6 razloga zašto studirati

Život je pun izbora, a izbori koje pravimo oblikovaće našu budućnost. U trenutku kada završite srednju školu nalazite pred jednim od najkompleksnijih raskršća u životu, kada je suštinski bitno koje i kakve odluke donosite. Da li je bitno studirati i zato?

Čak i kada se čini da fakultet ne nosi neke posebne bodove u životu, treba znati da to nije baš tako. Nije sve u novcu pa ako na kraju i ne budete imali dobru platu ili uopšte nećete raditi u polju u kojem ste studirali, postoje brojni nematerijalni razlozi zašto je dobro steći fakultetsku diplomu.

1. Fakultet razvija disciplinu

Rano ustajete za predavanja, ne smete da kasnite na ista, gust raspored predavanja i vežbi, domaći, seminarski, projekti…, ne možete u provod imate kolokvijum ili ispit? Možda trenutno ne uviđate, ali sve ove trenutne “muke” i “prepreke” zapravo su životne lekcije koje će vam, pre svega, razviti istančan osećaj za disciplinu. To je karakteristika koja će vam koristiti tokom čitavog života, a naročitom tokom vašeg radnog veka. Dobra i razvijena disciplina je nešto što se najviše ceni kada je reč o poslu. Više od toga, disciplina je od velike koristi i na privatnom planu. Uvek ste se pitali kako nekim vašim kolegama i prijateljima jednostavno sve ide od ruke, ne postoji nikakva tajna, rešenje leži upravo u dobroj disciplini kada je reč o rešavanju obaveza. Ukoliko želite da sve predispitne obaveze završite na vreme, da ne čekate poslednji trenutak da se javite profesoru, izaberete temu za rad ili pošaljete seminarski, da ne kasnite i ne odlažete početak učenja, počnite na vreme da razvijate disciplinu. Početak nije lak, budite sigurni biće vam teško, ali vremenom sve postaje lakše. Zapravo, već prvi korak ste učinili, u onom trenutku kada ste upisali fakultet i odlučili da ga završite.

studentskinja radi ya racunarom

2. Fakultet razvija domišljatost i kreativnost

Želite da budete kreativni, da stvarate, da budete inspirisani za dela…? istina je da su neki ljudi rođeni sa talentom, sa posebnim osećajem i sposobnošću da budu kreativniji od drugih, pa ipak, kreativnost nije “zabranjeno voće” i za one manje nadarene. Šta više, kreativnost ne zavisi isključivo od talenta, možete biti kreativni čak i da ne posedujete neki poseban talenat. Ono što je potrebno jeste želja i inspiracija. Reci ćete da fakultet ubija svaki vid kreativnosti i inspiracije, ali grešite. Na fakultetu ćete biti kreativni i domišljati onoliko koliko to dopustite sami sebi. Čak i da su profesor i njegov predmet dosadni, to vas ne treba sprečavati da na drugim mestima tražite inspiraciju. Istražujte, čitajte, pitajte…čak i dok čitate skripte i knjige pripremajući se za ispit, podstičete sebe na promišljanje o problemima koji se tada javljaju. Ako na trenutak zastanete, dobićete svoje odgovore na postavljene probleme, a sve je to bitno u razvijanju kreativnosti, ali i domišljatosti.

3. Fakultet razvija odgovornost

Od malena nas uče o značaju odgovornosti. Od odgovornosti pojedinca zavisi odgovornost celog društva, ukratko, kakvi smo pojedinci, takvo nam je i društvo u celini. Samim tim, ako smo nezadovoljni društvom u kojem se nalazimo, moramo krenuti prvo od sebe i početi razvijati vlastitu odgovornost prema društvu i okolini. Kada učimo i ulažemo u sebe, postajemo odgovornija osoba. Pa ipak, odgovoran se ne postaje “preko noći”, potreban je trud i rad koji će biti uloženi u razvoj ove karakteristike. Krenimo malim koracima, osnovu već posedujemo. Budimo odgovorni za svoja dela, budimo odgovorni prema sebi i drugima.

studentkinja vesela

4. Fakultet podstiče lični razvoj

Život je prepun izazova i problema, a o vama samima zavisi kako ćete se prema njima postaviti. Na fakultetu ćete obično, osim prema učenju, biti okrenuti i prema ispitivanju vlastitih granica. Kada znate vlastitu snagu i ono čime raspolažete kao osoba, lakše ćete se suočavati s izazovima i svime što život nosi. Kada uspešno prevaziđete sve probleme i prepreke, zadatke i obaveze koje fakultet donosi, moći ćete da kažete da ste konačno odrasli. Svaki dan koji ste proveli kao student, gradivno je tkivo vašeg života. Nemojte se iznenaditi ako ste na fakultet krenuli kao jedna osoba, a završili ga kao druga i bolja.

5. Fakultet otvara nove vidike

Na fakultetu ćete verovatno upoznati ljude različite od sebe – druge nacionalnosti, religije, karaktera, načina razmišljanja. To je prava prilika da naučite kako da postanete tolerantniji i kako da imate više razumevanja za različite situacije i reakcije ljudi. Steći ćete nova saznanja, neka će se čak protiviti vašim uverenjima, druga će vas navesti na istraživanje i preispitivanje, na kraju bićete bogatiji za brojna iskustva i znanja koja će vam proširiti vidike.

studentskinja sreca

6. Fakultet povećava kvalitet života

Znanje, ali i iskustvo stečeno na fakultetu može znatno postaviti pravac kojim će vaš život ići. Nakon srednje škole fakultet je veliki korak u životu čoveka i, iako neki opušteno kreću u učenje, iskustvo (a ovde se ne misli samo na ispite i profesore) koje se na fakultetu dobija usmerava nas čitavog života. Postaćete odgovorniji građani, kritički ćete gledati na stvari, postaćete oprezniji potrošači i inteligentniji glasači na izborima.

Foto 1 i 2: www.freestockphotos.biz

Foto 3 i 4: Free digital photos

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: