Asistenti savetuju: 5 saveta kako da u svakom trenutku budete spremni

Ko zaista može reći da je u svakom trenutku apsolutno spreman za svaku situaciju i svaki mogući scenario? Apsolutno niko! Koliko puta će vas na fakultetu iznenaditi nepredviđene situacije, otkazana predavanja, pomereni rokovi, zaboravljene prijave, propuštena predavanja, pitanja profesora da objasnite neki pojam, blokade na ispitu... Takvih situacija može biti bezbroj, ne možete uvek biti spremni za svaku od njih, ali ono što možete uraditi jeste da budete što spremniji i da vas ovakvi nepredviđeni "problemi" dočekaju što spremnije!

Najbolje savete vam mogu dati naravno oni koji su sve to prošli, i još više od toga koji imaju sada i uvid u „drugu stranu“ medalje, tj. sa druge strane katedre. Uvek pitajte asistente za savete jer oni znaju „insajderske“ informacije, šta je ono što profesori od vas očekuju i šta je tačno potrebno za taj određeni predmet. Bilo da asistenti na vašem fakultetu dežuraju na ispitima, pregledaju seminarske radove, drže vežbe ili čak i delove predavanja, vaši asistenti su najbolji izvor informacija!

Evo nekoliko saveta od vaših asistenata koji vam mogu pomoći da spremno dočekate svako predavanje i ispit.

  1. Pripremite se za predavanja i vežbe

Da li imate naviku da se pripremate za predavanja? Da li nekada pročitate gradivo unapred, prelistate knjigu i skriptu, informišete se o onome što ćete obrađivati na predavanju? Verovatno ne. pokušajte da za promenu uradite upravo to da spremni dođete na predavanja. To vam može olakšati posao utoliko što ćete imati spremna pitanja i tražiti objašnjenje za ono što vam nije jasno, nećete izgubiti ceo čas hvatajući beleške i pokušavajući da zapišete baš svaku profesorovu reč… Kada ste se upoznali sa materijom pre nego što odslušate konkretno predavanje, biće vam lakše da prepoznate ključne informacije i možda upravo ono što će biti traženo na ispitu.

Da li se pripremate unapred za predavanja?

Vidi rezultate

Loading ... Loading ...
  1. Zapišite sve što znate

Kada se susretnemo sa problemom na ispitu ili vežbama (zadatak koji ne znate da uradite), najgora stvar koju možete da uradite je da previše razmišljate i da paničite. U takvim situacijama je najbolje da počnete da zapisujete sve ono što mislite da može imati veze sa rešenjem zadatka. Kada budete imali sve te informacije pred sobom, možete uvideti nove veze između svih tih informacija koje možda niste mogli da razumete na prvi pogled.

  1. Postavljajte pitanja na vreme

Najvažnije je da postavljate pitanja. Ukoliko vam nešto nije jasno, morate da pitate i da tražite objašnjenje. Nije sramota pitati ukoliko nešto ne znate i ne razumete. Naše studente je uvek sramota i postoji stalno prisutni strah od postavljanja pitanja. Ne želite da ispadnete smešni, kako je moguće da to ne razumete, nadate se da će neko drugi da postavi pitanje i slično. I prećutite tu jednu sitnicu koja vam nije jasna a koja će se posle pretvoriti u pravi problem ukoliko vam neko ne bude to objasnio. Pitajte, sve što vas interesuje, sve što vam nije jasno, ne ustručavajte se, ne postoje glupa pitanja!

seminar-za-studente-komunikacija

Pitajte na vreme, tokom predavanja, na vežbama… Ukoliko baš ne želite da postavite određeno pitanje na času, nikako ne smete propustiti prve konsultacije sa profesorom ili asistentom kada ih morate pitati za razjašnjenje nedoumice. Nikako ne dozvolite da dočekate ispitni rok a da vam neke stvari nisu jasne.

I zapamtite – nije sramota tražiti pomoć!

  1. Ne propuštajte konsultacije

Konsultacije postoje sa razlogom, iskoristite ih pametno!

Konsultacije su nešto što morate iskoristiti u svakom slučaju, bilo da imate neke nedoumice u vezi gradiva, ste propustili neko važno predavanje ili vam je potreban savet u vezi izrade seminarskog rada…

  1. Pomozite sami sebi

Najbolji savet kako možete da pomognete sami sebi je da ne čekate poslednji trenutak! Ovo je univerzalno pravilo i savet.

Ne čekajte dva dana pred ispit da razjašnjavate nedoumice, da „jurite“ profesore i asistente za potpise i predaju seminarskog… Na taj način ćete izbeći mnoge probleme i stres.

Takođe ne odlažite obaveze, sve što možete da uradite danas uradite to odmah! Što duže budete čekali i odlagali neizbežno, problemi i obaveze će se samo nagomilavati.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: