kompanija. Promene u poslovanju, tehnologiji su neminovne i veoma je bitno da se konstantno edukujete u odabanoj oblasti, pratite nove informacije putem knjiga, časopisa, sajtova ili učešća na seminarima.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: