10 razloga zašto volimo Pepea

Predsednik Urugvaja Hose Muhika, poznatiji kao Pepe ili “najsiromašniji” predsednik na svetu, zvanično je predao dužnost svom nasledniku, 1. marta ove godine.

Svi koji su ikada imali prilike da upoznaju Pepea i posete ga u njegovom skromnom domu u predgrađu Montevidea shvatite da se on drži svojih reči.

  1. Politika i moć

«Moć ne menja ljude. Samo otkriva kakvi su oni zapravo.»

  1. Siromaštvo i sreća

«Siromašni nisu oni koji imaju malo, već oni koji žele mnogo»

  1. Politika i novac

«Potrebno je udaljiti iz politike ljude koji vole novac. Oni su opasni.»

  1. Protiv konzumerizama

«Kada bi svi ljudi želeli da troše kao jedan prosečan Amerikanac, ne bi nam bile dovoljne tri planete za život.»

  1. Uvek sanjajte

«Jedini gubitnici na ovom svetu su oni koji prestanu da se bore i koji prestanu da sanjaju.»

2_The-Robin-Hood-Of-Presidents

Foto: http://www.theplaidzebra.com/jose-mujica-is-the-robin-hood-of-presidents/

  1. Ljubav je kao droga

«Osim ljubavi, ne postoji “dobra” zavisnost.» (Tokom diskusije na temu legalizacije marihuane)

  1. Strogost

«Mi političari bi trebalo da živimo kao što živi većina našeg naroda, ne kao ona manjina. Ja živim kao što živi moj narod.»

  1. Svet naopačke

«Svi se čude što živim skromno, živim u maloj kući i vozim stari auto. Onda je svet poludeo jer se čudi onome što je normalno.»

  1. Društvo mrtvih pesnika

«Mladi bi trebalo da znaju da život brzo prolazi, ne može se otići u supermarket i kupiti “još”. Stoga morate se boriti da živite taj život i da mu date smisao.»

10. Revolucija misli

Svetu će uvek biti potrebna revolucija. Ne mislim na agresiju i ubijanje. Revolucija je kada promenite način na koji mislite.

3_The-Robin-Hood-Of-Presidents

Foto: http://www.theplaidzebra.com/jose-mujica-is-the-robin-hood-of-presidents/

***

Hose Alberto Muhika Kordano (šp. José Alberto Mujica Cordano, zvan El Pepe; Montevideo, 20. maj 1935) je urugvajski političar i bivši gerilski borac. Tokom svoje mladosti proveo je čak 14 godina u zatvoru i to uglavnom u samici. Od 2005. do 2008. godine bio je ministar stočarstva, poljoprivrede i ribarstva. Na predsedničkim izborima održanim 2009. godine izabran je za predsednika Urugvaja i preuzeo je tu funkciju 1. marta 2010. do 1. marta 2015. kada se povukao.

Muhika je raskošnu predsedničku vilu zamenio svojim skromnim posedom gde živi sa suprugom. Oni sami obrađuju zemlju i gaje cveće. Kao predsednik, Muhika je čak 90% svojih primanja poklanjao u dobrotvorne svrhe. Tako je na osnovu zvaničnih podataka njegovo čitavo “bogatstvo” u 2010. godini iznosilo 1.800 dolara, što je zapravo bila vrednost njegove Volkswagen Bube iz 1987. godine, zasigurno jednog od najpoznatijih vozila na svetu.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: