Kako da budete organizovaniji

Ukoliko spadate u onu grupu ljudi kojima uvek nedostaje 10 minuta da biste stigli na vreme, ili još samo jedan dodatni dan za spremanje ispita, savetujemo vam da pogedate sledeće korisne savete o tome kako da budete bolje organizovani!
  1. Napravite spisak obaveza

Čuvena – TO DO lista vam može biti od velike pomoći prilikom organizovanja svih dnevnih aktivnosti. Na ovaj način ćete uvek imati u vidu koje obaveze ste ostvarili do sada i šta je potrebno još da uradite do kraja dana.

  1. Odredite prioritete

Odredite koje su najbitnije aktivnosti u toku dana ili nedelje i počnite od njih. Kada rešite najzahtevnije obaveze, više vremena ćete imati za sitne zadatke i radićete pod manjim pritiskom.

  1. Raščistite nered

Za početak je najvažnije da uredite prostor u kojem živite, jer će obavljanje različitih aktivnosti biti otežano ukoliko se saplićete o nagomilane stvari. Tu podrazumevamo i ormar sa garderobom, koji možete da uredite na taj način kako bi vam odeća koju ćete nositi na ispit ili neki drugi bitan događaj biti uvek spremna i pri ruci. Na ovaj način ćete izbeći jutarnju paniku i neizbežno kašnjenje. Isto tako je bitno da prostor u kojem učite bude uredan jer ćete tako lakše moći da koristite sve neophodne knjige i skirpte. Kada se radi o desktopu vašeg računara, ovo je još jedna stavka na koju je potrebno obratiti pažnju, jer nered na računaru može da utiče na otežano snalaženje prilikom pisanja seminarskih radova i ostalih zadataka.

  1. Mali koraci svaki dan

Svakog dana izdvojite bar 15 minuta kako biste se bolje organizovali. Bilo da li se radi o sortiranju skripti ili odlaganju namirnica iz frižidera kojima je istekao rok, ove svakodnevne male aktivnosti će vam značiti dosta na nedeljnom nivou.

  1. Iskoristite vikend

Vikend služi za odmor i uživanje, ali može biti od pomoći ukoliko jedan deo obaveza koji je preostao odlučimo da uradimo baš u ta dva dana. Ukoliko ste radnim danima preokupirani predavanjima i učenjem, sređivanje stana, sortiranje računa i sve one aktivnosti koje niste stigli da obavite možete rasporediti preko vikenda.

  1. Upravljajte svojim vremenom bez izvinjenja

Sigurno vam se desilo da kada počnete da učite ili obavljate druge bitne obaveze, odjednom dobijete poziv od bar tri prijatelja za druženje ili izlazak. Nemojte da osećate krivicu ukoliko se zahvalite na pozivu i nastavite sa započetim obavezama. Ukoliko biste uvek svima ugađali, na kraju biste najmanje vremena imali za sebe. Vaši prijatelji vam sigurno neće zameriti ukoliko nekada kažete ne, a kao organizovanija osoba, sigurno ćete naći vremena i za druženja.

  1. Pametno upravljanje budžetom

Jedna od najzahtevnijih aktivnosti jeste pametno upravljanje budžetom, tj. kako uskladiti sve životne troškove sa sumom novca kojom raspolažete tokom meseca. Napravite poseban budžet za troškove stanovanja, hranu, kozmetiku, izlaske u kafić, pozorište i slično. Na taj način ćete uvek imati kontrolu nad novcem koji trošite i uspećete da izbegnete neugodne situacije u kojima na kraju meseca nećete imati dovoljno za plaćanje računa jer ste na primer preterali sa izlascima.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: