10 razloga za sticanje diplome

Studirati i biti na fakultetu teško je iz više razloga: finansijskih, akademskih, socijalnih, intelektualnih, privatnih i fizičkih. Većina studenata se u nekom trenutku svog studiranja zapitaju zašto oni studiraju i zašto im je uopšte potrebna diploma. Par prostih saveta zašto je dobro steći diplomu pomoći će vam da vas održi na putu kada osećate da gubite motivaciju i interesovanje.

Nematerijalni razlozi

1. Proširićete vidike

Kritičko razmišljanje i veštine rezonovanja koje ste stekli tokom vašeg visokog obrazovanja pratiće vas tokom celog života.

2. Promenićete živote drugih

Mnoge pozicije iz socijalne sfere, od doktora preko učitelja do advokata, zahtevaju diplomu da bi se neko tim profesijama bavio. Pružiti profesionalnu, obrazovnu ili medicinsku pomoć zahteva pre svega da edukujete sebe na fakultetu kako biste bili u mogućnosti da nekome pomognete.

3. Imaćete pristup većem broju resursa i kontakata

Nisu isključivo uvek finansijski resursi od važnosti, već ćete takođe imati pristup raznim vidovima nematerijalnih resursa na koje ćete nailaziti potpuno neočekivano. Vaš cimer koji je u međuvremenu postao advokat, vaš kolega sa časa hemije koji je postao doktor, ili osoba koja bi vam na skupu koji je organizovao fakultet ponudila posao, to su sve benefiti i resursi na koje niko ne planira, ali koji prave ključne razlike.

ID-10038168 (1)

4. Ukazaće vam se mogućnosti na koje trenutno ne računate

Jednom kada diplomirate možda nikad više nećete razmišljati o nastavku školovanja u drugim oblastima. Međutim, možda će vam se vremenom razviti snažno interesovanje u oblasti ekonomije, prava ili medicine. Diplomu koju ćete posedovati biće vam neophodna za postdiplomske studije u nekoj drugoj oblasti od one koju ste studirali, ili za nastavak studija i usavršavanje iz profesije za koju ste se prvobitno odlučili.

5. Bićete ponosni na sebe

Bićete prvi u porodici sa diplomom neke visoke škole, ili ćete samo nastaviti tradiciju u porodici gde su svi članovi visoko obrazovani. Kakav god da je vaš slučaj, saznanje da ste diplomirali bez sumnje će probuditi snažan osećaj ponosa kod vas, vaše porodice i vaših prijatelja.

Materijalni razlozi

1. Imaćete više životnih šansi

U životu ne dobijemo mnogo šansi, ponekad samo jednu, zato je važno kakva nam se šansa ukazuje, kako mi možemo uticati na to da nam se šansa ukaže i doprinesemo mogućnosti da dobijemo više od jedne šanse u životu. Danas je i najboljim studentima ponekad teško da dobiju poslovnu priliku i pokažu najbolje od sebe. Zato radite na sebi, školujte se, učite i usavršavajte se, omogućite sebi više od jedne šanse; ili neka ta jedna šansa bude vredna! Više radnih pozicija u različitim kompanijama, bolje šanse za dobijanje posla i više fleksibilnosti oko toga koji ćete posao izabrati (ili zadržati), samo su neki od razloga zašto je važno imati diplomu u ruci.

2. Bićete bolje pripremljeni za život

Obrazovanjem stičete širok spektar znanja i veština koji će vam koristiti u svakodnevnom životku, kao in a random mestu. Upoznajući različite teme sasvim sigurno ćete biti bolje upućeni u stvari koje imaju uticaja na svakodnevnu egzistenciju. Bićete u mogućnosti da bolje raspolažete vašim finansijama i finansijama vaše porodice. Fakultetsko obrazovanje može vam pomoći na mnogo načina da lakše kontrolišete vaš životni put.

ID-10054971

3. Obezbedićete sebi prednost  

Strašno zvuči reći nešto slično, ali u današnje vreme čestih ekonomskih kriza i poteškoća da se zaposlite, potrebno je da budete u prednosti i istaknete se u već oštroj konkurenciji. Sa fakultetskom diplomom steći ćete veštine koje se traže na tržištu, na taj način možete sebi obezbediti prednost u selekciji kandidata.

4. Bićete traženi na tržištu rada

Posedovanje diplome je od velikog značaja kako biste pristupili radnom tržištu. Diploma će vam samo otvoriti vrata tržišta rada, na kome ćete kasnije imati mnogobrojne mogućnosti za razvoj vaše karijere. Na taj način ćete vremenom i sa većim iskustvom postajati i sve više tržišno prihvatljiviji.

5. Zaradjivaćete više novca

Tokom vaše radne karijere, zavisno od vaših sposobnosti, sreće, dobrih odluka i toga koliko ste predani svom poslu, vi ćete i napredovati, a samim tim će napredovati i vaš finansijski status.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: