Ajnštajnova tajna učenja

“Kada radiš nešto sa takvim uživanjem da ne primećuješ kako vreme prolazi, to je način da najviše naučiš.”

Pitate se postoji li tajna uspeha u učenju. Mi smo našu viziju uspeha pronašli u jednom, na prvi pogled, sasvim uobičajenom pismu oca sinu. Ali ono što ovo pismo čini sasvim nesvakidašnim i jedinstvenim jeste njegov autor.

Naime, reči u kojima smo videli ključ i osnovu svakog uspešnog čoveka pripadaju nikome drugom do brilijantnom Albertu Anštajnu, fizičaru, zagovorniku mira i čoveku koji nas je zadužio svojim radom, delima, ali i savetima. Kao što je poznato Ajnštajnu nije bilo strano da razmenjuje pisma i podstiče mlade umove na razmišljanje. Tako je jednom prilikom tokom ratne 1915. godine, tokom boravka u Berlinu, Ajnštajn uputio pismo svom sinu Hansu Albertu.

Tog 4. novembra spomenute godine, Ajnštajn piše pismo tada jedanaestogodišnjem Hansu Albertu koji se sa majkom Milevom i mlađim bratom Eduardom nalazio u relativno bezbednom Beču. Ove reči su zabeležene neposredno nakon što je Ajnštajn završio delo koje će mu doneti svetsku bezvremenu slavu – Opštu teoriju relativiteta.

Moj dragi Alberte,

Juče sam primio tvoje divno pismo i bio sam jako srećan. Već sam se zabrinuo da mi više nećeš pisati. Rekao si mi kada sam bio u Cirihu da ti je čudno kada dođem u Cirih. Stoga, mislim da je bolje da se nađemo na nekom drugom mestu, gde nam niko neće ometati komfor. U svakom slučaju ću se potruditi da svake godine provedemo ceo mesec zajedno, da bi ti spoznao da imaš oca kome si drag i koji te voli. Od mene možeš da naučiš mnogo dobrih i divnih stvari, što neko drugi ne može lako da ti ponudi. Ono što sam ja postigao kroz naporan rad neće koristiti samo strancima, već i mojim sinovima. Ovih dana sam završio jedan od najlepših radova u mom životu, kada budeš stariji, ispričaću ti o tome.

Veoma mi je drago što uživaš u klaviru. Klavir i stolarija su po mom mišljenju najbolje što možeš da radiš u tvojim godiama, bolje čak i od škole. Zato što su to stvari koje veoma odgovaraju mladoj osobi kao što si ti. Na klaviru sviraj ono što ti prija, iako ti učitelji to ne zadaju. To je način da najviše naučiš, kad radiš nešto sa takvim uživanjem da ne primetiš kako vreme prolazi. Ja sam ponekad toliko udubljen u svoj posao da zaboravim na ručak…

Ljubi vas vaš tata

Pozdravi Mamu

Pronađite ono što vas interesuje, radite ono što volite i nikada vam neće biti teško da učite i usavršavate se! Ajnštajn je bio buntovnik, budite i vi, preispitujte svoje znanje i ono što vas uče, sve to će od vas stvoriti genijalca.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: