Budite produktivniji – ne gubite vreme!

Koliko ste puta poželeli da dan bude duži od 24 sata kako biste stigli da obavite sve što želite?

Čini se da mnogim ljudima vreme uvek nekako „beži“, dok drugi uprkos brojnim obavezama nekako uvek stignu obaviti sve na vreme i s lakoćom.

Tajna je u produktivnosti onoga što radite. Neke osobe mogu obaviti isti posao za četiri sata jednako uspešno kao i druge osobe za duplo duže. Osim organizacije, važna je koncentracija, određivanje prioriteta i tako dalje… No, to je ponekad vrlo lako reći, a teško učiniti.

Evo, kako to rade samo najbolji produktivci!

Nikad se ne vraćaju na istu stvar dva puta – Ne ostavljaju zadatke i obaveze za kasnije. Ili ih odmah reše sami ili delegiraju prema drugim osobama.

Pripremaju se za sutra – Završe radni dan na način da se pripreme za sledeći. S tom praksom postižu dve stvari, rezimiraju sve što su taj dan učinili i pobrinu se da sutrašnji dan jednako bude produktivan.

Zagrizu metak – Najgore i najteže zadatke obave odmah na početku radnog dana. Nakon toga lakše se posvete manje važnim i/ili kreativnijim zadatcima.

Bore se protiv hitnosti – Nekako se čini da je u današnjem životu sve nekako strašno hitno. Produktivci dobro procenjuju koje su stvari uistinu hitne i određuju njihovu važnost. Ako stvar nije toliko bitna, onda ne sme imati prioritet u hitnosti. Bitno je prvo odraditi velike glavne stvari, a tek onda se baviti manje bitnim i manje hitnim stvarima.

Ne otežu sastanke – Svima je poznato koliko se sastanci mogu otegnuti. Produktivci se drže vremena koje je potrebno da sastanak bude produktivan, a ne vremenski konzumirajući. Fokusiraju se na zadatu temu te s time zadržavaju motivaciju svih drugih.

845_845_may-long-weekend-poland-m

Znaju reći „Ne“ – Najproduktivniji pojedinci ne izbegavaju reći „ne“ kada je to potrebno. Ne pristaju na dodatne obaveze koje mogu štetiti obavljanju zadataka koje već od pre moraju obaviti. Osobe koje teško kažu „ne“, mnogo su više izložene stresu, lakše „izgore“ na poslu, sklonije su depresiji, jer ne stignu da obave sve zadatke, niti ih toliko kvalitetno obavljaju.

Proveravaju e-mailove u određeno vreme – Produktivci imaju raspored proveravanja e-mailova, kako ne bi celi dan gubili vreme samo na njih. U opcijama e-maila mogu se vrlo lako složiti opcije za dobijanje prioritetne i ostale pošte, pa tako slanje povratne informacije u koje vreme ćete gledati e-mailove i odgovarati na njih.

Ne rade multitasking – Čini se da multitasking i nije toliko dobar koliko se pre smatralo. Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje obavljaju nekoliko poslova istovremeno, manje kvalitetnije obavljaju zadatke, vrlo lako zaboravljaju informacije, mešaju ih i gube se. Takođe, teže razlučuju važne informacije od manje važnih, te na kraju, lošije su organizovani. Produktivci obavljaju jedan po jedan zadatak, te ih obavljaju brže i kvalitetnije.

Tehnologija radi za njih – E-mail filteri, kalendari zadataka, podsetnici, razne aplikacije i tako dalje, pomažu produktivcima u stvaranju prioriteta i manje gube vreme na stvari koje za njih odrađuje tehnologija. Ako se nešto važno dogodi i ako nešto treba da obave, oni to znaju na vreme.

Na kraju krajeva, na svakom pojedincu je da organizuje svoje radno vreme. Ako vaš posao ima dosta „praznog hoda“, pokušajte napraviti reorganizaciju vremena. Naravno, ponekad to nije moguće, posebno ako uveliko zavisi o drugim ljudima.

Zapamtite, izgubljeno vreme vam niko ne može vratiti. Nemojte ga traćiti! Ljudi koji su učinkovitiji, srećniji su i opušteniji.

Izvor: AKTA

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: