Kako steći dobre navike?

Svi smo mi robovi navika, samo je pitanje da li dobrih ili loših navika.

Navike su oni oblici ponašanja koje obavljamo sami od sebe, odnosno nije nam potrebno naročito učešće naše svesti. To su one akcije za koje kažemo da ih obavljamo „nesvesno“, po automatizmu. Kada steknete određenu naviku, vi ne morate da razmišljate o tome šta ćete uraditi, jednostavno zadatak obavljate „rutinski“. Zato vas neće iznenaditi da je sticanje navika ništa drugo do jedan oblik učenja. Ukoliko ponavljate određenu akciju pri istim uslovima, takvo ponašanje će naš mozak usvojiti kao pravilo, odnosno kao naviku. To je dokaz da svaku naviku možete steći i da svako željeno ponašanje možete „naučiti“. Stoga ukoliko je „navika da učite redovno“ ono što želite da prisvojite, ne postoje prepreke da to i ostvarite.

Ukoliko je takav izazov pred vama, evo nekoliko saveta kako da to i ostvarite:

1.Postavite sebi ozbiljan cilj

Najbolji način da izgradite samopouzdanje je da od samog starta postavite sebi ozbiljne ciljeve. Nastavite da postavljate sebi sve teže i teže izazove. Ukoliko, na primer, želite da steknete naviku da ujutro trenirate ili trčite, nikako ne dozvolite sebi da odustanete samo nakon 10 minuta. Ozbiljan izazov zahteva ozbiljnog kandidata!

  1. Nema izuzetaka i izgovora

Izgovori su najveći neprijatelj realizaciji naših ciljeva! Ne dozvolite da vas standardni izgovori skrenu sa pravog puta ostvarenja svog cilja. Ukoliko je vaš cilj sticanje navike da učite redovno, nema izuzetaka kao što je „lepo je vreme mogao/la bih da preskočim danas“ ili „danas sam pospan/a pa nemam koncentraciju“! Nema izgovora, nema izuzetaka! Pridržavajte se rutine koju ste uspostavili svaki dan kako biste stekli željenu naviku.

  1. Uvek reagujte i ne dozvolite da vam oslabi motivacija 

Moramo priznati da sticanje nekih „dobrih“ navika nije ni najmanje lako! Na tom putu sticanja dobrih navika sigurno ćete se susresti sa brojnim preprekama i izazovima, ali ne smete pokleknuti i dozvoliti da vas to omete u vašoj nameri. Čim primetite da gubite volju i da vam iz nekog razloga slabi motivacija, odmah reagujte! Promenite način rada, napravite pauzu (naš mozak zaista nema ono dugme za Restart kao računar iako bi nam često dobro došlo), usmerite energiju na svoj cilj.

  1. Vežbajte snagu volje

Verovali ili ne, ali snagu volje možete i morate trenirati. Pokušajte da se otisnete van svoje zone komfora i van poznatih granica. Krenite od sitnica u životu kada je reč o vežbanju snage volje, odustanite od tog poslednjeg piva, recite ne poslednjem parčetu kolača, ostanite dosledni odluci da ćete ostaviti cigarete, ugasite TV tačno u ono vreme koje ste odredili, zaboravite na Snooze dugme na budulniku…

  1. Budite realni i odredite sebi konkretan cilj

Naravno da je sve ovo lakše reći nego uraditi. Lako je steći loše navike, treba izgraditi one dobre i pridržavati ih se a to nije uvek lako. Kako biste olakšali taj proces, postavite sebi realne, konkretne i ostvarive ciljeve. Korak po korak i bićete ponosni vlasnici nove dobre navike.

Često je put do dobrih navika posut trnjem, ali kada jednom savladate sve prepreke bićete ponosni na sve ono što ste savladali i ostvarili. Zato se saberite, donesite odluku i budite dosledni – već danas možete napraviti prvi korak!

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: