Ajnštajnov tajni recept za rešavanje problema

U svakodnevnim situacijama susrećemo se sa brojnim problemima i preprekama koje testiraju našu snagu volje, odlučnost i analitičko razmišljanje. Pa ipak, svaka od tih prepreka može nas naučiti nečemu. Upravo zato je potrebno da problemima pristupamo na poseban način, postepeno i tek onda kada smo mogli da sagledamo problem iz svih uglova. Razumevanje problema i/ili izazova je krucijalno za pronalazak problema. Bar je tako verovao Albert Ajnštajn.

Portal Bright Side prenosi nekoliko saveta koji nam mogu pomoći da sagledamo problem i rešimo ga konstruktivno.

Redefinišite problem

Uzmimo jedan primer; kada je generalni menadžer Tojote pitao svoje zaposlene da mu predlože načine kako mogu povećati svoju produktivnost, dočekao ga je samo zbunjujući muk zaposlenih. Ali kada je preformulisao svoje pitanje i pitao ih šta bi mogli da urade da njihovi poslovi ne budu tako naporni, dobio je more zanimljivih predloga.

To je samo dokaz da izbor pravih reči može biti ključan u rešavanju problema. Pre svega budite sigurni da ste „problem“ formulisali na pravi način i pravim rečima.

Sagledajte problem „iz ptičije perspektive“

Jednom prilikom se dogodilo da se masivni teretni kamion zaglavio ispod mosta koji je bio suviše nizak. Svi okupljeni spasioci, vatrogasci, policajci nisu mogli da smisle način kako da oslobode kamion i teret. Naravno, vozač je očajavao jer je verovao da neće osloboditi kamion, sve dok se neki školarac koji je tuda prolazio dosetio ideje koja je toliko jednostavna, ali je se niko od odraslih nije setio. Zašto jednostavno ne ispumpaju gume na kamionu i spuste ga kako bi mogli da ga izvuku.

Nije stvar u tome da smislite genijalno rešenje problema, da izvedete spektakularno spašavanje situacije i slično, potrebno je da rešite problem najjednostavnije moguće. A da biste to uradili ponekad je potrebno da sagledate problem na nešto drugačiji način, pa ako treba i iz „ptičje perspektive“.

Kada god osetite da ste blokirali i da se ne možete izboriti sa problemom, pokušajte da sagledate problem kao celinu a ne da se koncentrišete na detalje. Verovatno ćete primetiti nešto novo i neki drugačiji način da rešite problem.

Sagledajte suštinu problema

Za razliku od prethodne situacije, može se isto tako dogoditi da suviše opšte posmatrate problem i stoga ne možete da pronađete rešenje. Tada je potrebno da razložite problem i sagledate sve detalje. Uvidećete da dobijate sasvim drugačiju sliku problema koji vas muči, što upravo može biti ključ uspešno rešenog problema.

Pokušajte da predvidite na koji način će se situacija razvijati

Naravno da to neće biti lako, ali ukoliko pre nego što krenete sa rešavanjem problema, pokušate da zamislite kako bi situacija mogla da napreduje i u kom pravcu, moći ćete da predvidite različite ishode što vas upravo može dovesti do potencijalnog rešenja.

Koristite afirmacije

Opšte je poznato da vam afirmacije mogu u znatnoj meri olakšati svaki posao i podstaći vas da istrajete u rešavanju problema. Iskoristite snagu pozitivnih reči i pokušajte da zamislite sve benefite od rešenog problema.

Neka problem/izazov izgleda zanimljivo

Rešenje problema u mnogome zavisi i od vašeg raspoloženja i stava. Ukoliko se u rešavanje problema upuštate sa mišlju „zar i ovim treba da se bavim?!“, naravno da će vam biti utoliko teže da se time bavite. Pokušajte da problem predstavite sebi kao izazov i rešenje istog kao nagradu.

Pomirite se sa mogućim porazom

Još jedan koristan savet jeste da zamislite šta će se desiti ako ne uspete da rešite problem. Ukoliko želite da budete uspešni u rešavanju problema, prvo morate biti sposobni da zamislite sve moguće opcije ukoliko ne uspete u svojoj nameri. Jednom kada to uspete, biće vam lakše da izbegnete pravljenje istih grešaka iznova.

Prikupite korisne činjenice

Pristupite rešavanju problema isključivo onda kada ste prikupili sve činjenice. Morate vladati svim informacijama, zašto i kako je došlo do problema, na taj način lakše ćete sagledati generalnu sliku i verovatno će vam se rešenje samo ukazati.

Izvor: brightside.me

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: