Kako ćeš provesti ovo leto?

Prvi septembar je stigao, školarci kreću u školu, a studentima kreće septembarski ispitni rok, onaj za koji uvek ostavljamo velike ispite. Sigurno su pripreme za septembar trajale čitavog leta, učilo se na vreme; pa ipak, tokom leta bilo je vremena i za provod, odmor, letovanje, po neki poslić ili volontiranje...

Početkom leta smo vas pitali “Kako ćete provesti ovo leto?”. U anketi na portalu Studentski život učestvovao je veliki broj ispitanika, a rezultati ankete potvrđuju da je većina studenata bila vredna i revnosno su se pripremali ispiti za predstojće ispitne rokove.

Tačno polovina ispitanika odgovorila je da će se pripremati za ispitni rok u septembru i oktobru, budući da se upis u narednu godinu studija približava. Isto tako veliki broj vas se odlučilo da ipak odmori tokom leta i tek pred sam rok krene sa pripremama za ispite. Čak 25% ispitanika uživalo je u letu i odmoru pred novu školsku godinu.

S druge strane, neki od vas želeli su da leto iskoriste aktivno i radno na nekom od studentskih poslova (12% ispitanika). Ovo je odličan način da tokom leta zaradite neki novac koji će vam biti više nego koristan kada ponovo počnu predavanja. Možda još važnije, steći ćete značajno radno iskustvo, upotpunićete vaše radne biografije, steći ćete radnu naviku i možda odrediti put svojoj budućoj karijeri.

anketa sz leto

Za kurseve, predavanja i radionice, seminare i konferencije za usavršavanje se opredelilo 8% ispitanika. Bilo da se radi o kursevima računara, učenju novog stranog jezika ili sticanju veština koje će vam koristiti na vašem budućem poslu, leto je bila odlična prilika za ovakve poduhvate.

Oni koji su želeli, pak, da svojim radom doprinesu i pomognu drugima, učestvovali su u brojnim volonterskim kampovima. 3% ispitanika volontiralo je tokom ovog leta.

Na žalost mali je broj onih koji su putovali na studentska putovanja ovog leta, samo 2% vas učestvovalo je na nekoj od omladinskih i studentskih razmena.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije:

  • Došao je i taj period godine kada studenti, a naročito brucoši, kreću u potragu za mestom za stanovanje. Studenti koji imaju tu sreću da žive i studiraju u svom rodnom gradu, ne susreću se tako često sa problemom portage za mestom u domu ili... Pročitajte više »»
  • Studenti predstavljaju jednu od najosetljivijih društvenih grupa kada su finansije u pitanju. Visoke školarine, dodatni troškovi i budžet za svakodnevne studentske troškove sasvim sigurno mogu biti opterećujući po svakog prosečnog studenta.... Pročitajte više »»
  • Jednom prilikom predstavili smo vam tekst “Čemu služi fakultet?” u kojem William Deresiewicz navodi najbolje objašnjenje i odgovor na ovo pitanje, da je osnovna svrha fakulteta da nas nauči da razmišljamo. Da li vas je fakultet naučio da... Pročitajte više »»
  • Stavovi o studentskim menzama i istraživanje o navikama prehrane studenata, kao i o njihovom zadovoljstvu prehranom u studentskim restoranima. Ovog meseca sproveli smo jednu sveobuhvatnu analizu studentskih stavova o menzama i ishrani studenata... Pročitajte više »»
  • Studentski standard koji prati standard univerzitetskih centara iz Evrope i sveta sve više nam zvuči kao zemlja iza duge, neuhvatljiva i zauvek magična. Ali da li je zaista taj visoki standard studentskog života nedostižan i nemoguć? Postoji... Pročitajte više »»