Vizija Startup Srbije – intervju sa Filipom Milenkovićem

Udruženje građana „Connecting people” organizuje prvu letnju školu tehnološkog preduzetništva u Pančevu pod nazivom “Startap Supermarket”. Letnja škola tehnološkog preduzetništva –“Startup supermarket”, trajaće od 14. do 17. avgusta, i održaće se na Čardaku (40km od Pančeva).

Tom prilikom razgovarali smo sa Filipom Milenkovićem, jednim od osnivača Connectinga na temu Startup-a, sličnih dešavanja u našoj zemlji i mogućnostima koje startup nudi mladim ljudima. Filip nam je pribižio koncept letnje škole koja nas očekuje u avgustu i uverio nas da je ovo događaj koji se ne sme propustiti ovog leta!

740122_10200425265780778_1233959713_o
Filip Milenković: „Reč koja možda najbolje opisuje startapove: inovativnost.“

Startapovi su uzbudljivi. Startapovi okupljaju mlade i ambiciozne ljude, različitih znanja. Startapovi mogu da budu izuzetno profitabilni. Reč koja možda najbolje opisuje startapove: inovativnost. Pritom, oni koji se upuštaju u startap avanture često veruju da su čuda moguća. Ima li ičeg lepšeg?

Nama je to bilo dovoljno da se odlučimo za pokretanje letnje škole tehnolškog preduzetništva.

2. Šta jedan učesnik letnje škole može očekivati od StartAP Supermarket-a?

Razvoj startapa je proces, koji ima određene faze, i koji pretpostavlja određena znanja i umeća. StartAP Supermarket predstavlja program kreiran s ciljem da učesnicima ponudi neka od tih znanja, kako bi im pomogao na putu do stvaranja sopstvene startap priče. Tokom četiri dana, u sjajnom ambijentu, van grada, učesnici će, kroz rad sa vrhunskim predavacima koji će biti tu da odgovoraju na njihova pitanja i nedoumice, imati priliku da nauče mnogo toga.

3. Ukoliko se neko još dvoumi da li da se prijavi za letnju školu, koja je Vaša preporuka?

Ukoliko imate startup ideju koja vam makar na momenat oduzima dah, ili onaj osećaj u stomaku koji vam govori da su startapovi stvar upravo za Vas, nemojte oklevati. Nećete pogrešiti.

4. Po Vašem mišljenju, u kojoj meri su mladi ljudi, prvenstveno studenti, u našoj zemlji informisani o tome šta je startap?

Nedovoljno. Postoje, naravno, oni koji su dovoljno upoznati, ali ih je premalo. Mnogo više mladih ljudi trebalo bi da zna o čemu, jer je možda upravo neko od njih pokretač uspešnog startap projekta.

5. Vidimo da je pojam i koncept Start Up-a sve popularniji kod nas, verujete li da smo na dobrom putu kada je reč o razvoju domaćih startapa, akceleratora i koncepta kovorkinga?

Startap ekosistem u Srbiji je u nastajanju, i sve je više onih koji doprinose njegovom daljem razvoju. O startapovima se sve više priča, startapovi postaju tema o kojoj se razmišlja. Organizuju se startap vikendi, konferencije, različiti tipovi događaja, gradi se zajednica onih koji veruju da IT preduzetništvo predstavlja ozbiljnu šansu. Tu je i primer ICT Hub-a (http://icthub.rs) , koji će početi sa radom na jesen, a koji bi trebalo da ponudi konkretnu podršku za osnivanje i razvoj sopstvene IT kompanije,  uključujući prostor, mentorstvo i punu tehničku pomoć.

6. Da li možete da nam date neki konkretan primer Start Up-a kod nas koji je postigao značajne rezultate?

Nordeus, prvi domaći startap s velikim svetskim uspehom. Nordeus danas pored Beograda, ima kancelarije i u Skoplju, Dablinu, i San Francisku. A počelo je u Srbiji.

Srpska firma koje se bavi razvojem igara za društvene mreže i mobilne telefone kreiralo je igru koju igra 12 miliona igrača mesečno, od kojih 5 miliona dnevno. U pitanju je Top Eleven Football Manager, fudbalski menadžer.

cover2

7. Vi ste se odlučili za tehnološko preduzetništvo, koja je vaša vizija budućnosti ove industrije u Srbiji, budući da vidimo da su studije na tehničkim fakultetima sve popularnije?

Više razumevanja države za potrebe onih koji se odlučuju da svoje snove uzmu u svoje ruke, mnogo više onih koji se odlučuju za startap poduhvate, kao i mnogo više startapova iz Srbije koji svojim proizvodima osvajaju svetsko tržište. Možda je nemoguće da Srbija postane Izrael, u kom je najviše startapova po glavi stanovnika na svetu, ali možemo da se potrudimo da Srbija bude zemlja u kojoj su startapovi dobrodošli. Startap Srbija. Lepo zvuči.

8. Šta je po Vama najveći problem kod pokretanja startapa u Srbiji?

Oni koji imaju ideje prečesto nemaju znanja kako da ih konkretno razviju i pretvore u biznis. Ambijent, takođe, nije dovoljno podsticajan, a često je i otežavajuć. Tu mislimo i na poziciju države i sistemske prepreke, kao i na nedovoljna ulaganja. Treba imati u vidu i nedostatak preduzetničke kulture kod mladih.

SHARE

Pročitajte ostale članke iz ove kategorije: