Odlike loših profesora

Da li od same pomisli na predavanja dobijete glavobolju? Izbegavate predavanja i vežbe, za konsultacije niste ni čuli; znate li kako vam se profesor uopšte zove? Ukoliko je to tačno sigurno ćete biti okarakterisani kao „loš student“. Ali da li je sve tako kristalno jasno, zna li se uzrok vašeg odsustva sa predavanja? Ukoliko izbegavate fakultet jer ste lenji, ipak je krivica vaša i nemojte ovaj tekst koristiti kao izgovor. Ali postoji i druga strana, ona koja vas mora privući, zainteresovati, zaintrigirati, naterati da zavolite predavanja i predmet, privoleti vas da na predavanju i ostanete – vaši profesori!

Profesor, to je jedno zaista plemenito zanimanje! Ali bitno je i kakav ste profesor. Na žalost, nisu svi predavači tako predani svom poslu i zaljubljeni u profesiju, razlozi su brojni. No postoje i oni profesori koji se pamte, koji su oblikovali generacije mladih akademaca i ispratili ih s ponosom u svet karijere.

U daljem tekstu ćemo se pozabaviti odlikama loših profesora kako biste ih znali prepoznati. Pa ipak, bitno je svakom profesoru pružiti šansu, možda vas iznenade!

1. Dosadan profesor

Počnimo od onih najočiglednijih primera. Čak i najvećem laiku jasno je da smrtno dosadna i usporena osoba ne može držati pažnju ni sagovornika u komšijskom marketu, a kamoli biti dobar profesor. Ukoliko morate da konzumirate velike količine kafe i energetskih pića ne bi li ostali budni dok slušate profesora koji u nedogled priča monotono, to je svakako znak da je profesor za katedrom zalutao.

Dobar profesor će čak i najdosadniji predmet na svetu predstaviti na zanimljiv i privlačan način. Zadatak predavača nije da vam samo prenese informaciju bez obzira da li ćete je vi usvojiti ili ne, već da vas uključi u predavanje i učini ga zanimljivijim.

ID-100146902

2. „Smoren“ profesor

Kada vam profesor već prvog dana dođe na predavanje žaleći se na upravu fakulteta, na loše uslove rada, kako ste vi do sad najgora generacija sa kojom je morao/la da radi, koji će vas kritikovati kako ste neodgovorni, nemarni i lenji, ukoliko je mrzovoljan šta god da izgovori ili ga nešto upitate, i više je nego jasno da imate posla s nekim ko je izgubio volju za radom. Fakultetski profesor je tu da vam prenese znanje, a vaspitanje i kritike su više roditeljsko zanimanje. Da ne pominjemo koliko je suvišno da profesor na predavanjima iznosi svoju ogorčenost na temu socijalnih ili političkih pitanja u zemlji. Nedopustivo je da se predavanja koriste u svrhu propagiranja političkih ili nekih drugih mišljenja, koja nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa temom kojom se treba baviti po planu i programu.

3. Neorganizovan i nedosledan profesor

Profesor koji nema plan rada i ne ume da organizuje svoje predavanje tako da ono ima svoj cilj i svrhu, tako da kvalitetno ispuni vreme i da studentima jasno izloži materiju, svakako nije dobar predavač. On mora biti precizan i u onome što studentima pruži na predavanju, u smislu znanja i objašnjenja, ali i u onome što od njih traži na ispitu. Mora postaviti jasna pravila. Profesor koji predaje jedno, a na ispitu zahteva drugo je nedosledan i nepouzdan. On prvo sebi mora da razjasni da je svrha da studentima pomogne da savladaju određeno gradivo, a ne da ih zbunjuje i demorališe. Studenti ovakvih profesora često su vrlo zbunjeni i ne znaju tačno šta zapravo oni to uče niti kako da spremaju ispit, i vrlo često ih na ispitu dočeka neprijatno iznenađenje.

4. Narcis

Ima profesora koji zaboravljaju da su na predavanjima i vrlo često se ponašaju kao da su na samopromociji svojih životnih uspeha. Neprestano govore o sebi i svojim iskustvima i stalno ističu svoj doprinos i značaj o kojoj god temi da vam govore.

5. Miljenikoljubac  

Dobar profesor nikoga ne favorizuje. Prema svim studentima zauzima isti stav, svi imaju isti tretman i ista prava.  Favorizovanje bilo koga nije ni pedagoški, ni etički, a te dve stvari se kod dobrog profesora moraju podrazumevati.

6. Profesor zadaje previše domaćih zadataka i dodatnog materijala ili sasvim suprotno, ništa

U svakom slučaju suočeni ste sa velikim problemom. Previše dodatnog materijala i obaveza koje morate ispuniti pre ispita mogu vas dodatno opteretiti i zamoriti za samu pripremu za ispit. Ukoliko vam profesor za pripremu ispita daje obiman dodatni materijal kao da pripremate 5 a ne 1 ispit, možete se “izgubiti” u tom moru informacija i izgubiti pravi tok učenja. Nasuprot tome, ukoliko vam profesor ne zadaje nikakve domaće zadatke niti vam obezbeđuje dodatni materijal, može se desiti da ećete baš mnogo naučiti na ovakvom predavanju, te da nećete kasnije biti u mogućnosti da adekvatno odgovorite na sve ono što se zahteva od vas da ste naučili na fakultetu.

ID-10052692

7. Individualac

Bendžamin Frenklin je rekao “Kaži mi i ja ću zaboraviti, poduči me i ja ću možda zapamtiti, uključi me i ja ću naučiti”.

Kako bismo nešto naučili moramo biti uključeni u predavanje, to je najbolji način za savladavanje materije. Profesor koji gleda u plafon, katedru, materijale, beleške i nema nikakvu komunikaciju sa studentima, nikako ne može biti dobar. Komunikacija i interakcija sa studentima je neophodna da bi se pridobila i zadržala pažnja i postigao bilo kakav rezultat.

8. Gordost i predrasuda na delu

Ne postoji veća nagrada za učitelja nego kada ga đak nadmaši, to je nešto čega treba biti ponosan. Pa ipak se čini da današnji profesori nikako ne žele da ih njihovi učenici nadmaše, šta više konstantno ih podsećaju da su oni ti veliki profesori, a studenti tek početnici koji verovtno nikada neće biti kao oni. Sigurno ste čuli onu dobro poznatu rečenicu: Bog zna za 10, ja znam za 9, a vi ne znate ni za 6. Isto tako ponižavanje studenata, naročito brucoša, može dovesti do opšteg razočarenja u studije i čak napuštanja istih.

U redu, možda je taj profesor apsolutni ekspert za datu oblast, ali možete biti sigurni da takvi profesorni nikada ne bi ponižavali svoje studente na ovakav način, šta više pomogli bi im da napreduju još više. Razlog tome je što su ti profesori apsolutno zadovoljni i ispunjeni svojim radom. Takođe postoji i druga strana medalje, neki profesori su apsolutno nadareni za istraživački rad i ne postoje veći stručnjaci od njih, ali su isto tako apsolutno nepodobni za rad sa studentima.

Sledeći put bavićemo se profesorima vrednim hvale!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: