Promenite sliku o obrazovanju

Da li ste ikad pomislili na to da onog trenutaka kada ste postali svesni sebe i svog postojanja vi ste počeli da učite! Naučili ste da hodate i govorite, naučili ste da mislite, a onda ste krenuli u školu polažući sve nade u sistem koji je vekovima građen da vas „osposobi“ za život u svetu odraslih. Ali da li je to sve što možete naučiti? Znate li šta je zapravo obrazovanje? Brojni mislioci i filozofi, profesori i mudraci ostavili su svoje ideje o obrazovanju i šta bi ono trebalo da predstavlja potonjim pokolenjima. Zavirimo u njihov svet obrazovanja.

1. Sama svrha obrazovanja je da pretvara ogledala u prozore. – Sydney J. Harris

Obrazovanje širi naše vidike

Kada učimo o nečemu, mi shvatamo njegovu suštinu i prirodu. To je prirodan proces koji nas vodi ka razumevanju i postojanju svesti o datom, što predstavlja dve ključne sile koje upravljaju našim daljim delanjem. Kao pod lupom naša percepcija stvari i naši stavovi postaju jasniji i omogućavaju nam da stvari i bića koji nas okružuju vidimo u pravom svetlu, dok predrasude nestaju pretvarajući se u razumevanje.

2. Što više čitate, više stvari ćete znati. Što više čitate, više mesta ćete posetiti. – Dr. Seuss

Učenjem otkrivate nove svetove

Čitajući vi osvajate nove svetove, vi otkrivate udaljene kutke našeg sveta, učestvujete u avanturama, saživljavate se sa likovima, istovremeno otkrivate i definišete i sebe. Ukoliko ste avanturista, bar u duši, knjige će vas inspirisati da potražite neku sopstvenu avanturu i zakoračite u svet.

Library-Books

3. Možete da imate sve desetke i da opet padnete na ispitu iz “života”. – Walker Percy

To što ste završili školu ne znači da ste naučili sve o životu

Razmislite, u odnosu na ono što naučite za života, školsko obrazovanje je sitnica. Stoga kada završite školu ne podrazumevajte da ste spremni da osvojite svet, budite skromni i spremni da krenete u najtežu školu do sad – školu života. Ovog puta neće biti profesora da vas uputi i ispravi greške, sada ste prepušteni sami sebi i vodite sami svoje bitke. Ali ne brinite, na greškama se zaista uči.

4. Obrazovanje nije priprema za život. Obrazovanje je sam život. – John Dewey.

Učenje se na ograničava samo na školu

Najbolji učitelj kojeg ćete imati u životu jeste život. Škola i znanje koje steknemo u školskim klupama samo je početak onoga što sledi. Sticanje i gubljenje prijatelja, volontiranje, putovanja, zaposlenje, sve su to lekcije koje moramo savladati. Poenta je – uči se kroz pravljenje grešaka i kroz ostvarivanje uspeha.

5. Sve što je dobro znati teško je naučiti. – grčka poslovica

Učenje podrazumeva vreme

Ne postoje prečice u obrazovanju. To je komplikovan i dugotrajan proces, ali ako ste željni znanja to vam neće predstavljati prepreku i odvratiti vas od napretka. Prečice su za nestrpljive.

time-warp

6. Decu moramo učiti kako dam isle, a ne šta dam isle. – Margaret Mead

Pravo obrazovanje uči vas kako, ne šta

Obrazovanje ne treba da nam pruža gotova rešenja, već da nas osposobi da sami izvodimo zaključke. Onog trenutka kada smo naučili kako da iskoristimo naše znanje, počeli smo da istražujemo svet koji nas okružuje. I zapamtite, nije znanje koje posedujemo, već način kako ga koristimo zaslužno za uspeh koji ostvarujemo.

7. Nikada nećete znati sve o svemu, naročito o nečemu što volite. – Julia Child

Učenje se nikad ne završava

Zapitajte se, da li vas znanje koje ste stekli u školi i sam sistem obrazovanja inspirišu da nastavite da učite tokom celog života, ili vas odvraća od toga.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: