Kako ostati motivisan student?

Prilikom upisa na fakultet i tokom prve godine, kada studenti polažu prve ispite, motivacija za učenjem je kod većine na visokom niovu. Nije redak slučaj da nešto kasnije, na sledećoj godini, studenti izgube glavni fokus i teže prihvataju obaveze. Kako ostati motivisan tokom celog perioda studiranja?

Iako je svaki početak težak, studenti su najviše motivisani u prvoj godini fakulteta kada se tek po prvi put susreću sa fakultetskim obavezama. Da li zbog straha od nepoznatog ili zbog želje da ostave što bolji prvi utisak, motivacija za radom i spremanjem ispitnih obaveza je na visokom nivou. Međutim, određenom broju studenata se često desi da kasnije izgube želju za učenjem, da li zbog toga što se nisu prepoznali u određenoj materiji za koju su se odlučili ili smatraju da još uvek ima vremena i da se studiranju još ne nazire kraj.

Spremili smo za vas par saveta o tome kako da ostanete i uvek budete motivisani za učenje.

  1. Pohvalite sebe

Često se dešava da studenti postanu preterano samokritični jer nisu uspeli da odrade sve obaveze, nisu razumeli materiju, nisu počeli sa učenjem na vreme. Pokušajte da se fokusirate i na one trenutke u kojima ste bili uspešni, dobili dobru ocenu i uverite sebe taj uspeh lako možete da postignete ponovo.

  1. Postavljajte sebi pitanja

Zašto je potrebno da naučite ovu materiju? Iako ponekad izgleda da se učenje sastoji iz memorisanja gomile informacija, objasnite sebi da iako sada ne izgleda tako, svaka naučena lekcija i svako novo saznanje jednog dana će doprineti tome da se pokažete što boljem svetu, bilo da je to na nastavku studija, prilikom zaposlenja ili u društvu prijatelja.

  1. Odredite ciljeve

Sa jasno određenim ciljevima sve je lakše. Ukoliko odredite koje ispite želite da položite u narednom roku i zapišete ih, taj papir će vas uvek podsećati na to da postavljate sebi pitanja, dokle sam stigao/la? Koliko još toga treba da postignem da bih ostvario/la cilj?

  1. Budite aktivni na predavanjima

Ukoliko na predavanju ne obraćate pažnju na materiju o kojoj profesor govori, veoma je velika verovatnoća da će gradivo koje budete učili za ispit biti nezanimljivo i teško za pamćenje. Pokažite sebi i drugima da možete biti odličan slušalac i fokusirajte se na lekciju koju profesor predaje na sledećem predavanju. Na taj način će vam i učenje biti lakše jer će vam materija već biti poznata, a takođe ćete se setiti i primera koji profesori navode često uz gradivo i koji će spremanje ispiti učiniti mnogo zanimljivijim i jednostavnijim.

  1. Učite na greškama

Ukoliko vam se desilo da imate loš ispitni rok ili godinu iza vas najgore što možete da uradite u tim trenutcima je da se vrtite u krug i nezadovoljni krivite sebe iznova. Ono što možete da učinite u toj situaciji je da se analizirate svoje postupke, uvidite greške koje ste napravili i krenete iz početka, sa novim planom aktivnosti koji ste osmisli.

  1. Napunite baterije

Možete da budete i najbolji student na fakultetu, ali ukoliko se fokusirate samo na učenje, postaćete kad tad iscrpljeni i motivacija će izostati. Iskoristite slobodne trenutke da se družite sa prijateljima, porodicom. Društveni život je takođe veoma bitan deo studentskih dana i neophodan je kako biste se osećali ispunjeno i van fakultetskih obaveza.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: