Kako položiti ispit: Jedanaest strategija za podizanje motivacije za učenje

Pred vama se nalazi jedanaest strategija koje će vam pomoći da podignete entuzijazam i samopouzdanje, kako bi proces učenja bio produktivan i kako biste ostvarili najbolje rezultate na ispitima.
 1. Napravite ugovor sa samim sobom.

Ugovor je u poslovnom svetu nešto što obavezuje. On je garancija da će se održati reč. Obavežite se ugovorom da ćete položiti ispit. Predvidite sankcije ako ne učite ili ne položite ispit. Kao u svakom ugovoru.

 1. Ne čekajte inspiraciju za učenje.

Učenje započnite odmah. Budite uporni, ne dozvolite da vas išta pokoleba. Najlakše je odustati.

 1. Ispunite neophodne preduslove za učenje:

– Uredite prostor za učenje – urednost je pola učenja (od plana, torbe, stola, utvrđenog vremena…).
– Obezbedite optimalnu temperaturu, svetlost, vlažnost, stalno mesto (ista situacija stvara pozitivne asocijacije za učenje).
– Pustite muziku. Ona pozitivno deluje na emocije i opušta, jača um, podstiče kreativnost, motiviše telo i olakšava učenje. Važno je da muzika bude ugodna, nenametljiva i tiha, za dobro raspoloženje.
– Budite odmorni (vrlo važno za učenje je da ste se dobro odmorili).

 1. Planirajte vaše učenje.

Priprema je 90% uspeha, preduslov svega. Možete učiti bez plana, ali će to znatno usporiti efekte učenja. Za dobre i brze rezultate morate planirati. Napravite plan, stavite ga na mesto gde će vam stalno biti pred očima i pridržavajte ga se. Napravite dnevni, ali i mesečni plan. I pridržavajte ga se.

 1. Postignite male uspehe na samom početku jer ništa ne motiviše kao uspeh.

Podelite učenje na manje celine. Ako razložite proces učenja na manje delove, gradivo vam se neće činiti toliko teškim i dosadnim. Kada završite jedan deo, pre nego što pređete na drugi, osetićete zadovoljstvo postignutim i napredak, što sve dobro psihološki deluje i motiviše. To će vas dodatno motivisati da se dalje prihvatite posla. Primetićete promenu u raspoloženju. Bićete produktivniji nego ikada ranije.

15994_wpm_hires

 1. Koristite strategiju „grudva snega”.

Vrlo dobar način da se motivišete za učenje jeste strategija „grudva snega”. Kako ona izgleda?

Otvorite vaš udžbenik i pronađite najzanimljiviji deo za učenje. Započnite odatle proces učenja. Na taj način ćete jednu lekciju, deo knjige ili poglavlje savladati na lak i jednostavan način. To će povećati vaše samopouzdanje i motivaciju. Poput grudve snega koja se kotrlja i povećava, tako će se i vaše naredne aktivnosti u učenju vezati za prvi uspešno obavljen zadatak.

 1. Nemojte preplitati nekoliko zadataka.

Postoje razne smetnje prilikom procesa učenja. Ne mogu se sve one eliminisati. Ali ono što sigurno možete da uradite je da ne zadajete sebi nekoliko zadataka u isto vreme. Veoma je bitno da se usredsredite na jedan zadatak i uradite ga najbolje što možete. To će povećati vaš nivo motivacije što će značajno uticati da proces učenja završite mnogo brže.

 1. Ne gledajte negativno na greške.

One su važan deo vašeg napretka u učenju. Ako ne grešite, onda stagnirate, ne razvijate se, ne napredujete. Uspeh je rezultat pripreme, teškog rada i učenja iz grešaka.

 1. Razmišljajte o budućnosti.

Vrlo važan faktor vašeg motivisanja za učenje jeste budućnost koju ste projektovali. Učenje je korak ka tom cilju. Koje buduće ciljeve možete da zacrtate?

Nezavisnost. Da budete nezavisni, da živite od svog posla.
Obrazovanje. Da budete obrazovani na poljima koja vas zanimaju.
Veštine. Da posedujete veštine koje danas nemate.
Zaposlenje. Učenje može da vam omogući bolju mogućnost zapošljavanja.

 1. Učite sa prijateljem ili kolegom.

To se može ispostaviti kao mnogo lakše, efikasnije i podsticajnije.

 1. Nagradite se za svaki uspeh, izvršenje zadatka.

Nagrada stvara pozitivne asocijacije. To će vam povećati želju za uspehom.

Neka nagrada bude lična, da osetite radost. Unapred odredite šta je nagrada (npr. čokolada, omiljena knjiga, odlazak u bioskop ili pozorište…). Najveća nagrada iznad svih je da budete ponosni na svoje učenje.

Izvor: Studomat.ba/Vodič za učenje

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: