5 razloga zašto nećeš početi da učiš na vreme

Za većinu studenata ispitni rok se može opisati jednom rečju - panika. Sutra ujutro imate ispit, premoreni ste, sve vam se pomešalo u glavi, gledate u te skripte kao da su na kineskom (opravdano isključivo u slučaju da studirate kineski jezik)... I pitate se zašto, zašto nisam počeo da učim na vreme?! I tako svaki put.

Koliko god puta da ponovite sebi da ćete ovog puta krenuti da učite na vreme, postoji razlog zašto to nećete učiniti. Evo konkretnih 5 razloga zašto ne počinjemo sa učenjem na vreme.

  1. Izbegavate neprijatnu situaciju

Učenje je jedan od onih zadataka koje uvek ostavljamo za sutra. Najbolji primer za objašnjenje prokrastinacije je upravo kroz odlaganje učenja kao neprijatnog ili manje privlačnog zadatka u korist drugih lakših ali manje bitnih zadataka. Prokrastinacija je muka s kojom se bore skoro svi studenti. Problem je u tome što, koliko god se borili protiv odlaganja obaveza, ne možemo ništa drugo očekivati!

U našoj je prirodi da sebe „štedimo“ u situacijama koje nećemo okarakterisati kao „suštinske za naš opstanak“ i koje nam stvaraju nelagodnost. Razlog zašto odlažemo učenje je u tome što ne vidimo kraj. Kada pomislite na sate i sate koje ćete provesti nad knjigom, učeći potencijalno nešto što vas uopšte ne interesuje ili nešto za šta je potrebno da iskoristite 150% sivih ćelija da biste razumeli šta piše u knjizi, naravno da ćete poželeti da tu „muku“ odložite što je više moguće.

  1. Imate lažan osećaj sigurnosti

Smatrate da ste dobar student, redovni ste na predavanjima, pratite sve vežbe, redovno zapisujete beleške, skupljate sve informacije koje profesor spomene… Verujete da ste već zapamtili pola gradiva i da ćete lako položiti taj ispit. Velika zabluda. Postoji razlika između toga što mi mislimo da smo zapamtili i realne situacije.

Sve to što smo do sada radili na predavanjima jeste pasivno učenje i sigurno smo bar nešto zapamtili, ali daleko od toga da smo spremni za ispit. Testirajte sami sebe! Pokušajte da objasnite to što ste upravo „zapamtili“ i razumeli. Upravo taj lažni osećaj sigurnosti koji imate kada na predavanju nešto „razumete“ može vas koštati položenog ispita. To što ste nešto u tom trenutku razumeli ne znači da ste to naučili i zapamtili i da ćete moći toga da se setite na ispitu.

  1. Oslanjate se na „bubanje“ u zadnji čas

To što ste upravo proveli ceo dan učeći ne znači da ste bolji ili da ste više naučili od nekoga ko je danas učio svega 2 sata. Nije bitno koliko ste vremena proveli učeći, već kako ste to vreme iskoristili za učenje. Maratonske sesije spremanja ispita zapravo su kontraproduktivne, pre svega nećete mnogo zapamtiti jer ne dozvoljavate informacijama da pređu u dugoročnu memoriju, a takođe od same pomisli na mučno celodnevno učenje odustajete (razlog broj 1).

Za promenu pokušajte da rastavite materiju za učenje i umesto maratonske sesije od 15 sati rasporedite učenje na nekoliko dana. Da biste ovako nešto izveli, potrebno vam je naravno više vremena, odnosno da krenete na vreme sa učenjem.

  1. Pravite greške u procenama

Naša najveća greška je u tome što se ne možemo osloniti na našu tačnu procenu u planiranju. Težimo tome da precenimo naše sposobnosti i da možemo mnogo učiniti za kratko vreme, kao i da potcenimo šta možemo uraditi tokom dužeg perioda.

Procenite koliko će vam vremena biti potrebno da spremite neki ispit, budite realni pri toj proceni što je više moguće. E sada dodajte još 50% od tog procenjenog vremena i tek tada ćete dobiti približno realnu procenu vremena potrebnog za učenje.

Osim te vrste greške, uvek verujemo da imamo više vremena nego što je realno. Danas sam u gužvi, sutra idem na onu žurku, u subotu roštilj ceo dan, u nedelju mi je haos u kući… znači ostaje mi sledeća nedelja za učenje, više vremena nego dovoljno. Kako da ne. Sledeće nedelje će opet nešto da iskrsne ili ću shvatiti da mi je potrebno 3 nedelje da naučim to što sam planirao.  Kao što ste malopre dodavali vreme, sada je potrebno da ga prepolovite. Ukoliko mislite da imate nedelju dana za učenje, biće pre da ćete imati jedno 3-4 dana.

  1. Nemate motivaciju

Motivacija dođe i prođe i nije lako uvek biti motivisan naročito ne za učenje. Odlažete učenje zato što trenutno nemate motivaciju. Nećete tako ništa uraditi. Naravno da biste mnogo više, brže i lakše naučili kada biste u tom trenutku imali motivaciju za učenje, ali ukoliko uvek budete čekali na takav trenutak, nikada nećete završiti.

Ne oslanjajte se uvek na to da ćete biti ekstra motivisani za rad, pokrenite se sami i krenite sa učenjem koliko god vam bilo teško.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: