Uvek se traži soba više!

Došao je i taj period godine kada studenti, a naročito brucoši, kreću u potragu za mestom za stanovanje. Studenti koji imaju tu sreću da žive i studiraju u svom rodnom gradu, ne susreću se tako često sa problemom portage za mestom u domu ili stanom za iznajmljivanje.

Jedno od najvažnijih studentskih pitanja, bar za one studente koji ne studiraju u svom rodnom gradu, jeste upravo odabir adekvatnog smeštaja i donošenje teške odluke – da li stanovati u domu ili tražiti privatan smeštaj.

Blizina fakulteta, cena i kvalitet smeštaja, dom ili privatni smeštaj, život sa cimerom/cimerkom, samo su neke od stavki koje morate imati na umu kada se pripremate za traženje smeštaja. Bilo da vam je potreban jednostavan smeštaj – mesto gde će prespavati ili vam je bitna i atmosfera i da se u prostoru gde živite osećate kao kod kuće, očekuje vas težak zadatak.

Ako prvi put tražite stan ili smeštaj, a uz to ste pod vremenskim pritiskom, jer semestar uskoro počinje, veoma velika je verovatnoća da ćete doneti pogrešnu odluku. Moguće opasnosti su: zamka prevelike stanarine ili loši uslovi života.

Pitali smo studente koji su imali iskustva po pitanju potrage za stanom ili konkurisanja za mesto u domu u kojoj meri su zadovoljni smeštajem koji se nudi studentima, kakva su njihova iskustva sa pronalaskom kvalitetnog smeštaja i koja je njihova procena troškova potrebnih za život u glavnom gradu.

tablet-843798_640

Od ukupnog broja ispitanika, 53% studenata žive u studentskom domu, 41.9% u iznajmljenom stanu, dok svega 5.1% živi u nekom drugom vidu smeštaja. Kada je reč o ekonomičnosti izbora mesta stanovanja, apsolutna većina se slaže da je za sada još uvek najjeftiniji život u studentskom domu, čak 90% ispitanika se tako izjasnilo. Znatno manji broj je onih koji smatraju da je najpristupačnije deliti stan sa cimerima – 7.4%, dok svega 2.6% ispitanika smatra da je najjeftinije živeti u iznajmljenoj sobi.

Jedna od opcija koja se nije našla na prethodnoj listi jeste život u studentskom hotelu/hostelu, budući da kod nas ovaj vid stanovanja još uvek nije primetno zastupljen. Zato i ne čudi stav ispitanika da još uvek nisu dovoljno upućeni u ovu mogućnost – čak 44.4% ispitanika, 35.3% studenata bi se odlučilo za život u studentskom hotelu/hostelu kada bi imali tu mogućnost, dok 20.3% studenata ne bi izabralo ovu opciju.

Iako je opšte poznato da je život u studentskom domu najpristupačniji, ne odlučuju se svi za ovu opciju ili, pak, ne uspeju svi da dobiju mesto u domu. Oni koji su prinuđeni da samostalno obezbede smeštaj u vidu iznajmljivanja soba ili stanova, susreću se sa brojnim poteškoćama pri čemu se skoro uvek na prvom mestu nalazi finansijski momenat, ali isto tako i vrlo značajni kvalitet prostora za stanovanje koji se nudi studentima.

Pozabavili smo se trenutnim cenama na “tržištu nekretnina” u jeku potrage za slobodnim stanovima za studente. Naravno cene pretežno zavise od lokacije i kvadrature, pa se u zavisnosti od toga i cene kreću od 60 do 125 evra pa i više. Najpopularnije lokacije su naravno centar grada i lokacije blizu najvećih fakulteta, pa tako u naselju Medaković možete deliti stan sa cimerom po ceni od 70 evra, dok na primer na Zvezdari stan iste kvadrature za život sa cimerom može vas koštati i do 125 evra.

feet-932346_640

Vas smo pitali koliko biste bili spremni da izdvojite za iznajmljivanje stana (sa cimerima). Sume su zaista raznolike i kreću se od minimalnih 70 evra do čak 250 evra. U proseku, na osnovu vaših odgovora možemo zaključiti da se najčešća suma za iznajmljivanje stana kreće oko 120-150 evra po osobi za stan sa jednim ili dva cimera/cimerke.

Kada je reč o iznajmljivanju sobe, cene su znatno niže i u proseku se kreću od 40 do 80 evra sa svim troškovima.

Budući da je počela nova školska godina za studente i da se trenutno traži soba više bilo u studenjaku bilo u privatnom smeštaju, pitali smo vas da objektivno ocenite trenutne stanarine. Velika većina trenutne stanarine smatra visokim – čak 59.3% ispitanika, 37% vas smatra cene prikladnim dok se 3.7% vas ne slaže i smatra cene visokim.

Želeli smo da znamo šta su odlučujući faktori pri odabiru mesta za stanovanje. Naravno cena prednjači i predstavlja najznačajniji faktor, lokacija, blizina fakulteta i veličina stana nalaze se odmah nakon cene, dok je kvalitet i opremljenost stana nešto manje bitna studentima pri odabiru.

Iako studentima kvalitet i opremljenost iznajmljenog smeštaja ne predstavlja presudan faktor za odabir stana ili sobe, velika većina onih koji iznajmljuju stan/sobu smatra da bi kvalitet smeštaja pak mogao biti bolji – čak 65.2% ispitanika, 20.3% ispitanika nije zadovoljna smeštajem, a 14.5% studenata je zadovoljno onime što se nalazi u ponudi.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Studenti predstavljaju jednu od najosetljivijih društvenih grupa kada su finansije u pitanju. Visoke školarine, dodatni troškovi i budžet za svakodnevne studentske troškove sasvim sigurno mogu biti opterećujući po svakog prosečnog studenta.... Pročitajte više »»
  • Jednom prilikom predstavili smo vam tekst “Čemu služi fakultet?” u kojem William Deresiewicz navodi najbolje objašnjenje i odgovor na ovo pitanje, da je osnovna svrha fakulteta da nas nauči da razmišljamo. Da li vas je fakultet naučio da... Pročitajte više »»
  • Stavovi o studentskim menzama i istraživanje o navikama prehrane studenata, kao i o njihovom zadovoljstvu prehranom u studentskim restoranima. Ovog meseca sproveli smo jednu sveobuhvatnu analizu studentskih stavova o menzama i ishrani studenata... Pročitajte više »»
  • Studentski standard koji prati standard univerzitetskih centara iz Evrope i sveta sve više nam zvuči kao zemlja iza duge, neuhvatljiva i zauvek magična. Ali da li je zaista taj visoki standard studentskog života nedostižan i nemoguć? Postoji... Pročitajte više »»
  • Poslednjih mesec dana zasigurno najaktuelnija tema i najznačajnije studentsko pitanje bilo je donošenje Izmena Zakona o visokom obrazovanju u Srbiji. Niz događaja i masovni studentski protesti koji su usledili samo su dodatno stavili akcenat na... Pročitajte više »»