Kako biti pozitivan i izaći na kraj sa stresom tokom ispitnog roka

Veliki broj studenata tokom ispitnog roka nalazi se pod velikim pritiskom i stresom, ali postoje načini kako da ojačate samopouzdanje i umirite napetost.

Studenti će sasvim sigurno osetiti kako napetost raste sa približavanjem ispitnog roka. Ali kako je moguće da neke kolege deluju tako smireno i samouvereno da su nam čak i iritantni?!

Samouverenost na ispitima potiče od našeg opšteg stanja uma. Nije sve u tome što se neko oseća više ili manje samouvereno kada izlazi na ispit, već je potrebno da pre svega verujemo da mi to zaista i možemo da uradimo.

Ali to je lakše reći nego uraditi. Kako onda studenti mogu da izađu na kraj sa stresom i da drže predispitnu tremu pod kontrolom i da istovremeno ostvare željene rezultate na ispitu?

Znajte da niste sami

Koliko god se osećali usamljeno u ovoj borbi, vi zapravo niste u tome sami! Razgovarajte sa kolegama jer i oni dele sa vama isti teret, oni će vas razumeti (naravno ukoliko su iskreni kao i vi). Sasvim smo sigurni da sa najboljim društvom sa faksa polažete iste ispite u istim rokovima, zašto onda ne biste sa njima podelili i svoju brigu. Sve je lakše kada znate da niste sami.

Ukoliko ste neko koga trema i strah od ispita zaista parališu na ispitu do te mere da blokirate onog trenutka kada pogledate pitanja, dogovorite se sa najboljom drugaricom/drugom na fakultetu da sedne na ispitu pored vas ili čak prekoputa vas u amfiteatru kako biste je/ga videli pa onog trenutka kada vas uhvati panika pogledajte u tu osobu kako biste znali da niste sami. Neka to bude vaš fokus u tom trenutku kako biste se pribrali i onda smireno ponovo pogledali pitanja.

library-488681_960_720

Tražite pomoć

Studente je često sramota da otvoreno govore o svojim problemima sa učenjem, panikom i stresom. Isto tako još češće se ustručavaju da traže pomoć. Ne postoji ništa loše u tome da se u ovakvim trenucima okrenete prijateljima, porodici ili čak stručnim licima za pomoć.

To nije ništa strašno, nešto zbog čega biste bili postiđeni. Za to je krivo naše društvo u kojem se odmah smatraju „feleričnim“ osobe koje imaju bilo kakve probleme. A budimo realni, svaki drugi student zapravo nije nikada naučio kako se uči na pravi način, a tek broj onih koji imaju napade panike pred ispit, pa niz drugih problema… Depesija zbog nepoloženih ispita i propuštenih godina… I dalje verujete da se to dešava samo vama?

Ljudi će se radije pretvarati da je sve uredu i neće priznati da imaju problem, nego da se otvore i da zatraže pomoć. Ne budite jedna od tih osoba. Ukoliko shvatite da zaista imate problema sa učenjem, sa tremom, sa predispitnim stresom, da sve to utiče na vaš svakodnevni život u toj meri da vas sputava da normalno funkcionišete, obratite se prvo roditeljima, bratu, sestri, prijateljima, kolegama, a ukoliko vam ni to ne pomogne tu su uvek psihološka savetovališta za studente. Niko vas neće popreko gledati zbog toga, šta više niko ne mora ni da zna!

Samouverenost dolazi izunutra, iz osećaja da niste sami, da imate podršku, nekoga na koga možete da se oslonite kada „zagusti“.

Ostanite skoncentrisani na rad

Teško je odgovoriti na pitanje kako ostati skoncentrisan na učenje i na fakultet, kako zadržati onaj početni entuzijazam. Kada „dogurate“ do treće-četvrte godine, ne da nećete imati volje niti entuzijazma, nego će vam svaki ispitni rok predstavljati pravu muku zbog koncentracije i motivacije.

Morate pronaći svetlu tačku! Prisetite se zašto ste upisali taj fakultet, zašto studirate baš to, skoncentrišite se na ono što će vam održati motivaciju i želju da završite taj fakultet!
Sve je lakše raditi i ostati skoncentrisan kada postoji motivacija! Ne dozvolite da vam manje važne stvari skrenu pažnju i udalje vas od željenog cilja. Budimo realni, ukoliko ste student i imate onu crvenu knjižicu koju morate popuniti, predavanja, učenje i ispiti moraju biti vaš prvi prioritet.

Malo stresa može biti korisno za vas

Ok, ne možete se 100% zaštititi od stresa i tenzije, šta više to ne bi bilo ni dobro. Malo stresa vam neće naškoditi, već može biti i korisno za vas. Izgradite toleranciju!
Malo stresa pred ispit može čak pozitivno uticati na vaše rezultate.

„Normalni“ nivo stresa može uticati na vas da brže razmišljate i da efikasnije donosite odluke. Ali onog trenutka kada vas stres i tenzija nadjačaju, izgubili ste bitku i vaši rezultati će biti znatno lošiji. Zato morate tačno prepoznati izvore stresa kako biste mogli da ih uklonite iz života ili da ih bar umanjite. Već time što ste svesni onoga što vam izaziva stres, lakše ćete se izboriti sa tim problemom.

S druge strane previše stresa može vas apsolutno blokirati! Trema je velika prepreka koju morate savladati i verujte niste jedini!

I kako je prošao taj ispitni rok?

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: