Kako vam muzika može pomoći da brže i lakše učite?

Koliko puta vam se dogodilo da uhvatite sebe da pevušite neku pesmu za koju niste ni bili svesni da je znate? Možda je to muzika koju ni ne slušate ali jednostavno vi znate reči te pesme dosledno. Kako je to moguće?! Zašto vam se tako nešto ne dogodi sa gradivom koje bi trebalo da polažete na ispitu?!

Verovali ili ne ali naš mozak pamti podsvesno čak i kada mi to možda i ne želimo ili ne planiramo. To je slučaj sa rečima pesama koje čujete svakog dana na radiju. Postoji li način da isti princip primenimo i na pripremu ispita. Prvo da razumemo kako se to uopšte dešava.

  1. Ponavljanje

Na putu do fakulteta, u kafiću, dok učite ili u bilo kojoj drugoj situaciji jedna pesma se vrti iznova danima, i ne možete se „odbraniti“ od toga da vam se reči urežu u pamćenje?! Bez obzira o kojoj je pesmi reč, čak iako se radi o izvođaču kojeg nikako ne volite.

S druge strane čuli ste neku pesmu koja vam se dopada a da se kasnije setite kako se zvala ili kako je počinjala nema šanse! Na isti način će funkcionisati vaš mozak kada je reč o pripremi ispita i učenju stranog jezika, hemije, ekonomije…

Prvu pesmu ste neminovno zapamtili zato što ste je čuli nebrojeno puta. Svaku informaciju ćete zapamtiti ukoliko je ponovite dovoljan broj puta. Ukoliko ste auditivni tip (lakše učite i pamtiti slušajući) iskoristite ovu prednost i isprobajte mali trik. Dok učite gradivo snimite ono što treba da naučite na diktafon ili mobilni i puštajte snimak tokom nekoliko dana kako biste zapamtili informacije.

music-791631_960_720

  1. Povezivanje informacija sa nečim bitnim

Određene pesme ćete se možda setiti zato što vas podseća na određeni trenutak, situaciju, događaj… Određena emocija urezaće reči u vašu memoriju. Isti princip je primenljiv i na učenje.

Primenite ovo i na učenje kako biste informacije koje je potrebno da naučite učinili „lično bitnim i važnim pamćenja“. Razmislite kako ih možete povezati sa nekim drugim činjenicama koje su vam bitne i povežite te podatke. Pomaže i to da „uvežbavate“ ispit, zamislite da ste stvarno na ispitu i da izvlačite pitanja. Odgovarajte sistemski i pokušajte da razumete sve pre nego što krenete da obnavljate.

music-791187_960_720

  1. Uz zvuk i sliku do savršene memorije

Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koje moramo da naučimo a to je da mi najlakše i najbrže pamtimo ono što vidimo i čujemo. Mnoga istraživanja su potvrdila da verbalne asocijacije i vizuelni prikazi poboljšavaju našu sposobnost da pamtimo informacije. Taj princip se naziva dualno kodiranje.

Sledeći put kada budete morali da pripremite neki težak i obiman ispit setite se ovog principa i primenite sledeće trikove:

  • Podvlačite materijal za učenje različitim bojama.
  • Pokušajte da vizualizujete to što učite. Još jedan korak dalje je da pokušate da zamislite čudnu, neverovatnu ili smešnu priču oko informacija koje morate zapamtiti.
  • Čitajte naglas kada učite i ponavljate.
  • Trudite se da sebi vizuelno prikažete materijal za učenje. Napravite prezentaciju, infografik, tabelu, mapu… Sve ovo će vam pomoći da lakše zapamtite informacije i uvidite veze između njih.
  • Glumite! Pretvarajte se da ste na ispitu i da odgovarate na ispitna pitanja ili da nekome drugom objašnjavate ono što ste naučili. Trudite se da objašnjavate materiju kao da „vaši slušaoci“ ništa ne razumeju.
SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: