Ne odlažite svoje obaveze

Verovatno ste bili bezbroj puta u situaciji da vas jednostavno mrzi da sednete i napišete seminarski ili pripremite vežbe. Naravno da je u tom trenutku uvek zanimljivije da upalite televizor, sednete za kompjuter ili izađete sa društvom. Međutim, odlaganje obaveza nije baš pametno rešenje, posebno ne na fakultetu, a evo i zašto:

1. Sutradan nećete biti bolje volje – I dalje ćete imati isti zadatak koji treba da uradite, sigurno neće biti zanimljiviji nego što je bio prethodnog dana, a vi i dalje nećete hteti da ga uradite.

2. Situacija će biti sve gora – Kako vam se rok za predaju radova bude približavao, zadatak će vam se činiti sve većim i težim ako ne budete započeli rad na vreme. U sve ovo uključite i neizbežan stres zbog neizvršenih obaveza i manjka vremena. U tim trenucima ne samo da ćete morati da uradite zadatak bez greške, već ćete morati da radite i pod pritiskom koji će vas sigurno limitirati u izradi rada.

3. Najverovatnije preuveličavate problem – Pre nego što počnete sa izradom rada ili učenjem, sve vam deluje kao ogroman zadatak, potpuno nerazumljiv, koji vam uz to prouzrokuje i nervozu i napetost. Ali skoro sigurno je da ste pogrešno procenili zadatak i da preuveličavate celu stvar. Probajte samo da započnete sa radom, makar i neki mali deo svega, i otkrićete da imate više znanja i resursa za rešavanje zadatka nego što ste u početku mislili da imate. Kao rezultat ćete imati daleko manje napora za završetak obaveza nego što ste mislili da ćete imati.

students-703003_640

4. Za formiranje ideja potrebno je vreme – Za pisanje seminarskih radova ili bilo koji zadatak sa kojim ćete se susresti na fakultetu sasvim sigurno zahtevaju da imate bar neku ideju. Potrebno je razmišljati o ideji, revidirati je i zatim potpuno definisati. Za sve ovo potrebno je izvesno vreme kako bi se ideja potpuno formirala i po njoj se rukovodili. Ako o ovome budete razmišljali u poslednjem trenutku, a onda ceo dan proveli u pisanju nečega za šta ni sami niste sigurni da je dobro, budite sigurni da će i sam profesor to u radu primetiti.

5. Vreme istekne prilično brzo – Ako svaku obavezu i radni zadatak ostavljate za poslednji minut, skoro sigurno ćete svaki put biti u situaciji da niste sebi odredili dovoljno vremena za završetak. Nedostatak vremena je obično najčešći pokretač za završavanje obaveza kod studenata koji sprovode kampanjsko učenje, ali morate znati da loša organizacija vremena za rezultat skoro uvek ima slabiji kvalitet i loš rezultat onoga što ste radili.

Posebno treba da imate u vidu da kada odlažete svoje obaveze ne možete da računate na vreme koje ćete izgubiti u nekim neizbežnim životnim situacijama koje vam se mogu desiti kao što su bolest, porodični problemi, kvar kompjutera, problemi na poslu, i na sve ostale stvari koji se kao po pravilu dešavaju baš kada se rok za predaju radova sve više bliži.

Foto: Pixabay

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: