Inteligencija = rad u toku!

Još uvek verujete da inteligencija predstavlja genetsku predispoziciju sa kojom se rađate i koja se ne menja tokom života? Grešite. Na inteligenciji se može “raditi”, svakog dana, tokom čitavog života.

1. Pametnije koristite vreme provedeno on-line 

Ne mora se svaka pauza pretvoriti u besomučno prelistavanje društvenih mreža ili tabloida, gledanje smešnih video snimaka na YouTube-u ili fotografija slatkih životinjica. Daleko od toga da se ne smete razonoditi na ovaj način, ali isto tako možete s vremena na vreme svoje on-line vreme iskoristiti i na neki drugi način. Ukoliko ste već “zavisni” od društvenih mreža, pretvorite svoj nalog u pravu malu enciklopediju znanja, verujte moguće je. Partite stranice koje se bave temama od interesa, pročitajte zanimljive tekstove koje pronađete, odgledajte neki zanimljiv i edukativan video. Ovakva aktivnost neće vam oduzimati puno vremena, šta više nećete ni primetiti da ste to vreme utrošili zapravo na učenje i sticanje nekog novog znanja.

2. Zapišite ono što ste naučili

Sve češće se susrećemo sa savetima da zapisujemo ono šta smo naučili. To ne moraju biti dugi tekstovi, već možemo napraviti par beleški o temi i informacijama koje smo upravo čuli i koje želimo da zapamtimo. Na taj način informacije ćemo lakše zapamtiti a ukoliko se pak desi da iste zaboravimo, beleške će nam olakšati da ih se prisetimo. Ova metoda može vam znatno olakšati na primer učenje stranih jezika. Dok gledate neki film ili serijski program, zapisujte reči i izraze koji su vam nepoznati a koje biste želeli da zapamtite.

3. Napravite listu urađenih stvari

Stalno vas savetuju da pravite liste stvari koje morate završiti tog dana, nedelje, meseca. Zašto ne biste napravili i listu urađenih stvari, obaveza koje ste uspešno ispunili. Inteligencija u mnogome zavisi i od vašeg stave, samouverenosti i zadovoljstva, zato pomozite sebi da se osećate zadovoljno i ispunjeno. Kada pogledate listu svih onih dostignuća koja ste ostvarili i obaveza koje ste rešili osetićete momentalan podstrek da nastavite u istom duhu.

4. Igrajte igrice

Ne dozvolite da vas stalna upozorenja kako su igrice opasne po decu i mlade u potpunost pokolebaju i udalje o dove razonode. Zapravo nisu sve igrice štetne. Nećemo ovde razmatrati detalje ovih tvrdnji, jednostavno igranje igrica ima i svoje prednosti. Osim toga što predstavljaju odličan način da “odmorite mozak” nakon nekoliko sati učenja, igrice razvijaju i brojne veštine i reflekse. Bilo da se radi o video igricama ili različitim društvenim igrama, one će vam pokrenuti vijuge i naterati vas da razmišljate.

5. Okružite se pametnim prijateljima

Znate onu izreku “S kim si, takav si”? upoznajte neke pametne mlade ljude, trendsetere, lidere, inicijatore, oni vam mogu pomoći i podstaći vas da se pokrenete i vi postanete aktivni. Uživajte u društvu osoba koje zaista imaju šta pametno da vam kažu i iskoristite tu priliku da naučite nešto novo.

tumblr_m693mnvHIS1qzu2q9o1_500

6. Čitajte, čitajte, čitajte

Ovo nije ništa novo, ali čitanje je zaista jedan od ključnih faktora. Sve opcije su otvorene. Ne morate naravno čitati isključivo najnovija istraživanja iz oblasti metafizike dok studirate jezike ili informacione tehnologije, čitajte bilo šta, ono što vas interesuje. Bitno je samo da čitate i istražujete, da otkrivate nova znanja i informacije iz oblasti koja vas interesuje. Čitajte romane, naučnu fantastiku, pesme, čitajte magazine, časopise, stripove, čitajte reklame na putu do fakulteta, čitajte menije u kafićima. Bitno je da čitate!

7. Objasnite nekome nešto 

Mi volimo da se pozivamo na onu Ajnštajnovu rečenicu da ukoliko ne možemo nešto da objasnimo jednostavnim rečima tako da nas svi razumeju, onda zapravo mi sami to ne razumemo. Najbolji način da proverite i da se uverite da ste nešto zaista razumeli i usvojili jeste upravo da to pokušate nekome da objasnite. Pokušajte da bratu ili sestri, prijateljima koji ne studiraju isti fakultet kao vi objasnite neku materiju koju ste upravo naučili, ukoliko uspete da im jednostavnim jezikom i sa razumevanjem to objasnite, možete reći da ste neko gradivo zaista razumeli i utvrdili. Više od toga, te informacije ćete teže zaboraviti i biće vam lakše da to znanje nadogradite vremenom.

8. Uradite nešto nasumično  

Položili ste sve ispite u ovom roku ii mate malo slobodnog vremena na raspolaganju, iskoristite to vreme i uradite nešto sasvim neočekivano. Nikada niste razmišljali o tome da krenete na kurs fotografije, da počnete da trenirate, da odete na rafting… uradite to već danas.

9. Naučite strain jezik 

Jedan od najboljih načina da “pokrenete” svoj mozak jeste da naučite strani jezik. To ne znači da morate odmah tečno progovoriti jezik, krenite postepeno da učite neki jezik koji ste oduvek želeli da naučite. Iskoristite i prednost internet i pronađite neki od servisa koji vam omogućavaju da jezik vežbate i učite on-line.

10. Dajte sebi malo vremena

Živimo, učimo, radimo 100 na sat i tako 24 sata, svakog dana, 365 dana u godini. Dozvolite sebi malo da predahnete. Potrebno vam je vreme da odmorite i da omogućite vašem mozgu da procesuira sve informacije koje primi u toku jednog dana.

Imate li neke predloge koje možemo dodati na listu?

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: