5 odluka koje morate ostvariti od sledećeg ispitnog roka

Postoje one odluke koje donosimo iznova, iz roka u rok, i koje samo onako lagano odložimo za neko vreme jer sad se ne možemo baviti još i time. Poznato, zar ne? Ali sada je vreme da to promenimo i da jednom za svagda donesemo prave odluke i realizujemo ih.

Evo nekoliko odluka za koje smo sigurni da ste ih nebrojeno puta ponovili sebi i isto toliko puta ih odložili za „neki drugi put“.

  1. Biti redovan na predavanjima

Ok, znamo po Bolonji vaše prisustvo na časovima je obavezno, ali svi znamo da postoje načini i to da se zaobiđe i da niste baš svi redovni na apsolutno svim predavanjima. Naravno uvek „nastradaju“ prva ona predavanja koja možda i nisu obavezna i na kojima nemate redovnu prozivku po imenu i prezimenu. Ne dozvolite da zbog tog malog luksuza, jednog propuštenog predavanja, propustite nešto bitno i važno. Budite redovni koliko god možete i kada počnete da slušate određeni predmet iskoristite prva predavanja da biste uvideli koliko je vaše prisustvo na istom neophodno. Osim toga, na času će se često spominjati ispit i ispitna pitanja, zato nemojte da propustite da saznate na vreme šta je to što će profesor očekivati od vas.

  1. Pripremati se za predavanja

Zvuči nezamislivo da se pripremate za predavanja unapred! Ko to još radi?! Onaj koji polaže ispite u prvom roku iz prve, onaj koji možda sporije uči i potrebno mu je više vremena, onaj kojeg taj predmet zaista interesuje budući da će mu ta znanja biti potrebna, onaj koji ne želi da mu se gradivo nagomilava, onaj koji ne želi da se smara na predavanju jer ne kapira o čemu profesor govori, onaj koji neće da juri kolege posle za skripte i tumačenja… Koji god da je razlog, pokušajte, ukoliko možete da izdvojite malo vremena da se pre predavanja bar samo upoznate sa materijom kako biste lakše pratili nastavu. Prednost je ta što ćete mnogo brže pamtiti jer vam je to već poznato, moći ćete da predvidite delove koji će vam biti teški za učenje i koje možda nećete razumeti pa ćete na vreme tražiti objašnjenje i pomoć.

girl-995187_960_720

  1. Prestanite da odugovlačite

Za promenu pokušajte da budete proaktivni, da stvari završavate onda kada i se i odlučite, ne dozvolite da vam sitnice odvlače pažnju i da je sve „bitnije“ i „hitnije“ od onog istinski važnog. Pre svega, ovog puta krenite da prikupljate materijal za učenje i počnite da učite na vreme, oslobodite se stresa koji nose sa sobom neprospavane noći nad knjigom 3 dana pred ispit. Prestanite da odugovlačite i učinite sebi uslugu.

  1. Prijavite se već jednom za tu praksu

Slušate doživljaje kolega koji su krenuli na praksu, čujete da su svašta nešto korisno i praktično naučili, bili su na ovoj konferenciji, upoznali su onog menadžera, dobili su priliku da nastave da rade… Zašto to ne biste bili i vi? Prestanite da razmišljate o tome kako ćete se JEDNOM prijaviti za praksu kada budete imali više vremena, manje obaveza itd. To se neće nikada desiti da bude jasno. Pravo vreme je sad i odmah. Nikakvo znanje iz knjige ne može nadoknaditi konkretno praktično znanje i poznanstva koja ćete steći na praksi.

meeting-business-936059_960_720

  1. Povežite se

Još jedna bitna stavka koja se može nadovezati na prethodnu jeste povezivanje. Krećite se među ljudima,  učestvujte na predavanjima i radionicama, iskoristite sve prilike koje vam se nude! Ne odbijajte pozive za druženja tek tako, od svake osobe možete čuti nešto novo i zanimljivo. Krećite se u krugu kolega za koje znate da su aktivni, koji poznaju uspešne ljude, koji vas sutra mogu preporučiti za praksu ili posao. Naravno to podrazumeva i neizostavne društvene mreže. I taj Facebook i Twitter i Snapchat mogu poslužiti za posao i povezivanje, a ne samo za zabavu. Budite u kontaktu sa dešavanjima, pratite firme u kojima biste želeli sutra da se zaposlite, istražujte, učite.

 

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: